Τιμή-ρεκόρ 42 εκατ. ευρώ για έργο του Καντίνσκι: Η λεηλασία από τους ναζί και η επιστροφή

Ο πίνακας ανακαλύφθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια σε ένα μουσείο στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, όπου βρισκόταν από το 1951.
Το έργο του Βασίλι Καντίνσκι «Murnau with Church II» (1910) πριν τη δημοπρασία του οίκου Sotheby's, 22 Φεβρουαρίου 2023, Λονδίνο. (AP Photo/Kin Cheung)
Το έργο του Βασίλι Καντίνσκι «Murnau with Church II» (1910) πριν τη δημοπρασία του οίκου Sotheby's, 22 Φεβρουαρίου 2023, Λονδίνο. (AP Photo/Kin Cheung)
via Associated Press

Αριστούργημα του Βασίλι Καντίνσκι (1866 - 1944) που είχε λεηλατηθεί από τους Ναζί, πωλήθηκε έναντι 42 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Την πώληση ανέλαβε ο οίκος Sotheby’s για λογαριασμό των δισέγγονων των ιδιοκτητών, η μία εκ των οποίων είχε χάσει τη ζωή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς το 1944.

Το έργο του 1910 με τίτλο «Murnau mit Kirche II» (Άποψη του Μούρναου με Εκκλησία ΙΙ), ανακαλύφθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια στο Μουσείο Van Abbemuseum, στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, όπου βρισκόταν από το 1951 και αποδόθηκε μόλις πριν από έναν χρόνο στους 13 απογόνους της οικογένειας Στερν, μετά από μακρά δικαστική διαμάχη.

Οι απόγονοι των ιδιοκτητών του έργου, των Γερμανών Εβραίων, Γιοχάνα Μαργκαρέτε Στερν- Λίπμαν και Ζίγκμπερτ Σάμουελ Στερν, ιδρυτών εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας και σπουδαίων συλλεκτών έργων τέχνης, δήλωσαν ότι θα διαθέσουν μέρος των εσόδων από την πώληση στην έρευνα εντοπισμού και άλλων έργων από την τεράστια συλλογή της οικογένειας που λεηλατήθηκε από τους Ναζί τη δεκαετία του 1930.

Ο πίνακας, που απεικονίζει το βαυαρικό χωριό Mούρναου με μια έκρηξη χρωμάτων, βρισκόταν στο σαλόνι του ζεύγους στη βίλα τους στο Πότσνταμ του Βερολίνου και θεωρείται προάγγελος της στροφής του κορυφαίου ζωγράφου στην αφηρημένη τέχνη.

Η τιμή πώλησης -ο πλειοδότης παραμένει άγνωστος- αποτελεί νέο ρεκόρ για έργο του Καντίνσκι, αναδεικνύοντας δε, το εν λόγω έργο σε πρωταγωνιστή της δημοπρασίας η οποία περιλάμβανε συνολικά 36 έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί σε δημοπρασία για έναν Καντίνσκι ήταν 37 εκατ. ευρώ το 2017, πάλι σε δημοπρασία του Sotheby’s.

Ο κύκλος της Γιοχάνα Μαργκαρέτε και του Ζίγκμπερτ Σάμουελ Στερν στο Βερολίνο του 1920 περιλάμβανε μερικούς από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς και στοχαστές της εποχής τους, μεταξύ των οποίων ο Τόμας Μαν, ο Φραντς Κάφκα, αλλά και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Η συλλογή τους με περισσότερα από 100 έργα τέχνης είχε από έργα των μεγάλων Ολλανδών Δασκάλων μέχρι Ρενουάρ και σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως ο Έντβαρντ Μουνκ και ο Καντίνσκι.

Όλα άλλαξαν με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία. Αν και ο Στερν πέθανε από φυσικά αίτια το 1935, η σύζυγος του αναγκάστηκε να διαφύγει από τη Γερμανία και αργότερα έχασε τη ζωή της στο Άουσβιτς. Η εντυπωσιακή συλλογή τους λεηλατήθηκε και διασκορπίστηκε. Η τύχη πολλών από τους πίνακες παραμένει ακόμα άγνωστη.

Ο Λούσιαν Σίμονς, αντιπρόεδρος του Sotheby’s δήλωσε από την πλευρά του ότι εφέτος συμπληρώνονται «25 χρόνια από το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, το οποίο καθόρισε για πρώτη φορά τους βασικούς κανόνες όσον αφορά την αποκατάσταση έργων τέχνης τα οποία λεηλατήθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Από τότε, το τμήμα αποκατάστασης του Sotheby’s έχει συνεργαστεί με πολλούς κληρονόμους και οικογένειες με στόχο την επιστροφή της κλεμμένης περιουσίας τους, αλλά η επιστροφή, μετά από τόσα χρόνια, του Murnau mit Kirche II του Καντίνσκι στους κληρονόμους των Johanna Margarete και Siegbert Stern ήταν ιδιαιτέρως σημαντική και συγκινητική. Είμαστε χαρούμενοι που τώρα θα ειπωθεί ολόκληρη η ιστορία».

Με πληροφορίες από The Guardian

Δημοφιλή