«One Free Press Coalition»: Οι δημοσιογράφοι που απειλούνται τον Απρίλιο

Σκοπός του One Free Presss Coalition, η προστασία των δημοσιογράφων, που δέχονται απειλές, ενώ επιδιώκουν να φέρουν στο φως την αλήθεια.
Stefano Montesi - Corbis via Getty Images

Το περιοδικό TIME σε συνεργασία με δώδεκα παγκόσμιους δημοσιογραφικούς οργανισμούς δημιούργησαν το One Free Press Coalition, με σκοπό την προστασία των δημοσιογράφων, που δέχονται απειλές για την ζωή τους, ενώ επιδιώκουν να φέρουν την αλήθεια στο φως.

Τα μέλη του «One Free Press Coalition» δημοσιεύουν κάθε μήνα στην πλατφόρμα τους, μία λίστα με τίτλο «10 Most Urgent» με τα ονόματα δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί, έχουν δεχθεί απειλές για την ζωή τους ή και σωματική βία, εξαιτίας της επαγγελματικής τους ιδιότητας.

Για τον μήνα Απρίλιο τα ονόματα που δημοσιεύτηκαν είναι:

1. Miroslava Breach Velducea (Μεξικό)

Δολοφονήθηκε στην πόλη Τσιχουάχουα, για την έρευνα της σχετικά με την διαφθορά των πολιτικών σε συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα.

2. Μαρία Ρέσα και το ειδησεογραφικό μέσο Rappler (Φιλιππίνες)

Στις 13 Φεβρουαρίου η δημοσιογράφος συνελήφθη απο τις αρχές με την κατηγορία της δυσφήμισης του κυβερνοχώρου. Αφέθηκε ελεύθερη την επόμενη μέρα, αλλά το Rappler βρέθηκε αντιμέτωπο με κατηγορίες για φοροδιαφυγή.

Στις 28 Μαρτίου νέες κατηγορίες και εντάλματα σύλληψης τόσο για την Μαρία Ρέσα, όσο και για τους επικεφαλής του Rappler, αυτή τη φορά για παράβαση του νόμου περί απαγόρευσης ξένης ιδιοκτησίας.

3. Τραν Τι Ενγκά (Βιετνάμ)

Μετά από δικαστήριο που κράτησε ένα χρόνο, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 9 ετών για προπαγανδιστικό υλικό ενάντια στο κράτος, με θέματα όπως περιβαλλοντολογικές παρατυπίες καθώς και διαφθορά κυβερνητικών αξιωματούχων.

4. Αζιμτζόν Ασκάροβ (Κιργιστάν)

Ο βραβευμένος με το «International Press Freedom Award» του 2012 έχει καταδικαστεί σε ισόβια για το ντοκιμαντέρ του σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

5. Ράνια Αγιούμπ (Ινδία)

Με βασικό θέμα στα άρθρα της την βία σε μειονότητες και αδύναμες κοινωνικά ομάδες, η Αγιούμπ έχει δεχθεί παρενόχληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ανάρτηση πορνογραφικού υλικού με φωτομοντάζ το πρόσωπο της, καθώς και δημοσίευση των προσωπικών της δεδομένων.

6. Μιγκέλ Μόρα και Λουσία Πινέδα Ουμπάου (Νικαράγουα)

Σύλληψη και παράνομη κράτηση χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο, με την κατηγορία υποκίνησης βίας μέσω του τηλεοπτικού καναλιού «100% Noticias».

7. Αννα Νιμιριάνο (Νότιο Σουδάν)

Αρθρογράφος της «Juba Monitor», η Αννα Νιμιριάνο δίνει συνεχής μάχες για να κρατήσει τους συναδέλφους της εκτός φυλακής, ενώ και η εφημερίδα έχει δεχτεί κατά καιρούς εντολές από την κυβέρνηση για καθολική απαγόρευση της.

8. Αμάντ Αμπουμπακάρ ( Μοζαμβίκη)

Η ραδιοπαραγωγός συνελήφθη τον Ιανουάριο ενώ φωτογράφιζε οικογένειες ενώ προσπαθούσαν να αποφύγουν στρατιωτικές επιθέσεις στο βόρειο Κάμπο Ντελγκάδο. Εκτοτε κρατείται σε φυλακή μακριά από το σπίτι της, και παραμένει άγνωστο αν και πότε θα αφεθεί ελεύθερη καθώς δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία της δίκης της.

9. Κλαούντια Ντουκέ (Κολομβία)

Η Κλαούντια Νουκέ έχει δεχτεί παράνομη παρακολούθηση, απαγωγές, ψυχολογικούς βασανισμούς αλλά και εξορία. Τρεις βαθμοφόροι της κρατικής ασφάλειας έχουν καταδικαστεί για βασανισμό τόσο της ίδιας όσο και της κόρης της.

10. Οσμάν Μιργκάνι (Σουδάν)

Οι αρχές του Σουδάν συνέλαβαν τον διευθυντή της εφημερίδας «Al - Tayar», Οσμάν Μιργκάνι, τον Φεβρουάριο, χωρίς να ανακοινώσουν τους λόγους.

Η λίστα με τα ονόματα ανανεώνεται κάθε πρώτη του μήνα.

Πηγή: TIME

Δημοφιλή