Tελικά το βούτυρο είναι υγιεινό ή μήπως όχι;
«Γενικά αποφεύγω να βάζω στα τρόφιμα ετικέτες όπως ”υγιεινό” ή ”ανθυγιεινό”. Προτιμώ να εξετάζω το πώς ένα συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να εναρμονιστεί με μια υγιεινή διατροφή», εξηγεί η διατροφολόγος Χάρις Πίνκους.
Αν και το βούτυρο, φυτικό ή ζωικό, συνήθως δεν θεωρείται υγιεινό, στην πραγματικότητα έχει κάποιες ευεργετικές ιδιότητες, εξηγεί η Ελίζαμπεθ Σο, διαιτολόγος-διατροφολόγος, και ιδρύτρια του Shaw Simple Swaps.
Για παράδειγμα, μισή κουταλιά του γλυκού βουτύρου στα λαχανικά, βοηθά τον οργανισμό μας να απορροφήσει όλες τις λιποδιαλυτές τους βιταμίνες. Επιπλέον, το βούτυρο αποτελεί βασικό συστατικό που δίνει γεύση και άρωμα σε πολλές κλασικές συνταγές, όπως τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια και τα κέικ ή ο αγαπημένος μας πουρές.
Ωστόσο, το βούτυρο δεν παύει να αποτελεί μια διατροφική πηγή πλούσια σε λιπαρά και ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Τι μπορεί να μας συμβεί αν τρώμε βούτυρο κάθε μέρα
Θα αυξηθεί η πρόσληψη θερμίδων
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε θερμίδες, με περίπου 100 θερμίδες και 12 γραμμάρια λίπους ανά κουταλιά της σούπας. Επομένως, είναι εύκολο να το παρακάνουμε, ιδίως όταν τρώμε έξω.
Όταν δειπνούμε σε κάποιο εστιατόριο, δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ποσότητα βουτύρου που περιέχεται στο πιάτο μας. Ωστόσο, όταν μαγειρεύουμε σπίτι, θα πρέπει να περιορίζουμε την προσθήκη βουτύρου το πολύ έως τις τρεις κουταλιές της σούπας. Ειδάλλως, μπορεί να δούμε το νούμερο στη ζυγαριά να ανεβαίνει.
Δεν θα αποκομίσουμε σημαντικά διατροφικά οφέλη
Οι λάτρεις του βουτύρου υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι μια εξαιρετική πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες Α, Ε και Κ.
Ωστόσο, άλλες πηγές τροφίμων, όπως η γλυκοπατάτα και τα όσπρια, ιδίως τα ρεβίθια και τα μπιζέλια, μας προσφέρουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με πολύ λιγότερες θερμίδες και πολύ περισσότερες φυτικές ίνες.
Aυτό σημαίνει ότι μας κρατούν χορτάτους, ενώ για όσους προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, συμβάλλουν στην επίτευξη του επιθυμητού θερμιδικού ελλείμματος.
Θα εκτοξευθεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών
Το βούτυρο θεωρείται μια από τις πιο πλούσιες πηγές κορεσμένων λιπαρών, με κάθε κουταλιά της σούπας να περιέχει 7 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Και δυστυχώς, δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά συνδέονται με αυξημένα επίπεδα της LDL γνωστής και ως κακής χοληστερόλης, η οποία, με τη σειρά της ενισχύει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πώς θα ενσωματώσουμε το βούτυρο σε μια υγιεινή διατροφή
Το ιδανικό θα ήταν σε ημερήσια βάση να απολαμβάνουμε το βούτυρο σε ποσότητα μικρότερη η ίση με δύο κουταλάκια του γλυκού. Κι αυτή η ισορροπημένη μερίδα θα μπορούσε να συνδυαστεί άψογα με τα ψητά λαχανικά μας.
Αν όμως έχουμε οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, ίσως είναι καλύτερο να προτιμήσουμε έλαιο αβοκάντο ή ελαιόλαδο.
Αυτό σημαίνει ότι οι μικρές ποσότητες βουτύρου είναι επιτρεπτές, ειδικά σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και συνολικά χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συνιστούν την προσθήκη του βουτύρου σε ένα πλάνο διατροφής που είναι ήδη πλούσιο σε γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και κρέας.
Συμπερασματικά, εάν μας αρέσει να απολαμβάνουμε το βούτυρο σε καθημερινή βάση, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να το συνδυάζουμε με τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια, τα φρούτα ή τα λαχανικά.
(Mε πληροφορίες από eatingwell).