Τι περιλαμβάνει η δεύτερη δέσμη μέτρων του ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

Η Κομισιόν έχει δεσμευτεί για πλήρη ευελιξία των πληττόμενων χωρών.
picture alliance via Getty Images

Αποτυπωμένες στο χαρτί και πλήρως κοστολογημένες έχει αποστείλει η Ελληνική κυβέρνηση τις προτάσεις της στους Θεσμούς, αναφορικά με το σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊου. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο κρίσιμο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας πήρε το πολυπόθητο «πράσινο φως» προκειμένου και η Ελλάδα να έχει πλήρη δημοσιονομική ευελιξία για την στήριξη του συστήματος δημόσιας υγειάς, αλλά και των συνεπειών στην οικονομία. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες οι οποίες θα κριθούν αναγκαίες για την στήριξη της οικονομίας δεν θα υπολογιστούν στην επίτευξη των ετήσιων δημοσιονομικών στόχων.

Η απόφαση αυτή παρέχει στην Ελληνική πλευρά ένα σημαντικό βαθμό ευελιξίας, χωρίς όμως να της λύνει απόλυτα τα χέρια. Και αυτό γιατί οι Θεσμοί δεν έχουν ορίσει το νέο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμα το συνολικό δημοσιονομικό χώρο που έχει για να κινηθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με την αναπροσαρμογή του στόχου σε συνέντευξη του διευκρίνισε ότι ακόμα δεν υπάρχει ποσοστό. Όπως είπε, ο νέος στόχος θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σήμερα Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει τη δεύτερη δέσμη μέτρων με στοχο την στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα των μέτρων, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

- δαπάνες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας,

-ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας,

-λήψη δημοσιονομικών – κυρίως φορολογικών – μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό,

-αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων,

-λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης,

- επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας.

Δημοσιονομική ευελιξία

Οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup συμφώνησαν ότι από τον όποιον επικαιροποιημένο στόχο θα εξαιρεθούν οι δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, είτε αυτές αφορούν τις δαπάνες υγείας και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων είτε τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να εξαιρεθούν όλες οι δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Πηγές της Κομισιόν στο ίδιο κλίμα έλεγαν ότι θα εφαρμοστεί πλήρης ευελιξία όπως αυτή προβλέπεται στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, έτσι ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα που απαιτούνται για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊου και να μετριαστούν τα αρνητικά κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα. Αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να οριστούν οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν στην Κομισιόν τον Απρίλιο τα αιτήματα τους στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας τους. Στην συνέχεια η Επιτροπή θα προχωρήσει σε προκαταρκτική αξιολόγηση αυτών των αιτήσεων, έχοντας επίγνωση της ανάγκης άμεσης εφαρμογής μέτρων για τη συγκράτηση της επιδημίας, την ανακούφιση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της επιδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι για την Ελλάδα ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα τεθεί αφού η κυβέρνηση και οι Θεσμοί θα έχουν σχηματίσει πλήρη εικόνα αναφορικά με τη ζημιά που έχει υποστεί η οικονομία. Τότε θα υπάρχει και η πλήρης εικόνα του δημοσιονομικού μεγέθους που θα πρέπει να έχουν τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για τη στήριξη της οικονομίας.

Δημοφιλή