Η αμερικανική μητρική των brands ρούχων και υποδημάτων Timberland, Vans και North Face δεν θα αγοράζει πλέον δέρμα από τον Αμαζόνιο, ανακοίνωσε την Πέμπτη, καθώς οι φωτιές που μαίνονται στον Αμαζόνιο θέτουν ερωτήματα σχετικά με το πώς εταιρείες συμβάλουν στην καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου.
Χιλιάδες φωτιές στον Αμαζόνιο μαίνονται εδώ και εβδομάδες, φέρνοντας ακόμα περισσότερο στο «μικροσκόπιο» τη βιομηχανία βοδινού της Βραζιλίας- μία από τις κύριες «ατμομηχανές» της ουκρανικής οικονομίας.
Η εταιρεία, στην οποία υπάγονται πολλά μεγάλα brands υποδημάτων και ρούχων, VF Corp, ανέφερε ότι θα άρχιζε ξανά τις αγορές δέρματος από τη Βραζιλία όταν «θα έχουμε την πεποίθηση και τις διαβεβαιώσεις πως τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα μας δεν συμβάλλουν στο να βλάπτεται το περιβάλλον στη χώρα».
Η κίνηση αυτή είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις περί πραγματικών οικονομικών επιπτώσεων από το θέμα των πυρκαγιών, για τις οποίες ο πρόεδρος Τζαΐρ Μπολσονάρο έχει επιμείνει πως είναι υπό έλεγχο.
Υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος λένε ότι τις φωτιές έβαλαν αγρότες και άνθρωποι του χώρου των ακινήτων, καθώς είναι κοινή πρακτική για την εκκαθάριση εκτάσεων για γεωργική χρήση.
Έρευνα τον Ιούλιο από τοπικά ΜΜΕ έδειξε ότι η JBS SA της Βραζιλίας, ο μεγαλύτερος συσκευαστής κρέατος και μεγαλύτερος παραγωγός δέρματος στον κόσμο, αγόραζε βοοειδή από κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνταν σε εκτάσεις για τις οποίες η κυβέρνηση είχε ορίσει πως δεν θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς βοσκής.
Η JBS το διέψευσε, αν και αναγνώρισε πως είναι δύσκολο να εξακριβώνεται η προέλευση κάποιων βοοειδών.
Η Νορβηγία σύστησε σε αρκετές εταιρείες της να διασφαλίσουν πως δεν συμβάλουν στην αποδάσωση του Αμαζονίου, περιλαμβανομένων της πετρελαϊκής Equinor ASA, της εταιρείας παραγωγής λιπάσματος Yara International ASA και της Νorsk Hydro ASA, παραγωγού αλουμινίου.