Τον περασμένο μήνα, μια viral τάση στο TikTok προκάλεσε τον θάνατο ενός εφήβου στη Μασαχουσέτη. Πρόκειται για το δημοφιλές «One Chip Challenge», το οποίο προστάζει τους χρήστες να πάρουν μια γεύση από ένα πακέτο πατατάκια που φημίζονται για το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά πικάντικα.
Νικητής είναι όποιος καταφέρει να αντέξει για περισσότερα λεπτά χωρίς να πιει σταγόνα νερό ή να φάει οτιδήποτε θα μπορούσε να ανακουφίσει την ανυπόφορη αίσθηση καψίματος που αφήνουν τα συγκεκριμένα τσιπς.
Mε αφορμή το περιστατικό, η HuffPost απευθύνθηκε σε ειδικούς, προκειμένου να μας απαντήσουν σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα όπως:
- Είναι τα πικάντικα τρόφιμα εγγενώς βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό;
- Γιατί ο ουρανίσκος ορισμένων ανθρώπων είναι πιο ανεκτικός στις καυτερές γεύσεις;
- Μπορούν τα υπερβολικά πικάντικα τρόφιμα να μας οδηγήσουν στον θάνατο;
- Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν απολαμβάνουμε πικάντικες γεύσεις;
Tα μπαχαρικά που προσδίδουν στα πιάτα μας πικάντικη γεύση συνήθως περιέχουν καψαϊκίνη, μια χημική ένωση που σε υπερβολικές ποσότητες ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει μούδιασμα στα χείλη και το στόμα, καθώς και ένα αίσθημα καψίματος στη γλώσσα.
Σε μερικούς ανθρώπους τα υπερβολικά πικάντικα πιάτα ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμα και παλινδρόμηση οξέος. Με άλλα λόγια, μετά την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων, καθένας μας μπορεί να βιώσει μια σειρά από διαφορετικές αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της κοπιώδους προσπάθειας του οργανισμού να κατεβάσει τα επίπεδα της εσωτερικής του θερμοκρασίας.
Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο ανεκτικοί από άλλους
Aυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, οι γαστρονομικές εμπειρίες και ο βαθμός έκθεσης στο πικάντικο φαγητό. Δεν υπάρχει ακριβής λόγος για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους.
Τούτου λεχθέντος, η συνεχής έκθεση στα πικάντικα πιάτα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την ανοχή κάποιου στα διάφορα καυτερά μπαχαρικά. Αυτό σημαίνει ότι το να μεγαλώνεις τρώγοντας σε τακτική βάση συνταγές με κυρίαρχα συστατικά τις καυτερές πιπεριές ή τη σάλτσα Σετσουάν συμβάλλει στον βαθμό εξοικείωσης με τις πικάντικες γεύσεις.
Μπορεί το πικάντικο φαγητό να μας σκοτώσει;
Το ενδεχόμενο τα πικάντικα τρόφιμα από μόνα τους να μας οδηγήσουν στον θάνατο είναι σχεδόν απίθανο. Ωστόσο, ο έντονος πόνος στο στομάχι είναι ένα πιθανό και εξαιρετικά επώδυνο σύμπτωμα, που μαρτυρά ότι το σώμα μας βρίσκεται σε σοκ. Γιατί λοιπόν να το τραβάμε στα άκρα;
Πώς θα ανακουφιστούμε από την αίσθηση καψίματος αν τύχει και το παρακάνουμε
Αν και μετά την κατανάλωση εξαιρετικά πικάντικου φαγητού οι περισσότεροι πίνουμε απλώς λίγο νερό, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγούμε από την αίσθηση ότι καιγόμαστε είναι να πιούμε ή να φάμε κάτι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το γάλα.
Κι αυτό γιατί η καψαϊκίνη είναι μια λιποδιαλυτή ένωση, επομένως δεν θα διασπαστεί στο νερό, όσο κι αν πιούμε. Το να μασήσουμε μια τσίχλα ή να πιπιλίσουμε μια καραμέλα για το λαιμό, επίσης μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.