Την ύπαρξη συγκεκριμένων βακτηρίων ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων σε βάθος 600 μέτρων νοτιοδυτικά της Ισπανίας πρόσφατα, ενώ τα ευρήματα σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανότατα μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής ακόμα και σε άλλους πλανήτες.
«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως εκατοντάδες μέτρα κάτω από τα πόδια μας υπάρχει ένα χερσαίο περιβάλλον, το οποίο επίσης είναι γνωστό ως “σκοτεινή βιόσφαιρα”. Σε αυτό εκατομμύρια μικροοργανισμοί ευδοκιμούν και αναπτύσσονται με τρόπους που ακόμα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως», αναφέρουν οι ερευνητές που έκαναν και τη σχετική δημοσίευση στο Science Alert.
Tώρα για πρώτη φορά έχουν στα χέρια τους στοιχεία που αποδεικνύουν πως τα κυανοβακτήρια, ένα είδος μικροοργανισμών που χρειάζονται το φως του ήλιου για να επιβιώσουν, μπορούν επίσης να ζήσουν σε αυτή τη σκοτεινή βιόσφαιρα.
Ο Φερνάντο Πουέντε-Σάντσεθ, μικροβιακός οικολόγος από το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας της Ισπανίας, αναζητούσε άλλα είδη μικροοργανισμών τη στιγμή που εξέταζε δείγματα πετρωμάτων που ελήφθησαν από μια διάτρηση μήκους 613 μέτρων στη νοτιοδυτική Ισπανία. Στο τέλος, ήρθε αντιμέτωπος με την ύπαρξη δεκάδων κυανοβακτηρίων, γεγονός που προκάλεσε στον ίδιο αλλά και την ομάδά του τεράστια εντύπωση, όπως είπε μιλώντας στο National Geographic.
Αυτό που τώρα προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα είναι πως στο βάθος της γης δεν υπάρχει ηλιακό φως, άρα τα εν λόγω βακτήρια κατά πάσα πιθανότητα μπορούν να επιβιώσουν και μακριά από αυτό. Μια γενετική ανάλυση των κυανοβακτηρίων που ανακαλύφθηκαν στην τρύπα του εδάφους αποδεικνύει πως πρόκειται για τα γένη Calothrix, Chroococcidiopsis και Microcoleus ενώ οι θύλακες στους οποίους βρέθηκαν οι μορφές ζωής συσχετίστηκαν με μειώσεις της συγκέντρωσης υδρογόνου.
Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα εν λόγω κυανοβακτήρια χρησιμοποιούν το υδρογόνο για να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν την ενέργεια που χρειάζονται.
Οι ερευνητές που μελέτησαν τα ευρήματα ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Τα νέα δεδομένα ανοίγουν το δρόμο ώστε να μάθουμε περισσότερα για την εξέλιξή των μικροοργανισμών καθώς και για την πιθανή τους παρουσία σε άλλα πλανητικά σώματα.»