Από τις αρχές Μαρτίου, οι περισσότερες χώρες βρίσκονται σε καραντίνα ως μέτρο πρόληψης για την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού και ως αποτέλεσμα, πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν εξ αποστάσεως.
Σε περίπτωση που εργαζόμαστε από το σπίτι, ίσως έχουμε ήδη διαμορφώσει έναν προσωρινό χώρο εργασίας με γραφείο, καρέκλα, υπολογιστή, ωστόσο υποφέρουμε από πόνους στα κόκαλα λόγω των πολλών ωρών που καθόμαστε.
Η καμπούρα, το άβολο κάθισμα στην καρέκλα, το τέντωμα του καρπού και η στήριξη του σώματος πάνω από μια οθόνη υπολογιστή, δημιουργούν σωματικό στρες το οποίο μπορεί να μην έχουμε παρατηρήσει ακόμα, αλλά θα αισθανθούμε στη συνέχεια.
Αν ήδη νιώθουμε πόνο και κρατούμε τον λαιμό μας από το σκύψιμο στο λαπτοπ, τότε πρέπει να δώσουμε προσοχή και να «ακούσουμε» το σώμα μας.
«Αν περιμένουμε μέχρι να ξεκινήσει ο πόνος, τότε ίσως είναι αργά», λέει ο Αλαν Χετζ, διευθυντής της ερευνητικής ομάδας ανθρωπίνων παραγόντων και εργονομίας στο πανεπιστήμιο Κορνέλ.
Το κλειδί είναι να στηρίξουμε το σώμα μας σε μια χαλαρή στάση καθώς δουλεύουμε ώστε να αποφύγουμε τον πόνο, είπε ο Χετζ. Αν η εργασία από το σπίτι δεν γίνεται σε κατάλληλη διάταξη του χώρου, τότε αυτό «θα επιταχύνει την εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων στον αυχένα, τον ώμο, την πλάτη, τα προβλήματα στα χέρια, τον καρπό και στα πόδια. Και όλα αυτά εξαιτίας της εργασίας σε λάθος στάση του σώματος», εξηγεί.
Ποιοι είναι μερικοί από τους πόνους που πρέπει να προσέξουμε και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε:
Πόνος στον λαιμό και τους ώμους
Αν ο λαιμός και οι ώμοι στέλνουν «κόκκινα σημαιάκια», τότε η στάση του σώματος και ο τρόπος με τον οποίο κοιτάμε τον υπολογιστή, μπορεί να είναι η αιτία.
Ποια είναι η λύση: Να αξιολογήσουμε τη στάση του σώματος την ώρα που εργαζόμαστε και να απομονώσουμε τους παράγοντες που προκαλούν τους πόνους στον λαιμό και τους ώμους. Οδηγός από το Κορνέλ συμβουλεύει να τοποθετήσουμε τον υπολογιστή στο ύψος των ματιών, ώστε ο λαιμός και οι ώμοι να βρίσκονται σε ουδέτερη στάση. Επιπλέον, ας τοποθετήσουμε δίπλα μας αντικείμενα που θα χρειαστούμε ώστε να μην σκύψουμε ή τεντωθούμε για να τα φτάσουμε.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τοποθετήσουμε το τραπέζι ή γραφείο με τον υπολογιστή στο ύψος του αγκώνα και να αλλάζουμε τοποθεσία και στάση δυο φορές την ώρα για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
Τα μάτια είναι κουρασμένα
Όταν κοιτούμε την οθόνη του υπολογιστή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τα μάτια εργάζονται πιο σκληρά. Αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε διαδικτυακή οπτική κόπωση που χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο, θολή ορατότητα, στεγνά μάτια, πόνο στο λαιμό και τον ώμο. Η οπτική κόπωση είναι συνηθισμένη σε όσους δεν κάνουν διαλείμματα από την οθόνη του υπολογιστή.
Ποια είναι η λύση: Να αναζητήσουμε φυσικό φως και να κάνουμε συχνά διαλείμματα. Η Αμερικανική Ένωση Οφθαλμιάτρων συνιστά να κάνουμε ένα διάλειμμα διάρκειας 20 δευτερολέπτων κάθε 20 λεπτά, για να κοιτάξουμε κάτι που βρίσκεται 20 μέτρα μακριά. Η εργασία δίπλα σε παράθυρο με φυσικό φως σε γωνία 90 μοιρών στην οθόνη, είναι η καταλληλότερη.
Οι γοφοί είναι σφιγμένοι
Η πλάτη θα πρέπει να γέρνει 15 με 20 μοίρες για να κρατήσει τους γοφούς ανοιχτούς.
Ποια είναι η λύση: Να ξαπλώσουμε στην καρέκλα αν είναι ρυθμιζόμενη και αν όχι, να σηκωνόμαστε συχνά. Αν εργαζόμαστε καθισμένοι στην καρέκλα της τραπεζαρίας και ελπίζουμε ότι αυτή η συνθήκη εργασίας είναι προσωρινή, ας συνεχίσουμε να κουνιόμαστε.
«Ας κάνουμε διάλειμμα τουλάχιστον κάθε 20 λεπτά για να ξεφεύγουμε από αυτή τη στάση των γοφών. Το καλό με την εργασία από το σπίτι είναι ότι έχουμε την ευλυγισία», λέει η Κάρεν Λέσινγκ, ειδικός σε εργασιακά θέματα.
Κράμπες στα πόδια
Οι κράμπες στα πόδια είναι σημάδια κακής κυκλοφορίας του αίματος και ο πόνος σημαίνει ότι δεν εργαζόμαστε σε καλή στάση του σώματος.
Ποια είναι η λύση: Να προωθήσουμε την καλή κυκλοφορία στα πόδια. Ενας τρόπος για να το επιτύχουμε είναι να προσαρμόσουμε το ύψος της καρέκλας ώστε τα πόδια να είναι ακουμπούν στο πάτωμα. Αν δεν είναι αυτό εφικτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε υποπόδιο.
Πόνος στους καρπούς
Αν νιώθουμε πόνο στους καρπούς, ας τους κρατήσουμε σε επίπεδη και ίσια στάση. Πρέπει να δουλεύουμε σε πληκτρολόγιο και με ποντίκι που να κρατάει τους καρπούς σε σωστή στάση.
Πόνος στην πλάτη
Η κλίση του σώματος προς τα εμπρός, ασκεί πίεση στην οσφυϊκή χώρα, η οποία μετά μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς στην πλάτη.
Ποια είναι η λύση: Ας βεβαιωθούμε ότι η πλάτη στηρίζεται και δεν γέρνει στην καρέκλα. Ο στόχος είναι να διατηρήσουμε το σώμα σε μια σωστή στάση. Όταν η καρέκλα γερνάει ελαφρώς, «τότε ξεκινά να δουλεύει για το σώμα και υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην μυϊκή δραστηριότητα», γράφουν οι οδηγίες του Κορνέλ.
Πηγή: HuffPost US