Λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, έρχεται μια ακόμα ενέργεια της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης και της άμβλυσης των ανισοτήτων.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε δράσεις για την προσέλκυση ταξιδιωτών ΛΟΑΤΚΙ+, και μάλιστα η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τους εκπροσώπους του Οργανισμού Queer Destinations, Oriol Pamies και Edgar Weggelaar.
Σύμφωνα με την υπουργό, η πολιτική του Υπουργείου εναρμονίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης για την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά και την έκφραση φύλου, και έχει ως στόχο την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Πάντως, αυτό που επεσήμανε η υπουργός «πως η ισότιμη συμμετοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην τουριστική δραστηριότητα αποτελεί για το Υπουργείο τη μόνη επιλογή και αντανακλά τις αξίες που θέλουμε να πρεσβεύει η χώρα μας ως τουριστικός προορισμός», δημιουργεί προβληματισμό, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί διάκριση των συνανθρώπων μας αυτών ως τουρίστες στην Ελλάδα, ίσα ίσα καθώς υπάρχουν και περιοχές που είναι γνωστές από δεκαετίες ως ακόμα πιο φιλικές προς την προσέλκυση συνανθρώπων μας ΛΟΑΤΚΙ+.
Τώρα, αναπτύσσοντας την πολιτική διαμόρφωσης των τουριστικών υπηρεσιών, προσαρμοσμένων στα ειδικά χαρακτηριστικά της ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτικής κοινότητας, η Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στη διασύνδεση της εθνικής στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού, με τις στρατηγικές των επιμέρους προορισμών, στη συλλογή, επεξεργασία και τήρηση δεδομένων, αναφορικά με τον τουρισμό ΛΟΑΤΚΙ+ και στην οικοδόμηση σχέσεων με εξειδικευμένους σε ΛΟΑΤΚΙ+ τουρισμό ταξιδιωτικούς και ερευνητικούς οργανισμούς του εξωτερικού.
Ειδική αναφορά και ιδιαίτερο βάρος έδωσε η υπουργός στην ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του τουριστικού κλάδου και των τοπικών κοινωνιών. Μάλιστα χαρακτήρισε κομβική την ενθάρρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων για κατάρτιση του προσωπικού τους σε θέματα διαφορετικότητας.
Αναφορικά με ενέργειες επικοινωνίας και προβολής, αναφέρθηκε σε σχεδιασμό για τη δημιουργία προωθητικού υλικού για τον τουρισμό ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα, την ανάπτυξη branding και την οργάνωση εξειδικευμένης επικοινωνιακής καμπάνιας, καθώς και τη φιλοξενία ή υποστήριξη εκδηλώσεων διεθνούς απήχησης, σχετικών με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην έκδοση, από το Υπουργείο Τουρισμού, Οδηγού Συμπεριφοράς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ο οποίος αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Η υπουργός Τουρισμού μίλησε και για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των εργαζόμενων στον τουρισμό, ως προς την συμπεριφορά τους απέναντι σε συνανθρώπους μας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, ενώ τόνισε ότι το Υπουργείο δεν μετρά ποσοτικά τον ελληνικό τουρισμό αλλά ποιοτικό, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ έχει αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.