Τι σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ για το χρέος

Προβλέπει μείωση μέσα στο 2020 κατά 6δισ. ευρώ του δανεισμού από τα ακριβά έντοκα γραμμάτια.
Gearstd via Getty Images

Σχέδιο σταδιακής αλλαγής στο προφίλ του ελληνικού χρέους ετοιμάζει εδώ και μήνες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με στόχο το Ελληνικό Δημόσιο να απαγκιστρωθεί από τον ακριβό και ταυτόχρονα επικίνδυνο βραχυπρόθεσμο δανεισμό των εντόκων γραμματίων. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενος ο ΟΔΔΗΧ την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία στην αγορά των ομολόγων, σε συνδυασμό με το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελληνική Οικονομία και τη θετική στάση που κρατούν οι οίκοι αξιολόγησης, υλοποιεί εδώ και καιρό το σχέδιο «ήπιας αναδόμησης» του χρέους με επανεκδόσεις ομολόγων.

Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι θα συνεχιστεί το χαμηλό κόστος δανεισμούς για το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που επιτρέπει στους επενδυτές να εμπιστευτούν ξανά την Ελληνική Οικονομία. Άλλωστε σε μια εποχή ιδιαίτερα χαμηλών (ακόμα αρνητικών) επιτοκίων, οποιαδήποτε απόδοση είναι έστω και υψηλότερη του μέσου όρου, αποτελεί επενδυτική ευκαιρία. Ειδικά εάν οι επενδυτές γνωρίζουν πλέον ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα λεφτά τους.

Θετικές άλλωστε είναι και οι προβλέψεις της Κομισιόν στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, αναθεωρόντας επι τα βελτίω. Στο βασικό σενάριο η Κομισιόν βλέπει το χρέος να κινείται πτωτικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες στο 10% του ΑΕΠ ως το 2032 και στο 14% έως το 2060.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΔΔΗΧ προσπαθεί να βελτιώσει την επιτοκιακή καμπύλη του δανεισμού του Δημοσίου, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος δανεισμού, αλλά και το ρίσκο των επενδυτών. Ήδη το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ προβλέπει μέσα στο 2020 μείωση κατά τουλάχιστον 6δισ ευρώ του δανεισμού από τα ακριβά και ταυτόχρονα επικίνδυνα σε διακυμάνσεις έντοκα γραμμάτια.

Η αντικατάσταση τους με νέα έντοκα γραμμάτια με μηδενικό επιτόκιο, βοηθά αυτό το σχέδιο. Ταυτόχρονα, τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια στους τίτλους των ομολόγων, επιτρέπει στο Δημόσιο να αντικαταστήσει το βραχυχρόνιο με μακροχρόνιο δανεισμό, χωρίς να επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί μεσομακροπρόθεσμα με επιτόκια που σταδιακά προσεγγίζουν το 0%. Για παράδειγμα το πενταετές ομόλογο καταγράφει αποδόσεις κοντά στο 0,5%, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα διατηρηθούν τα χαμηλά επίπεδα. Άρα με αυτές τις αποδόσεις μπορεί να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου, δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για το δανεισμό των επιχειρήσεων. Ήδη έχει ξεκινήσει ένας κύκλος πετυχημένων εκδόσεων ομολογιακών τίτλων από επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καταφέρει να δανειστούν σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν.

Ταυτόχρονα σχεδιάζονται και νέες εκδόσεις από μια σειρά εταιρίες, οι οποίες θέλουν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα που υπάρχει για την Ελληνική Οικονομία, αλλά να δοκιμάσουν και τις προθέσεις των επενδυτών. Δεδομένο είναι ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα εταιρικά ομόλογα προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς. Σε αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι θα πρέπει πρώτα να περιοριστεί απόλυτα το «country risk» (το επενδυτικό ρίσκο της χώρας) πριν οι επενδυτές ξεκινήσουν να εμπιστεύονται και πάλι τις Ελληνικές επιχειρήσεις, στοίχημα που θα φανεί αν μπορεί να κερδηθεί τους επόμενους μήνες.

Δημοφιλή