Στήριξη 100% από την Ευρώπη πήρε η Ελλάδα και στο ζήτημα της άμεσης απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών, αλλά και στο Αιγαίο. Μάλιστα η απόφαση της Συνόδου Κορυφής θεωρείται ιστορική. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει μία καθαρή θέση της Ε.Ε. στα θέματα που προκαλεί η Τουρκία και ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα της Βουλγαρίας η σύνοδος Ε.Ε. - Τουρκίας, επομένως η ευρωπαϊκή πλευρά θα πάει στη Σύνοδο αυτή με σαφείς θέσεις που είναι και υπέρ της Ελλάδος.
Ειδικότερα στο κείμενο των συμπερασμάτων
- για πρώτη φορά καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
- εκφράζεται η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.
- εντάχθηκε σαφής διατύπωση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Εκτός όμως από το κείμενο έχει σημασία και η δέσμευση που ανέλαβαν Γιούνκερ και Τουσκ ότι στη σύνοδο της Βάρνας θα ασκήσουν πίεση στον Ερντογάν για να λυθεί το πρόβλημα με τους δύο στρατιωτικούς.
Πριν την ανάληψη της δέσμευση ο Αλ. Τσίπρας από την πλευρά του είχε απορρίψει την ιδέα να αναβληθεί η σύνοδος κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας. Η επιλογή της Ελλάδας είναι να αξιοποιηθεί η σύνοδος για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία. Έτσι ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από Γιούνκερ και Τουσκ να απαιτήσουν από την Τουρκία ξεκάθαρες εγγυήσεις για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά και την διευθέτηση του ζητήματος των δυο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.
Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνομιλία του με Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Επισημαίνεται ότι ο Βλ. Πούτιν μετέφερε στον Αλ. Τσίπρα όσα συζήτησε και με τον πρόεδρο Τραμπ στον τομέα του έλεγχου των εξοπλισμών. Επί του θέματος αυτού ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή και «δεν πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται». Μάλιστα τόνισε πως όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο για την μείωση των εξοπλισμών, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί.
Επιπλέον, κατά την συζήτηση για το Brexit έγινε αναφορά στην επίθεση στο Σαλισμπέρι. Ο Αλ Τσίπρας εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Μεγάλη Βρετανία και στην ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης υπόθεσης. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει προκύψει και πρέπει να κρατάμε διαρκώς ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία.
Το κείμενο των συμπερασμάτων