Η ανησυχία για τον κίνδυνο η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στο Ισραήλ αυξάνεται μετά τις δηλώσεις του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, περί κλιμάκωσης αν δεν σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα.
Ο Νασράλα, στην πρώτη του τοποθέτηση για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς διεμήνυσε «είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα». Τι σημαίνει, όμως, μια νέα/παράλληλη σύρραξη ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ;
Μια τέτοια σύρραξη θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και πιο θανατηφόρα, δεδομένου του μεγέθους και των δυνατοτήτων της λιβανέζικης οργάνωσης.
Η πρόσφατη κλιμάκωση στα χτυπήματα της Χεζμπολάχ εναντίον στόχων στο βόρειο Ισραήλ είναι ένα δυσοίωνο σημάδι. Οι Σιίτες ισλαμιστές μαχητές στο Λίβανο εντείνουν τις θανατηφόρες επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ από τότε που ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς - έτερης μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν - στη Γάζα μετά το αιματοκύλισμα της 7ης Οκτωβρίου.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αν και ανησυχητικές, παρέμεναν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο που δεν σηματοδοτούσε έναν πρόδρομο πολέμου πλήρους κλίμακας.
Αλλά η απότομη αύξηση των εχθροπραξιών τα τελευταία 24ωρα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης χρήσης ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) «αυτοκτονίας», θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει αυτά τα δεδομένα. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στις επιθέσεις με αεροπορικές επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, καθώς και πυρά τανκς και πυροβολικού.
Η έντονη δραστηριοποίηση της Χεζμπολάχ έχει ωθήσει τις εντάσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ στο υψηλότερο επίπεδο αναταραχής των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων - που ήδη είχε σηματοδοτήσει τη σοβαρότερη κρίση μεταξύ των δύο πλευρών από τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006.
Εχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων της Χεζμπολάχ (που υποστηρίζεται από το Ιράν) και ενός ενδεχόμενοθυ νέου μετώπου εναντίον του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτρέψουν την κλιμάκωση.
Δύο βαριά οπλισμένες ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων έχουν μεταφερθεί στην περιοχή, με την ικανότητα να χτυπούν εναντίον οποιασδήποτε απειλής σε βάρος πόρων ή συμμάχων των ΗΠΑ.
Σημαντικές διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, με μηνύματα να μεταδίδονται στην Τεχεράνη και τη Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας κατά της ανάφλεξης ενός περιφερειακού πολέμου.
Το Ιράν, το οποίο χρηματοδοτεί, εκπαιδεύει και εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ, καθώς και η ίδια η μαχητική ομάδα, αναμφίβολα θα ζυγίσει τις δαπανηρές συνέπειες ενός περιφερειακού πολέμου με την επιθυμία να χτυπήσει το Ισραήλ την ώρα που ο στρατός του βρίσκεται σε σύγκρουση με τη σουνιτική ισλαμιστική Χαμάς.
Το Ισραήλ δεν ρισκάρει
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν ρισκάρουν, διασφαλίζοντας ότι τα στρατεύματά τους κινητοποιούνται στα σύνορα στο βορρά, με την υποστήριξη σημαντικών αεροπορικών δυνάμεων, την ίδια στιγμή που πολεμούν τη Χαμάς στο νότο.
Το Ισραήλ έχει μακράν την πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ μπορεί να αντλήσει άνδρες από μια δεξαμενή περίπου 20.000 μαχητών πλήρους απασχόλησης, με δεκάδες χιλιάδες εφέδρους ενώ διαθέτει και ένα τεράστιο οπλοστάσιο ισχυρών όπλων - πολύ πιο ισχυρό από οτιδήποτε έχει η Χαμάς.
Το Ισραήλ επιτίθεται στη στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.
Αυτή περιλαμβάνει πυραύλους με βεληνεκές έως και 430 μίλια, καθώς και πυραύλους ακριβείας - πολύ πιο ακριβείς και θανατηφόρους από αυτούς που εκτοξεύει η Χαμάς. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ διαθέτει τεράστια αποθέματα πυρομαχικών μικρότερης εμβέλειας καθώς και οπλισμένα drones.
Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα ήταν πολύ πιο αιματηρός και πιο επικίνδυνος από τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ελπίζοντας να αποτρέψει την επιθετικότητα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε «τους εχθρούς στον Βορρά να μη μας δοκιμάσουν, θα το πληρώσουν ακριβά».
Ποια είναι εν τέλει η Χεζμπολάχ
Πρόκειται για μία ισχυρή πολιτική και ένοπλή δύναμη. Η Χεζμπολάχ είναι μια σιιτική μουσουλμανική οργάνωση που έχει πολιτική επιρροή και ελέγχει την πιο ισχυρή ένοπλη δύναμη στον Λίβανο.
Το κίνημα ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από την πιο κυρίαρχη σιιτική δύναμη της περιοχής, το Ιράν, για να αντιταχθεί στο Ισραήλ, του οποίου οι δυνάμεις είχαν καταλάβει το νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.
Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στις εθνικές εκλογές από το 1992 και έχει σημαντική πολιτική παρουσία στον Λίβανο. Η ένοπλη πτέρυγά της πραγματοποίησε μια σειρά από θανατηφόρες επιθέσεις σε ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις στον Λίβανο, και όταν το Ισραήλ αποχώρησε από αυτόν το 2000, η Χεζμπολάχ ανέλαβε τα εύσημα για την απώθησή τους.
Από τότε έχει διατηρήσει χιλιάδες μαχητές και ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων στο νότιο Λίβανο και συνεχίζει να αντιτίθεται στην παρουσία του Ισραήλ σε αμφισβητούμενες συνοριακές περιοχές.
Κατά εκτιμήσεις η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 200.000 ρουκέτες και μετρά 50.000 έως 100.000 τακτικούς και έφεδρους μαχητές. Έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τα δυτικά κράτη, το Ισραήλ, τις αραβικές χώρες του Κόλπου και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Σχέσεις με Ισραήλ
Το 2006, ένας πλήρης πόλεμος ξέσπασε μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, που προκλήθηκε όταν η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε μια θανατηφόρα διασυνοριακή επιδρομή.
Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο νότιο Λίβανο για να προσπαθήσουν να εξαλείψουν την απειλή από τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, επέζησε και έκτοτε αύξησε τον αριθμό των μαχητών του και απέκτησε νέα και καλύτερα όπλα.
(με πληροφορίες από Skynews)