Όταν με ρωτούν τί δουλειά κάνω και τους απαντώ ότι είμαι δασκάλα γιόγκα, οι αντιδράσεις είναι ποικίλες. Μια συχνή αντίδραση είναι: «κι εγώ θα ήθελα να κάνω γιόγκα αλλά δεν είμαι καθόλου ευλύγιστη/ος, δεν έχω δύναμη στα χέρια, δεν είμαι αρκετά αδύνατη/ος» και άλλα παρόμοια.
Όταν τους λέω ότι ούτε εγώ είμαι ευλύγιστη, με κοιτούν με αμφιβολία και είμαι σίγουρη ότι σκέφτονται ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν είμαι και καμιά σπουδαία δασκάλα, αφού δεν μπορώ να κάνω αυτά τα θεαματικά!
Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια εικόνα για τη γιόγκα όπως αυτή εμφανίζεται στα εξώφυλλα των περιοδικών, στις φωτογραφίες στα social media και γενικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η οποία ουδεμία σχέση δεν έχει με την πραγματική φύση της γιόγκα.
Αν κι εσείς αποφεύγετε να πάτε σ’ ένα μάθημα γιόγκα γιατί πιστεύετε ότι δεν θα είστε αρκετά καλοί, κι ότι όλοι οι υπόλοιποι μαθητές θα σας κοιτάνε περίεργα, αφού δεν θα μπορείτε να κάνετε αυτά που κάνουν κι αυτοί, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Θα ήθελα με αυτό το κείμενο να διευκρινίσω τι σημαίνει να είσαι «καλός» στη γιόγκα, γιατί το πιθανότερο είναι να μην είναι αυτό που νομίζετε.
Αντίθετα με το τι πιστεύουμε στη Δύση, το να μπορεί να κάνει κανείς πολύπλοκες στάσεις δεν σημαίνει ότι έχει μια καλή πρακτική. Λέγοντας αυτό, δεν σημαίνει ότι όποιος μπορεί να κάνει πολύπλοκες στάσεις δεν είναι καλός στη γιόγκα! Μπορεί να είναι, μπορεί και να μην είναι. Απλά δεν είναι αυτό το κριτήριο. Ο Leslie Kaminoff στο βιβλίο του Yoga Anatomy λέει: «Η επιτυχία της άσανα θα πρέπει να μετριέται από την ισορροπία στην οποία φέρνει ολόκληρο το σώμα, παρά στο εύρος της κίνησης μιας άρθρωσης».
Άρα, πότε είναι κανείς καλός στη γιόγκα; Η λέξη γιόγκα σημαίνει «ένωση», «σύνδεση». Οι αρχαίοι γιόγκι χρησιμοποιούσαν τη λέξη «γιόγκα» για να περιγράψουν μια ποιότητα συνείδησης στην οποία είσαι απολύτως παρών, άνετη/ος, και σε σύνδεση με το τι συμβαίνει μέσα σου.
Σίγουρα έχουμε όλοι βιώσει τέτοιες στιγμές όπου αισθανόμαστε το σώμα μας γεμάτο ενέργεια και ελαφράδα, το νου μας χωρίς έγνοιες και μπορούμε να απολαύσουμε τη στιγμή. Με τη γιόγκα στοχεύουμε να νιώθουμε έτσι σε σταθερή βάση. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι αυτός που είναι «καλός» στη γιόγκα πετυχαίνει αυτήν τη σύνδεση και αυτό το συναίσθημα πιο συχνά από αυτόν που δεν κάνει γιόγκα. Βέβαια, όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, αυτή είναι μια αρκετά απλοποιημένη περιγραφή ενός πολύ λεπτού και πολύπλοκου συστήματος, αλλά κατά βάση, έτσι είναι τα πράγματα.
Στην ροή της καθημερινότητας, άπειρες καταστάσεις μας βγάζουν εκτός ισορροπίας και σύνδεσης. Είτε αυτό λέγεται σωματική δυσκαμψία, τραυματισμός, άγχος, εμμονή με το παρελθόν ή το μέλλον, υπερδιέγερση, έλλειψη ενέργειας, όλα συνιστούν μια «μη επιθυμητή» κατάσταση ύπαρξης.
Αυτός που είναι καλός στη γιόγκα είναι συντονισμένος με την πραγματική του φύση και μπορεί πιο εύκολα να επιστρέψει στην ισορροπία. Επειδή, όμως, αυτό που σήμερα φαίνεται καλό στη γιόγκα αύριο μπορεί να μην είναι και τόσο καλό, ένας συντονισμένος μαθητής της γιόγκα θα αναγνωρίσει πώς να προσαρμόσει την πρακτική του στη συγκεκριμένη μέρα και σε αυτό που συμβαίνει στο σώμα του.
Για παράδειγμα, ένας μαθητής ο οποίος είναι συντονισμένος με τις ανάγκες του, θα μπορέσει να παρατηρήσει ότι σήμερα νιώθει ανήσυχος και αποσπασμένος. Γι’ αυτό θα προτιμήσει μια αργή πρακτική με ήπιες θέσεις, προκειμένου να μείνει για αρκετή ώρα και έτσι να μπορέσει να ισορροπήσει. Σε μια άλλη δεδομένη μέρα, ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να καταλάβει ότι έχει ένα αίσθημα τεμπελιάς και γι’ αυτό το λόγο θα προτιμήσει μια δυναμική πρακτική και μερικές αποτοξινωτικές τροφές για να βοηθήσει το πεπτικό του σύστημα. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα της νοοτροπίας του ανθρώπου που κάνει γιόγκα.
Η διαδικασία του να γίνει κανείς καλός στη γιόγκα είναι μια πορεία προς μια πιο εκλεπτυσμένη, ακριβέστερη και αποτελεσματική επιστροφή στην ισορροπία μέσα από τις σωματικές στάσεις, τις τεχνικές αναπνοής και τις διανοητικές ασκήσεις που προσφέρει η γιόγκα. Αποτελεί μια καθημερινή δέσμευση μέχρι να γίνει συνήθεια.
Δεν υπάρχουν εξωτερικά μέτρα για το πόσο «καλός» είναι κάποιος στη γιόγκα. Είναι μια απολύτως εσωτερική διαδικασία, η οποία δεν απεικονίζεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο. Ή μήπως, όχι;
(Για κάθε πληροφορία, ερώτηση ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μαρία Χρυσοχεράκη fb Maria Hrisoheraki, insta pureyoga_mariahrisoheraki ή στο maria@pureyoga.gr)