Χαλαρώνουμε στο πάρκο ή στην παραλία, εν μέσω μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας. Ο ήλιος λάμπει, ενώ το καλοκαιρινό αεράκι δροσίζει το κορμί μας. Και εκεί που το πράγμα δεν μπορεί να γίνει καλύτερο, ξαφνικά κάτι απροσδόκητο έρχεται και τα καταστρέφει όλα: Κατά λάθος καταπίνουμε ένα ζουζούνι.
Και ενώ πράγματι δεν υπάρχει χειρότερη αίσθηση από αυτήν που νιώθουμε όταν ένα έντομο εισβάλλει στο σώμα μας, είναι όντως κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχήσουμε;
Τι πραγματικά συμβαίνει όταν καταπιούμε ένα ζωύφιο
Πρώτα απ’ όλα, το ζωύφιο έχει μικρό ποσοστό επιβίωσης. Όσο για μας, δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε τρομερά: Η πέψη εντόμων όπως οι αράχνες, τα ακάρεα, τα τσιμπούρια ή των ζωυφίων όπως οι σκνίπες, οι μύγες, τα κουνούπια, οι ψύλλοι και οι κοριοί, συντελείται κατά τον τρόπο που γίνεται η πέψη όλων των άλλων τροφών, εξηγεί ο μικροβιολόγος και παθολόγος Μπόμπι Πριτ.
Ωστόσο, εφόσον καταπιούμε μια μέλισσα, μια σφήκα ή οποιοδήποτε είδος κάμπιας, τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση ίσως προκύψουν συμπτώματα όπως το τοπικό πρήξιμο από τυχόν εσωτερικό τσίμπημα.
Όταν καταπίνουμε ένα ζωύφιο μπορεί να περάσει στους πνεύμονές μας;
Η απάντηση είναι όχι, καθώς οι αεραγωγοί, που αποτελούν βασικά όργανα του αναπνευστικού μας συστήματος, διαθέτουν άμυνες που το εμποδίζουν να συμβεί. Εκτός αυτού, τα αντανακλαστικά μας είναι τόσο ευαίσθητα και σε περίπτωση που οτιδήποτε αγγίξει τα τοιχώματα της τραχείας - ενός σωλήνα που αποτελεί συνέχεια του λάρυγγα - αμέσως προκαλείται κρίση βήχα, που αποβάλλει τους εισβολείς.
Επομένως, αν καταπιούμε κατά λάθος μια μύγα δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε. Πράγματι είναι κάπως αηδιαστικό, αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου.