Mελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αναφέρει ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα μπορεί να βελτιώσει το συνολικό διατροφικό μας προφίλ. Ιδιαίτερα για όσους από εμάς έχουμε προδιάθεση για παχυσαρκία.
Τα αβοκάντο, πέρα από κρεμώδη και πεντανόστιμα, είναι και μια εξαιρετική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Εκατό γραμμάρια αβοκάντο περιέχoυν 160 θερμίδες, 7 γραμμάρια διαιτητικών ινών, 15 γραμμάρια υγιεινών λιπαρών και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, στοιχεία που το καθιστούν υπερτροφή.
Τα τελευταία χρόνια, τα αβοκάντο έχουν κερδίσει τεράστια δημοτικότητα ακριβώς λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων τους για την υγεία μας και της ξεχωριστής γεύσης τους.
Ποια είναι όμως τα απίστευτα πλεονεκτήματα του αβοκάντο και γιατί αυτό το απολαυστικό πράσινο φρούτο θα πρέπει να αποτελεί καθημερινό μέρος της διατροφής μας;
1. Ενισχύει την καλή υγεία της καρδιάς
Η προσθήκη του αβοκάντο στην καθημερινή μας διατροφή, χάρις στην υψηλή του περιεκτικότητά σε μονοακόρεστα λιπαρά, μειώνει τα επίπεδα της κακής (HDL) χοληστερόλης, μαζί και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Συν τοις άλλοις, το αβοκάντο, πλούσιο σε κάλιο, ρυθμίζει-επαναφέρει στα φυσιολογικά τα επίπεδα της αρτηριακής μας πίεσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υπέρτασης.
2. Συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους μας
To αβοκάντο μπορεί να λειτουργήσει περίφημα ως «εργαλείο» για τη διαχείριση του βάρους μας.
Μας πώς;
Επειδή τα υγιεινά λιπαρά και οι φυτικές ίνες που κρύβονται στο αβοκάντο μας κρατούν χορτάτους για ώρες, μειώνοντας τη συνολική θερμιδική μας πρόσληψη και περιορίζοντας τις λιγούρες για παχυντικά γλυκά ή αλμυρά σνακ.
3. Προωθεί την καλή πεπτική υγεία
Η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε διαιτητικές ίνες υποστηρίζει ένα υγιές πεπτικό σύστημα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των τακτικών κινήσεων του εντέρου.
Aκόμη, τα έλαια του αβοκάντο λιπαίνουν το πεπτικό σύστημα, πράγμα που βοηθά στη διέλευση των τροφών και την αρμονική λειτουργία του μεταβολισμού.
4. Μας χαρίζει υγιές δέρμα και δυνατά λαμπερά μαλλιά
Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε και C, οι οποίες προάγουν την υγιή ανάπτυξη του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών.
Η βιταμίνη Ε βοηθά επίσης στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ η βιταμίνη C προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ως εκ τούτου, την ελαστικότητα του δέρματός μας.
5. Κάνει καλό και στα μάτια μας
Το αβοκάντο είναι πλούσιο στα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Ο συνδυασμός αυτών των δύο προάγει την καλή υγεία των ματιών, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και τον κίνδυνο καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία.
Πώς θα απολαύσουμε το αβοκάντο
Σερβίρουμε πάνω σε φρυγανιές με ντομάτα και αυγό ή πάνω από ένα σούπερ υγιεινό πρωινό μπολ με ακάι (σ.σ. θρεπτικό φρούτο που έχει ομοιότητες με το μύρτιλο ή μπλούμπερι)
Βάζουμε μέσα στο τοστ ή το σάντουίτς μας
Προσθέτουμε το αβοκάντο σε τάκος, σαλάτες ή μπέργκερ για να δώσουμε ακόμα και στις «παρασπονδίες» μας μια υγιεινή διάσταση
Φτιάχνουμε ντιπάκια όπως το γκουακαμόλε και σερβίρουμε με σπιτικά τσιπς τορτίγιας
(Με πληροφορίες από Associated Press).