Μεγάλη διάσταση απόψεων υπάρχει στην ελληνική κοινωνία αναφορικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ως προς τη βραχυχρόνια μίσθωση και τον τουρισμό.
Κι ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων δια του προέδρου της Γιάννη Χατζή τοποθετήθηκε σχετικά, επισημαίνοντας ότι δεν λύθηκαν θέματα αλλά υπήρξε περαιτέρω επιβάρυνση με το Τέλος Ανθεκτικότητας και το θέμα με τη βραχυχρόνια μίσθωση παραμένει μείζον, ήρθε σήμερα και η ένωση των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης να τοποθετηθεί.
Η STAMA αναφέρει ότι ”αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση ότι δεν είναι η βραχυχρόνια μίσθωση αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα με την έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση και την εκτόξευση των τιμών των ενοικίων σε αυτές τις κατοικίες που είναι διαθέσιμες”. Ωστόσο αυτό δεν προκύπτει από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ενώ υπάρχουν και έρευνας που καταδεικνύουν την πραγματικότητα, δηλαδή πόσο άλλαξε η κατάσταση από τότε που διογκώθηκε η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Επίσης οι εταιρείες ζητούν περαιτέρω εξαιρέσεις από τα μέτρα!
Καταλήγοντας οι εταιρείες αναφέρουν ότι αναγνωρίζεται η συμβολή της βραχυχρόνιας μίσθωσης στον τουρισμό και την ελληνική οικονομία.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της STAMA:
″Το περασμένο Σαββατοκύριακο παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις δηλώσεις και τη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τα συμπεράσματά μας συνοψίζονται ως εξής:
1. Χαιρετίζουμε τα κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων: Η τριετής απαλλαγή από τη φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια για όσους διαθέσουν τα ακίνητά τους προς μακροχρόνια μίσθωση είναι ένα θετικό μέτρο. Η υιοθέτηση της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ, την οποία έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα, θα ανακουφίσει το κτιριακό απόθεμα κατοικιών που πιέζεται από διάφορους παράγοντες. Επιπλέον, τα άτοκα δάνεια ανακαίνισης και το πρόγραμμα ”ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2″ θα διευκολύνουν ιδιοκτήτες και πολίτες να βελτιώσουν και να αποκτήσουν κατοικίες αντίστοιχα.
Το γεγονός ότι πλέον αναγνωρίζεται πως το βασικό πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης δεν προέρχεται από τη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά από άλλους σημαντικούς παράγοντες, αποτελεί μια δικαίωση για το Stama και το έργο του.
2. Αναστολή έκδοσης νέων ΑΜΑ: Η απόφαση να ανασταλεί η έκδοση νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτου σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας είναι υπερβολική, καθώς δεν είναι όλες οι περιοχές πιεσμένες. Προτείνουμε η εφαρμογή να γίνεται ανά ταχυδρομικό κώδικα, ενώ είναι αναγκαία η δημοσιοποίηση λεπτομερών στοιχείων από την ΑΑΔΕ για σωστή και δίκαιη εφαρμογή.
3. Αναθεώρηση της εφαρμογής μη έκδοσης νέων ΑΜΑ: Είναι σημαντικό να εξεταστεί η διαδικασία εφαρμογής της μη έκδοσης νέων ΑΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή χρήσης ακινήτων κατά τη διάρκεια μίσθωσης.
4. Εξαιρέσεις για εταιρείες διαχείρισης: Προτείνουμε την εξαίρεση των εταιρειών διαχείρισης από το μέτρο, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη αγορά και την επιχειρηματικότητα.
5. Εξαίρεση επαγγελματικών χώρων: Επαγγελματικοί χώροι, όπως πρώην γραφεία που μετατρέπονται σε καταλύματα διαμονής, θα πρέπει επίσης να εξαιρεθούν από το μέτρο.
6. Αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής: Η αύξηση του τέλους θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος της φιλοξενίας, καθιστώντας το ακριβότερο.
Τέλος, χαιρετίζουμε την επίσημη αναγνώριση της συμβολής της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα που ενισχύει την οικονομία και βελτιώνει τη ζωή πολιτών και τοπικών κοινωνιών.”