Όταν παραγγέλνουμε ένα κλαμπ σάντουιτς, παίρνουμε συνήθως ένα πιάτο με φρυγανισμένο ψωμί, φέτες γαλοπούλας ή ζαμπόν, μπέικον, μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα. Αν και τα συστατικά μπορεί να ποικίλλουν, η σύνθεση είναι απλή και αναγνωρίσιμη.
Ποια είναι όμως η προέλευση του κλαμπ σάντουιτς;
Η ιστορία του Club Sandwich
Σήμερα, υπάρχει ένας μύθος για το κλαμπ σάντουιτς: ότι η ορθογραφία του σημαίνει «Κοτόπουλο και μαρούλι κάτω από το μπέικον». Τα αρχικά από τις αγγλικές λέξεις:
Chicken (κοτόπουλο)
Lettuce (μαρούλι)
Under (κάτω από)
Bacon (μπέικον)
Η προέλευση αυτού του αρκτικόλεξου ανάγεται σε κλαμπ του 19ου αιώνα στη Νέα Υόρκη.
Το Saratoga Club House, που σήμερα είναι γνωστό ως Calfield Casino, διεκδικεί την αρχική έμπνευση αυτής της συνταγής. Το Καζίνο έχει μια μακρά και εξέχουσα ιστορία στην πόλη Σαρατόγκα Σπρινγκς, με παράνομο τζόγο, φήμες για μεταφυσικές δραστηριότητες, ενώ πιο πρόσφατα έχει γίνει ένας από τους καλύτερους χώρους γάμων στη Σαρατόγκα.
Το Saratoga Club House ισχυρίζεται ότι παρουσίασε το σάντουιτς το 1894 και στην συνέχεια, το Union Club, που βρίσκεται στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, πρόσθεσε ένα «σάντουιτς κλαμπ» στο μενού του πέντε χρόνια αργότερα.
Το σάντουιτς Union Club χρησίμευσε ως πρότυπο για τον σύγχρονο συνδυασμό: δύο φρυγανισμένες φέτες λεπτού ψωμιού με γαλοπούλα ή κοτόπουλο και ζαμπόν ενδιάμεσα.
Ταυτόχρονα με τον ισχυρισμό που διατύπωσε το Saratoga Club διεκδικώντας την «πατέντα», ένα βιβλίο μαγειρικής που ονομαζόταν Sandwiches δημοσίευσε μια συνταγή για ένα «σάντουιτς κλαμπ», σερβιρισμένο ζεστό με φρυγανισμένο, βουτυρωμένο ψωμί, ψητό ζαμπόν ή μπέικον ή ψητό κοτόπουλο, μια λεπτή στρώση μαγιονέζα, μαρούλι και πίκλες. Η συνταγή όριζε επίσης να το κόβουν σε τρίγωνα για να το σερβίρουν.
Τον 20ο αιώνα, η συνταγή εμφανίστηκε επίσης στο Good Housekeeping Everyday Cook Book, αυτή τη φορά με επιλογή από κοτόπουλο ή γαλοπούλα και ντομάτα. Την επόμενη χρονιά, αυτό το σάντουιτς έκανε την εμφάνισή του στην Παγκόσμια Έκθεση στο Σεντ Λούις, όπου περιγράφηκε ότι έμοιαζε με «πύργο». Μέχρι τη δεκαετία του 1970, τα γραπτά του σεφ και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Τζέιμς Μπερντ εδραίωσαν επίσημα το κλαμπ σάντουιτς ως τριπλό συνδυασμό με κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μπέικον, μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα.