Η παράλειψη του μεσημεριανού γεύματος είναι λάθος, υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι.
Το πρωινό συχνά αποκαλείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά το μεσημεριανό είναι εξίσου σημαντικό, δηλώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας της Academy of Nutrition and Dietetics, Τζεν Μπέρνινγκ.
«Γενικά μιλώντας, είναι καλύτερο να τρώμε τα γεύματα μας νωρίς, καθώς έχουμε πολλές ώρες μέσα στην ημέρα που πρέπει να τροφοδοτήσουμε με ενέργεια».
Η παράλειψη οποιουδήποτε γεύματος καθιστά πιο δύσκολο να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες της ημέρας προσθέτει η Τζεν Μπέρνινγκ. Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είμαστε, το να λαμβάνουμε τακτικά το μεσημεριανό γεύμα και να κάνουμε μία παύση από τη δουλειά, μας δίνει ενέργεια, προσφέρει ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις και χρόνο για ανανέωση.
Έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι το 60% του πληθυσμού τρώει το μεσημεριανό γεύμα στο γραφείο ενώ εργάζεται. Αλλά οι εργαζόμενοι που κάνουν διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα απολαμβάνουν περισσότερο την εργασία τους και έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Το μεσημεριανό γεύμα είναι επίσης καλό όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες, το μεταβολισμό και τη διάθεσή μας.
Γιατί παραλείπουμε το μεσημεριανό γεύμα
Παραλείπουμε το μεσημεριανό γεύμα επειδή το πρόγραμμά σας είναι πολύ φορτωμένο και δεν έχουμε χρόνο να φάμε; Προσπαθούμε να μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε; Μήπως επειδή οι συνάδελφοί μας δεν κάνουν μεσημεριανό διάλειμμα; Πηγαίνουμε γυμναστήριο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος;
Η Λίντα Ανιγκάουα, διευθύντρια της διαδικτυακής πλατφόρμας υγείας PlushCare, λέει ότι «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανάγκη του οργανισμού μας για σωστή διατροφή».
Επίσης, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς αισθανόμαστε όταν δεν τρώμε το μεσημέρι σε σύγκριση με όταν τρώμε. Πώς είναι τα επίπεδα ενέργειάς μας το απόγευμα. Εάν νιώθουμε την ανάγκη για ένα σνακ. Εάν πεινάμε.
«Όλα αυτά είναι σημαντικά ερωτήματα που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα που θα εξυπηρετεί καλύτερα τον οργανισμό μας», λέει η Λίντα Ανιγκάουα.
Πως επηρεάζει τον οργανισμό μας
Το να παραλείπετε το μεσημεριανό γεύμα κάθε τόσο δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Αλλά αν γίνει συνήθεια, σημειώνει η Τζεν Μπέρνινγκ ο οργανισμός μας προσαρμόζεται στο να έχει «λιγότερη ενέργεια» και αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία μας.
Και προσθέτει ότι, «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερο μεταβολισμό με την πάροδο του χρόνου και σε αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών».
Μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της πείνας και να μας οδηγήσει σε κατανάλωση περισσότερων θερμίδων το βράδυ. «Πέρα από τις θερμίδες, η υπερβολική κατανάλωση σε ένα γεύμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης», λέει η Τζεν Μπέρνινγκ. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και πιθανώς διαβήτη.
Η παράλειψη του μεσημεριανού γεύματος μπορεί επίσης να μας αναγκάσει να επιλέξουμε λιγότερο υγιεινές τροφές αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν πεινάσουμε. Μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν έτρωγαν πρωινό ή μεσημεριανό έτρωγαν λιγότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.
Το να μην τρώμε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων ενέργειάς μας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, την παραγωγικότητα και τη συγκέντρωσή σας, λέει η Λίντα Ανιγκάουα. Η έρευνα δείχνει ότι τρώγοντας λιγότερο μπορεί να μας κάνει περισσότερο ευέξαπτους, να είμαστε κακοδιάθετοι, να μειώσει τη διάθεση για δημιουργία και ενδεχομένως να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη.
«Δεν υποστηρίζω την τακτική παράλειψη γευμάτων», λέει η Τζεν Μπέρνινγκ. «Ακόμη και ένα μικρό δείπνο μπορεί να μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός στο τέλος της ημέρας έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά ενώ κοιμάστε».
Τι ώρα πρέπει να τρώμε
Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες για όλους για το μεσημεριανό γεύμα - είναι προσωπική επιλογή, λέει η Τζεν Μπέρνινγκ. Τέσσερις έως πέντε ώρες μετά το πρωινό λειτουργεί καλά για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο κάποιοι μπορεί να χρειαστεί να τρώμε σε συγκεκριμένες ώρες, επειδή πρέπει να πάρουμε φάρμακα ή να έχουμε συγκεκριμένο μεσημεριανό διάλειμμα.
«Μου αρέσει να συμβουλεύω τους ασθενείς να ακούν το σώμα και τον οργανισμό τους όσον αφορά στο πότε να τρώνε μεσημεριανό» λέει η Λίντα Ανιγκάουα.
Μερικές φορές μπορεί να χάσουμε την αίσθηση του χρόνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις και με το ρολόι να δείχνει 3 μ.μ. και χωρίς να έχουμε φάει μεσημεριανό, Τζεν Μπέρνινγκ συνιστά να φάμε ένα σνακ, αντί να περιμένουμε την ώρα του δείπνου.
«Θα βοηθήσουμε να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας χωρίς να χορτάσουμε τελείως και θα αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής όταν πλησιάζει το δείπνο ή τις κακές διατροφικές επιλογές λόγω υπερβολικής πείνας».
Τι πρέπει να τρώμε
Το καλύτερο μεσημεριανό είναι ένα ισορροπημένο γεύμα με υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες όπως φασόλια, άπαχη πρωτεΐνη και πολλά φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με την Τζεν Μπέρνινγκ αυτές οι τροφές μας κρατούν χορτάτους περισσότερο και αποτρέπουν την νωθρότητα που θα έχουμε τις απογευματινές ώρες.
Απλά δεν τρώμε πολύ. Η υπερκατανάλωση φαγητού στο μεσημεριανό γεύμα μπορεί να μας προκαλέσει νύστα και έλλειψη συγκέντρωσης, λέει η Λίντα Ανιγκάουα.
Η συνήθεια να τρώμε μεσημεριανό γεύμα και να κάνουμε ένα μεσημεριανό διάλειμμα ωφελεί την υγεία μας συνολικά. Εάν η παράλειψη του μεσημεριανού γεύματος είναι ο κανόνας, η Τζεν Μπέρνινγκ μας προτείνει να αρχίσουμε να τρώμε μερικές ημέρες την εβδομάδα για να δούμε πώς επηρεάζει την ημέρα μας και στη συνέχεια να γίνει καθημερινή συνήθεια.
«Έχουμε περισσότερη ενέργεια; Περισσότερη συγκέντρωση; Η προσοχή μας αποσπάται λιγότερο λόγω πείνας;» Μόλις συνειδητοποιήσουμε πόσο καλύτερα νιώθουμε, πιθανότατα θα αρχίσουμε να κάνουμε διάλειμμα κάθε μέρα για να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας γεύμα.