Τι συνέβη: Στη Βρετανία όλες οι εκλογικές περιφέρειες είναι μονοεδρικές. Αν ένας βουλευτής παραιτηθεί του αξιώματός του, τότε στην περιφέρεια του προκηρύσσονται επαναληπτικές εκλογές, στις οποίες μάλιστα μπορεί να κατέβει ως εκ νέου υποψήφιος και ο ίδιος. Αυτό συνέβη στην εκλογική περιφέρεια Μπρίκον-Ράντνοσαϊρ, στην ανατολική Ουαλία. Ο Συντηρητικός Κρις Ντέιβις παραιτήθηκε, γιατί τον έπιασαν να παίζει με τα τιμολόγια των βουλευτικών του δαπανών. Οι επαναληπτικές εκλογές έγιναν την Πέμπτη. Ο Ντέιβις κατέβηκε ξανά, αλλά κέρδισε η υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (Lib Dems) Τζέιν Ντoτζ (αρχηγός του κόμματος στην Ουαλία). Οι Εργατικοί κέρδιζαν παραδοσιακά την έδρα μέχρι το 1979. Από το 1980 η έδρα πηγαινοέρχεται ανάμεσα σε Τόρις και Lib Dems. Η τελευταία φορά που οι Lib Dems την κέρδισαν ήταν το 2015.
Τι σημαίνει το αποτέλεσμα για τον συσχετισμό δυνάμεων στη Βουλή;
Όχι πολλά πράγματα. Σε συμβολικό επίπεδο, η πλειοψηφία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον περιορίστηκε σε έναν βουλευτή. Οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι 310 και στηρίζονται σε 10 ψήφους του υπρεσυντηρητικού Βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP. Σύνολο 320. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι 319. Με αυτούς τους αριθμούς ο νέος πρωθυπουργός δεν πρόκειται να πάει πουθενά, έτσι κι αλλιώς. Είναι ζήτημα χρόνου να προχωρήσει σε εκλογές. Δεν ξέρουμε όμως, πότε σκοπεύει να τις κάνει, και κυρίως αν θα γίνουν πριν ή μετά τη νέα καταληκτική ημερομηνία του Brexit (31 Οκτωβρίου 2019).
Τι δείχνει το αποτέλεσμα για τα βρετανικά κόμματα
Στο Μπρίκον-Ράντνοσαϊρ είχε γίνει δημοσκόπηση στα μέσα Ιουλίου, πριν την εκλογή του Μπόρις στην αρχηγία των Τόρις. Τότε το Brexit Party συγκέντρωνε 20%,. Χθες πήρε 10%. Αυτές οι δέκα μονάδες πήγαν στους Τόρις που ανέβηκαν από το 28% της δημοσκόπησης στο 39%. Ανάλογη είναι και η γενική τάση των δημοσκοπήσεων. Ο Τζόνσον υιοθετώντας τη ρητορική του Φάρατζ περί σκληρού Brexit, του παίρνει τις ψήφους. Ακόμη πιο εντυπωσιακή, όμως, είναι η μετακίνηση των ψηφοφόρων από τους Εργατικούς στους Lib Dems. Στις εκλογές του 2017 οι Εργατικοί είχαν πάρει 18%, χθες πήραν μόλις 5%.
Όμως, οι επαναληπτικές εκλογές έχουν πάντα ιδιαίτερο χαρακτήρα και επιπλέον ο υποψήφιος των Τόρις ήταν προβληματική περίπτωση. Στο στρατόπεδο του Μπόρις είναι εκνευρισμένοι με την Τερέζα Μέι που τον άφησε να κατέβει παρά τις καταγγελίες σε βάρος του.
Τι μας λέει το αποτέλεσμα για το Brexit
Στο δημοψήφισμα του 2016, το Μπρίκον-Ράντνοσαϊρ ψήφισε όπως ακριβώς ψήφισε η υπόλοιπη χώρα. 52% Brexit και 48% remain. Προφανώς είναι νίκη των Lib Dems του κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκού κόμματος της Βρετανίας. Οι Πράσινοι και το αριστερό Εθνικό Κόμμα της Ουαλίας δεν κατέβασαν υποψήφιο, ώστε να βοηθήσουν την Ντoτζ, άρα έχουμε και μία νίκη του φιλοευρωπαϊκού μετώπου. Όμως, οι καθαροί αριθμοί λένε μία πιο πολύπλοκη ιστορία. Οι Συντηρητικοί μαζί με το Brexit Party και το UKIP (όλοι υπέρ της εξόδου) συγκεντρώνουν το 50.1%.
Η Βρετανία παραμένει βαθιά διχασμένη, το αποτέλεσμα πιθανών εκλογών απρόβλεπτο, και το μέλλον του Brexit άγνωστο. Με λίγα λόγια ο νέος πρωθυπουργός, παρά την εντυπωσιακή ρητορική του περί ηρωικής εξόδου, είναι σε πολύ δύσκολη θέση.