Η Αμερική είναι μια χώρα - λάτρης των αναψυκτικών. Οι μισοί από τους ανθρώπους στις ΗΠΑ (63% των νέων και 49% των ενηλίκων) πίνουν αναψυκτικό κάθε μέρα. Το τρίξιμο των παγοκύβων καθώς το αδειάζουμε ένα ποτήρι, το γαργαλητό στο λαιμό μας καθώς πίνουμε εκείνη την πρώτη γουλιά… το πιθανότερο είναι ότι διψάμε μόνο και μόνο στη σκέψη του.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη γνώση ότι το αναψυκτικό δεν είναι ακριβώς ένα ποτό γεμάτο θρεπτικά συστατικά, ίσως αναρωτιόμαστε πραγματικά πόσο επηρεάζει την υγεία μας η καθημερινή απόλαυση αναψυκτικού. Αν δεν το έχουμε σκεφτεί, αξίζει να το σκεφτούμε. Εξάλλου, είναι οι καθημερινές συνήθειες που μας επηρεάζουν περισσότερο. Αλήθεια, πόσο επηρεάζει την υγεία η κατανάλωση αναψυκτικού κάθε μέρα;
Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του να πίνουμε αναψυκτικό κάθε μέρα
Πρώτον, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε από τι αποτελείται ένα αναψυκτικό προτού εξετάσουμε πώς επηρεάζει το σώμα. Σχεδόν όλα τα αναψυκτικά παρασκευάζονται με ανθρακούχο νερό, ένα γλυκαντικό (συνήθως ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ή τεχνητό γλυκαντικό), φωσφορικό οξύ (που συμβάλλει στη γεύση του και παρατείνει τη διάρκεια ζωής του) και φυσικά αρώματα. Ορισμένοι τύποι —συμπεριλαμβανομένων των Pepsi, Coca-Cola Classic, Coke Zero, Diet Coke, Mello Yello και Dr Pepper— περιέχουν καφεΐνη.
Κατά μέσο όρο, ένα κουτάκι ή ένα κανονικό μπουκάλι αναψυκτικού περιέχει 155 θερμίδες, 38 γραμμάρια υδατάνθρακες, 37 γραμμάρια ζάχαρη και 34 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης. Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να περιορίσουμε τη ζάχαρη στα 25 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και τα 36 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες — λιγότερο από αυτό που υπάρχει σε ένα κουτάκι αναψυκτικού. Όσο για την καφεΐνη, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συμβουλεύει να διατηρείται κάτω από 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.
Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Σόνια Ανγκελόνε αναφέρει ότι υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους η καθημερινή πρόσληψη αναψυκτικού μπορεί να επηρεάσει το σώμα αμέσως. Πρώτον, θα παρατηρήσουμε μια απότομη αύξηση στην ενέργειά μας από την καφεΐνη και τη ζάχαρη. Η ίδια εξηγεί ότι η καφεΐνη μπλοκάρει την αδενοσίνη, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι. Ταυτόχρονα, οι απλοί υδατάνθρακες του αναψυκτικού λόγω της ζάχαρης που περιέχει απορροφώνται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που συμβάλλει επίσης στην τόνωση της ενέργειας. Αλλά η ίδια αναφέρει ακόμα ότι η ενέργεια από το αναψυκτικό είναι βραχύβια και τελικά θα πέσει κατακόρυφα.
Η δρ. Σουπρίγια Ράο, ιατρός με τετραπλή πιστοποίηση στην εσωτερική ιατρική, τη γαστρεντερολογία και την ιατρική της παχυσαρκίας, λέει ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους το αναψυκτικό επηρεάζει το έντερο αμέσως. Είπε ότι μερικοί άνθρωποι βιώνουν φούσκωμα και αέρια από την ενανθράκωση (σ.σ. προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα) και τη ζάχαρη. Μάλιστα, είπε ότι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικού μπορεί να διαταράξει το γαστρεντερικό σύστημα, προκαλώντας τα άτομα που πίνουν αναψυκτικό κάθε μέρα να βιώνουν τακτικά κοιλιακό άλγος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή όλη η ζάχαρη στο αναψυκτικό τροφοδοτεί τα «κακά» βακτήρια στο έντερο και καταστρέφει την ακεραιότητα της «επένδυσης» του εντέρου.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του να πίνουμε αναψυκτικό κάθε μέρα
Βραχυπρόθεσμα, η σόδα μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη της ενέργειάς μας (και μετά την πτώση) και να μας προκαλέσει στομαχόπονο. Τι γίνεται, όμως, μακροπρόθεσμα;
Ο ειδικός της αναγεννητικής ιατρικής, δρ. Νηλ Πάουλβιν, αναφέρει ότι εάν πίνουμε αναψυκτικό κάθε μέρα, είναι πιθανό να αυξήσουμε το βάρος μας, ειδικά το λίπος στην κοιλιά. «Το λίπος στην κοιλιά μπορεί να είναι επικίνδυνο, αυξάνοντας την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του μαστού. Μακροπρόθεσμα, μια τακτική συνήθεια αναψυκτικού όχι μόνο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αυτών των καταστάσεων, αλλά έχει επίσης συνδεθεί με νεφρική νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη», εξηγεί.
Το να πίνουμε αναψυκτικό κάθε μέρα δεν είναι καλό ούτε για τον εγκέφαλό μας. Ο ίδιος λέει ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να προκαλέσει η σόδα, οδηγούν σε φλεγμονή στον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα, η τακτική κατανάλωση αναψυκτικού έχει συνδεθεί επιστημονικά με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας...
Μπορούμε, άραγε, να παρακάμψουμε αυτές τις συνέπειες για την υγεία επιλέγοντας αναψυκτικό διαίτης; Δυστυχώς, και οι τρεις ειδικοί συμφωνούν ότι το αναψυκτικό διαίτης έχει συνδεθεί επιστημονικά με προβλήματα του εντέρου, της καρδιάς και του εγκεφάλου . Και οι τρεις συμφωνούν επίσης ότι τα τεχνητά γλυκαντικά σε αυτά τα ποτά δεν είναι καλύτερα για εμάς από τη ζάχαρη..