Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν τρώμε ολομόναχοι κάθε μέρα

Τελικά, πέρα από το τι θα φάμε, εξίσου σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας έχει και η παρέα που θα επιλέξουμε να μας συνοδεύσει στο γεύμα μας.
Ο Νο1 λόγος που θα ήταν καλύτερο να απολαμβάνουμε το γεύμα μας με παρέα.
mihailomilovanovic via Getty Images
Ο Νο1 λόγος που θα ήταν καλύτερο να απολαμβάνουμε το γεύμα μας με παρέα.

Ίσως έχουμε ζήσει τις χαρούμενες μέρες, που γυρίζαμε από το σχολείο, μυρίζαμε το λαχταριστό άρωμα του αγαπημένου μας φαγητού και η οικογένειά μας ήταν ήδη καθισμένη στο τραπέζι και περίμενε με χαρά, να φάμε όλοι παρέα.

Στην σύγχρονη ενήλικη καθημερινότητα ωστόσο, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Γιατί πολλοί από εμάς, τρώμε σπιτικό φαγητό μόνο μια φορά την ημέρα, ίσως το βράδυ. Άλλοι πάλι, ακόμα και το «σπιτικό» φαγητό το παίρνουμε σε πακέτο, από κάποιο οινομαγειρείο κοντά στο σπίτι ή στη δουλειά. Και έπειτα, βουλιάζουμε στον καναπέ, ανοίγουμε την τηλεόραση και τρώμε εξουθενωμένοι, μόνοι, χωρίς απόλυτη συνείδηση του τι γευόμαστε.

Και που είναι το κακό;

Mελέτες και ειδικοί σε θέματα διατροφής, υποδεικνύουν ότι μια καλή δίαιτα μας ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει την πέψη, μειώνει τον κίνδυνο υπερφαγίας και προωθεί γενικότερα έναν τρόπο ζωής γεμάτο ευεξία.

Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Διότι όσο κι αν προσπαθούμε να τρώμε υγιεινά, η μοναξιά, μας στρέφει προς πιο ανθυγιεινές επιλογές ή μας ωθεί στο να τρώμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Πώς ένα γεύμα με παρέα μας γλιτώνει από επιπλέον θερμίδες και επικίνδυνες παθήσεις

1. Εξουδετερώνει το άγχος

Βάσει δεδομένων, το 91% των ανθρώπων δηλώνουν ότι αισθάνονται λιγότερο άγχος όταν μοιράζονται το γεύμα τους παρέα με συγγενείς και φίλους. Και η υποδοχή της τροφής μακριά από το στρες, συμβάλλει στο να χορταίνουμε πιο γρήγορα και να νιώθουμε πλήρεις για περισσότερες ώρες. Και κάπως έτσι, περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος θερμιδογόνων επιδρομών στο ψυγείο.

2. Η στάση σου σώματός μας είναι πολύ πιο σωστή

«Το γεγονός ότι έχουμε πιο όρθια στάση όταν τρώμε σε ένα τραπέζι με κόσμο, βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης. Γιατί; Επειδή το φαγητό κινείται κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα πιο εύκολα σε σχέση με το να παίρνουμε το γεύμα μας αραχτοί στον καναπέ ή σκυμμένοι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή», εξηγεί η διαιτολόγος Λόρα Μπομ.

Επιπλέον, οι συνθήκες χαλάρωσης που επιτυγχάνονται όταν τρώμε με την οικογένεια ή τους φίλους, θέτει το σώμα μας σε αυτό που ονομάζεται «παρασυμπαθητική κατάσταση», μια κατάσταση δηλαδή πλήρους ανακούφισης και ομαλής πέψης. Η παρασυμπαθητική κατάσταση, στην ουσία, μας βοηθά να απορροφήσουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού και να χορτάσουμε. Τόσο από συναισθηματική όσο και από οργανική άποψη.

3. Τρώμε πιο αργά, απολαυστικά και ενσυνείδητα

Ένας άλλος λόγος που το φαγητό με παρέα μας κάνει καλό, είναι το γεγονός ότι μπροστά στους φίλους, τους συγγενείς ή το ταίρι μας τείνουμε να τρώμε πιο αργά. Γιατί στο ενδιάμεσο μιλάμε, αστειευόμαστε και διασκεδάζουμε. Χάρις σε όλες αυτές τις μικρές παύσεις, «αντιλαμβανόμαστε» περισσότερο την κάθε μας μπουκιά. Και ως εκ τούτου, είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τα σημάδια της πείνας ή του κορεσμού που μας δίνει το σώμα μας.

Το να τρώμε ενσυνείδητα, με άλλα λόγια, σημαίνει αυτόματα ότι τρώμε λιγότερο και χορταίνουμε για περισσότερες ώρες. Δεν είναι απίστευτο; Κι όμως, ισχύει.

4. Γιατί μπορεί οι άνθρωποι που τρώνε μαζί μας να μας δίνουν το «καλό παράδειγμα»

Αν έχουμε στο τραπέζι μας ανθρώπους που τρώνε «σωστά» και επιλέγουν στα εστιατόρια ή στο σπίτι συνταγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, είναι πιο πιθανό να κάνουμε το ίδιο. Και μάλιστα δίχως να δυσφορούμε και να αισθανόμαστε ότι στερούμαστε. Ίσα ίσα, θα νιώθουμε κομμάτια μιας μικρο-κοινότητας.

Δηλαδή χρειάζεται να τριγυρίζουμε από εστιατόριο σε εστιατόριο αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες;

Σε καμία περίπτωση! Απλώς δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε μερικά σωτήρια tips

1. Τρώμε με παρέα, έστω πότε-πότε

Μπορούμε μια ή και δύο φορές την ημέρα να προγραμματίζουμε το γεύμα μας να συμπίπτει μαζί με το γεύμα του/της συγκατοίκου μας, ενός/μιας συναδέλφου που συμπαθούμε, ενός ατόμου του σπιτιού που μας γεμίζει θετική διάθεση.

2. Ακόμα κι αν τρώμε μόνοι, κλείνουμε κινητά και υπολογιστές. Προτιμάμε περιοδικά ή βιβλία αν θέλουμε σώνει και ντε να ασχολούμαστε με κάτι

Οι τεχνολογικές συσκευές μας απορροφούν εντελώς, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε τι και πόσο τρώμε και έτσι, να παραμένουμε πεινασμένοι. Αντίθετα, το ξεφύλλισμα μερικών σελίδων ίσως επιβραδύνει τη διαδικασία του φαγητού, δίνοντάς μας τον χρόνο να απολαύσουμε το γεύμα μας.

Το ζουμί

Παρά τον σύγχρονο τρόπο ζωής, που επιβάλλει ένα είδος μοναχικότητας, oi άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να τρώμε παρέα. Τα γεύματα, από πολύ παλιά, θεωρούνταν κοινωνικά γεγονότα. Με άλλα λόγια, οι στιγμές του φαγητού δεν αφορούν μόνο τον ανεφοδιασμό του οργανισμού μας. Είναι ιερές τελετουργίες, που διατηρούν τον κοινωνικό ιστό μέσα από ουσιαστικές συζητήσεις και κοινές εμπειρίες.

Και εκτός αυτού, το γεύμα με καλή συντροφιά εκκρίνει νευροδιαβιβαστές που μας τονώνουν τη διάθεση και μας ανακουφίζουν από τον πόνο, όπως η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες.

Μάλιστα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποδεικνύει ότι το φαγητό με παρέα ενισχύει τη συνολική αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή. Οπότε, την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε να ξεπαγώσουμε μια πίτσα και να την καταβροχθίσουμε βλέποντας την αγαπημένη μας σειρά, ας επεξεργαστούμε απλώς την ιδέα να καλέσουμε έναν φίλο ή ένα γείτονα. Μακροπρόθεσμα , ο οργανισμός μας μπορεί να μας ευχαριστήσει.

(Mε πληροφορίες από insider).