Τι συμφώνησαν τελικά ΗΠΑ και Ρωσία στη συνάντηση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Σύνοψη των αποτελεσμάτων της συνάντησης στο Ριάντ
(Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)
(Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)
via Associated Press

Με τη συνάντηση ΗΠΑ- Ρωσίας στο Ριάντ σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, η οποία έλαβε χώρα χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας και της Ευρώπης, να έχει λάβει τέλος, ακολουθεί μια σύνοψη των αποτελεσμάτων της.

  • Αμερικανοί και Ρώσοι διπλωμάτες συμφώνησαν στην επανεκκίνηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και σκοπεύουν να ορίσουν πρεσβευτές «το συντομότερο δυνατόν» για να βοηθήσουν στην επίλυση ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν στις διμερείς σχέσεις.
  • Σκοπός είναι η έναρξη επίσημων διαβουλεύσεων πάνω σε μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, με τη Ρωσία να περιμένει τις ΗΠΑ να ανακοινώσουν πρώτες τη σύνθεση της ομάδας τους και διαπραγματεύσεις να αναμένεται να ακολουθήσουν σε τακτική βάση.
  • Οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν διαπραγματεύσεις σε θέματα εδαφών και εγγυήσεων ασφαλείας, καθώς προτεραιότητα θα είναι να δοθεί μόνιμο τέλος στον πόλεμο, όπως είπαν οι ΗΠΑ, μα δεν διευκρινίστηκε τι θα σημαίνει αυτό για την Κριμαία.
  • Οι ΗΠΑ επέμειναν ότι στις συνομιλίες θα υπάρξει συμμετοχή της Ουκρανίας και της ΕΕ σε κάποιους ρόλους. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο είπε πως «όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση πρέπει να είναι ΟΚ με αυτό, πρέπει να είναι αποδεκτό από αυτούς».
  • Οποιεσδήποτε μεταπολεμικές εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να είναι υπό «ευρωπαϊκή ηγεσία», είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις προς Ευρωπαίους συμμάχους για αύξηση των αμυντικών δαπανών και επαινώντας το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία που «μίλησαν για πιο ισχυρή συμβολή στην ασφάλεια της Ουκρανίας».
  • Η Ρωσία, ωστόσο, απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανάπτυξης ευρωπαϊκών (ΝΑΤΟϊκών) ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ να λέει πως θα ήταν «εντελώς απαράδεκτο» και χαρακτήρισε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά «ευθεία απειλή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία».
  • Μακροπρόθεσμα, και οι δύο χώρες θέλουν να εξετάσουν περαιτέρω γεωπολιτική και οικονομική συνεργασία, με τον Ρούμπιο να αναφέρεται σε «αξιοσημείωτες ευκαιρίες», μα μόνο αν υπάρξει συμφωνία σε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία πρώτα.

Δημοφιλή