Βρίσκεστε σε σχέση για κάποιο χρονικό διάστημα και έρχεται η ώρα που οι γονείς σας πρέπει να γνωρίσουν τον/την σύντροφό σας; Είναι φυσιολογικό να υπάρχει άγχος για το πως θα πάει η συνάντηση, αν οι γονείς σας συμπαθήσουν τον αγαπημένο σας ή αν θα υπάρξει αμηχανία, ακόμα και επικριτικά σχόλια.
Όταν λοιπόν έρθει αυτή η στιγμή, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή, να μην αρέσει ο σύντροφος στην οικογένεια μας. Μία κατάσταση στην οποία και οι δυο γονείς αντιπαθούν τον σύντροφο μας, το δείχνουν και μάλιστα πολλές φορές το επικοινωνούν με άβολες κουβέντες, μπορεί να φέρει το ζευγάρι σε δύσκολη θέση.
Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς θα αντιμετωπιστεί το «εμπόδιο»; Οι ειδικοί εξηγούν:
Η μη έγκριση των γονέων σημαίνει ότι θέλουν την ευτυχία σας
Η αντιπάθεια που μπορεί να εκφράσουν οι γονείς μας μπορεί να προέρχεται από τη συμπεριφορά που θα έχει το ταίρι μας απέναντι στους γονείς ή σε εμάς -ακόμη και στη γενικότερη νοοτροπία. «Αν η πλειοψηφία του κύκλου των συγγενών σας έχει παρόμοιες ή ίδιες αμφιβολίες για τον σύντροφο, τότε αυτή η κόκκινη σημαία σημαίνει ότι αξίζει να τους ακούσετε και να αξιολογήσετε όσα υποστηρίζουν», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Καθλίν Ντάλεν ντεΒος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι γονείς θέλουν το καλό σας και να σας βλέπουν ευτυχισμένους. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι τυχόν πρώην τοξικές σχέσεις, επηρεάζουν και πιθανώς σε αυτό να οφείλεται η επιφύλαξη.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αντιπάθεια
Πολλές φορές, οι γονείς και οι συγγενείς αντιπαθούν τους συντρόφους χωρίς απολύτως κανέναν συγκεκριμένο λόγο. Είναι μεγάλη η πιθανότητα απλώς να μην φαντάζονταν το παιδί τους με έναν τέτοιο σύντροφο, η εικόνα που είχαν να διαφέρει όσον αφορά την προσωπικότητα, την εξωτερική εμφάνιση, το κοινωνικοοικονομικό στάτους, τη σεξουαλικότητα, το πολιτιστικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο, την καριέρα και άλλες επιλογές στη ζωή. «Οι περισσότεροι γονείς έχουν στο μυαλό τους τουλάχιστον έναν τύπο ανθρώπου που θα ταίριαζε στο παιδί τους. Εκεί οφείλεται και η άρνηση αποδοχής», λέει η Ντάλεν ντεΒος.
Πώς θα αντιμετωπίσετε τις αποδοκιμασίες
Διοργανώστε κάποιες συναντήσεις σε ήσυχο μέρος, όπου οι γονείς και ο σύντροφος σας θα μπορέσουν να συζητήσουν, να γνωριστούν καλύτερα και να αποκτήσουν οικειότητα.
Σκεφτείτε τα λόγια και την αξιολόγηση των γονιών σας και μην βρίσκεστε απαραίτητα σε αμυντική διάθεση. Συζητήστε με τον σύντροφο σας πως θα καθησυχάσετε τους γονείς ώστε να μην ανησυχούν
Βάλτε όρια. Αν η ενοχλητική συμπεριφορά των γονιών δεν σταματάει, ήρθε η ώρα να θέσετε όρια. Πείτε τους ότι τα λόγια και οι πράξεις «πληγώνουν» τη δυναμική της σχέσης σας.
Συζητήστε με φίλους και συγγενείς ή έναν ψυχολόγο / ψυχαναλυτή για να «δουλέψετε» ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση
Συζητήστε με τους γονείς σας. Αν είναι ξεκάθαροι και σταθεροί με την άποψή τους, τότε δεν μπορείτε να τους αλλάξετε γνώμη. Κρατείστε για κάποιο διάστημα απόσταση, έως ότου κατανοήσουν την επιλογή σας
Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.