Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ ζει σε μια περιοχή που θεωρείται πλέον χαμηλού ή μεσαίου κινδύνου για μόλυνση από Covid - 19 κι οι κάτοικοι σ′ αυτές τις περιοχές μπορούν να βρεθούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα. Πολλές πολιτείες έχουν επίσης χαλαρώσει τις εντολές για μάσκες και πολλοί χώροι εργασίας δεν απαιτούν πλέον από τους εργαζόμενους να φορούν μάσκες ως αποτέλεσμα (των παραπάνω).
Εάν εξακολουθούμε να αισθανόμαστε πιο άνετα φορώντας μάσκα σε εσωτερικούς χώρους σε ένα περιβάλλον γραφείου, μπορεί ξαφνικά να βρεθούμε (να είμαστε) μειοψηφία. Και αν είμαστε ένας από τους μοναδικούς ανθρώπους με μάσκα κατά τη διάρκεια επαγγελματικών συναντήσεων, μπορεί να αισθανόμαστε κοινωνικά άβολα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να θυμόμαστε γιατί οι μάσκες είναι αποτελεσματικές και να έχουμε μια στρατηγική σε εφαρμογή εάν κάποιος συνάδελφος μας ρωτήσει για την χρήση μάσκας. Επιδημιολόγοι και άλλοι ειδικοί σχετικά με την Covid - 19 στάθμισαν τα οφέλη τoυ να φορά ένας μάσκα και πρόσφεραν στρατηγικές επιχειρημάτων για όσους την φορούν:
1. Ας λάβουμε υπόψη ότι οι μάσκες εξακολουθούν να λειτουργούν και είμαστε ακόμα σε πανδημία.
Εάν κανένας από τους συναδέλφους μας δεν φοράει μάσκα, μπορεί να αναρωτηθούμε αν υπάρχει λόγος να φοράμε μάσκα. Αλλά οι καλά κατασκευασμένες μάσκες που εφαρμόζουν σφιχτά, επροσφέρουν προστασία, ακόμη και όταν οι άλλοι δεν τις φορούν επίσης.
«Δουλεύουν. Κάποιος που φοράει μάσκα με αναπνευστική συσκευή σε περιβάλλον γραφείου θα λάβει επαρκή βαθμό προστασίας με το να το κάνει αυτό», δηλώνει ο δρ Μαρκ Ρουπ, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα.
«Οποιαδήποτε μάσκα είναι καλύτερη από καμία μάσκα», προσθέτει ο Χοσέ Λουίς Χιμένεζ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder και επιστήμονας αερολυμάτων. «Για να αναπληρώσουμε το γεγονός ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν φορούν μάσκα, θα πρέπει να φοράμε μάσκα υψηλής ποιότητας».
Κι ας έχουμε κατά νου το διακύβευμα της δημόσιας υγείας. «Αυτό που κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να ”εισπνεύσουμε” μια ασθένεια του αναπνευστικού. Αυτός είναι ο μεγάλος λόγος για να φοράμε μάσκα», λέει η Σαρλότ Μπέικερ, επιδημιολόγος στη δημόσια υγεία στο Virginia Tech. Παρόλο που τα κρούσματα μειώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ακόμα αρκετός Covid εκεί έξω. Περίπου 1.800 θάνατοι συνεχίζουν να ανακοινώνονται τις περισσότερες ημέρες.
«Δεν υπάρχει λόγος να ντρεπόμαστε ή να ζητάμε συγγνώμη που φοράμε μάσκα», λέει ο Ρουπ. «Στις περισσότερες κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα το επίπεδο μετάδοσης εξακολουθεί να είναι σημαντικό. ... Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχει ακόμα πολύ Covid που μεταδίδεται στις κοινότητές μας».
2. Ας κατανοήσουμε ότι το να φοράμε μάσκα για τη δουλειά χρειάζεται να είναι «πάντα» ή «ποτέ».
Ο Ρουπ λέει ότι η μάσκα δεν πρέπει να θεωρείται ως επιλογή μεταξύ του να μην φοράμε ποτέ στη δουλειά ή να πρέπει να φοράμε πάντα μάσκα στη δουλειά. Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να αλλάζουμε γνώμη ανάλογα με τις περιστάσεις που ισχύουν για τον καθένα μας.
«Μπορεί να αισθανόμαστε ασφαλείς και να μην φοράμε μάσκα σε ένα περιβάλλον με άπλετο χώρο και λίγα άτομα και ελάχιστο χρόνο παραμονής», λέει ο Ρουπ. «Ενώ μπορεί να αισθανόμαστε πολύ άβολα να πάρουμε την ίδια απόφαση σε ένα μικρότερο (χώρο), γεμάτο κόσμο που θα πρέπει να είμαστε παρόντες για μια ώρα».
Ο Ρουπ αναφέρει (ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη) τα ποσοστά μετάδοσης του ιού στην κοινότητά μας, τον αερισμό των εσωτερικών χώρων του κτιρίου, την κατάσταση εμβολιασμού των συναδέλφων και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εμείς ως προς την υγεία μας ως παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν βγάλουμε τη μάσκα σας...
Να είμαστε ανοιχτοί στην επαναφορά της μάσκας καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Covid. «Έξι εβδομάδες από τώρα, ή τρεις μήνες από τώρα, καθώς αρχίζει να περιγράφεται μια νέα παραλλαγή, μπορεί να αποφασίσουν, ”Ξέρεις ότι είναι ώρα να ξαναβάλω τη μάσκα”», λέει ο Ρουπ.
3. Ας θυμόμαστε ότι η κοινωνική αμηχανία γύρω από τις μάσκες είναι πραγματική, αλλά μας βοηθά να θυμόμαστε τον αρχικό λόγο που φοράμε μάσκα.
«Η κοινωνική πίεση είναι πραγματική. Μπορεί να δεχτούμε οποιοδήποτε σχόλιο από κάποιους που διαφωνούν με την άποψή μας», δηλώνει η κλινική ψυχολόγος Ραμάνι Ντουρβάσουλα.
Ανέφερε την έρευνα του κοινωνικού ψυχολόγου Σόλομον Ας για τη συμμόρφωση, η οποία βρήκε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να δώσουν μια λάθος απάντηση όταν άκουγαν άλλους ανθρώπους να δίνουν αυτή τη λάθος απάντηση με κίνητρο να αποφύγουν τη σύγκρουση.
Η απόφασή μας να φορέσουμε μάσκα δεν είναι δουλειά του συναδέλφου μας. Δεν οφείλουμε σε κανέναν μια εξήγηση για το γιατί επιλέγουμε να φοράμε μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά αν επιλέξουμε να το κάνουμε και μας βοηθά να αισθανόμαστε λιγότερο άβολα, ας δώσουμε μια σύντομη εξήγηση, συμβουλεύει η Ντουρβάσουλα.
«Φτιάξτε το (σενάριο) για τον εαυτό σας και μην το μετατρέψετε σε πολεμική για τη δημόσια υγεία και την ευθύνη», προτείνει. «Αν ένα άτομο επιλέξει να φορέσει μια μάσκα, αυτό είναι δικαίωμά του, αλλά μπορεί να γίνει δύσκολο αν αυτός που φοράει τη μάσκα βάλει τον εαυτό του στο κάδρο του ενάρετου».
Είτε το κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία των άλλων, είτε για την προσωπική μας ανοχή στον κίνδυνο, η ίδια συμβουλεύει να μην ασχολούμαστε πολύ με αυτό στον χώρο εργασίας: «Ας μην τσιμπάμε».
Η Μπέικερ λέει ότι αν (αυτό) μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα, δεν πειράζει να στραφούμε σε εάλλο θέμα εάν προκύψει ή «απλώς να είμαστε αυστηροί μια φορά και να πούμε: ”Κοίτα, θα την φορέσω, δεν θέλω να ακούσω τίποτα άλλο σχετικά. Δεν έχει να κάνει με σένα».
Οι συζητήσεις με αισιόδοξη διάθεση μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν όταν αισθανόμαστε πίεση από τους συνομηλίκους μας. Η Μπέικερ αναφέρει αυτά που λέει στον εαυτό της όταν βρίσκει τον εαυτό της να είναι ένας από τους μοναδικούς που φορούν μάσκα σε κοινωνικά περιβάλλοντα.
«Είμαι ανοσοκατεσταλμένη, οπότε λέω στον εαυτό μου ότι δεν θέλω να πεθάνω», λέει . Δεύτερον: «Το κάνω αυτό για την οικογένειά μου. Θέλω να δω τα ανίψια μου, θέλω να δω τους ανιψιούς μου. Θέλω να μεγαλώσουν σε έναν υγιή κόσμο. Αν φορέσω τη μάσκα μου, μπορώ να πάω να τους δω. Και δίνω επίσης ένα καλό παράδειγμα.» Και το τρίτο είναι: «Η μαμά μου είναι μεγάλη… και πρέπει να είμαι υγιής για να μην την αρρωστήσω».
Η Μπέικερ σημειώνει ότι για τους ανθρώπους που είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στους κινδύνους της πανδημίας, μπορούν επίσης να βοηθήσουν εξωτερικά κίνητρα όπως διακοπές ή μια συναυλία στην οποία θέλουμε να είμαστε υγιείς για να πάμε. «Ό,τι κι αν χρειάζεται να είναι αυτό το κίνητρο για εμάς, ας ανακαλύψουμε τι είναι. Ας το γράψουμε για να το δούμε», λέει.
«Να έχουμε αυτοπεποίθηση και να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να είμαστε το πιο έξυπνο άτομο στο χώρο (εργασίας μας)», καταλήγει.