Tίμμερμανς για την Κομισιόν προτείνει ο Τσίπρας

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Darrin Zammit Lupi / Reuters

Την υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Φρανς Τίμμερμανς για τη θέση του προέδρου της Ε.Ε. θα υποστηρίξει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Ο Αλ. Τσίπρας συμμετέχει σήμερα Πέμπτη στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές) και το μεσημέρι στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο ευρωπαϊκό «παζάρι» ανάμεσα στα κράτη μέλη, τις πολιτικές ομάδες και τους ηγέτες των χωρών.

Όπως είχε κάνει και πριν τις ευρωεκλογές, όταν πρότεινε συμφωνία Αριστεράς – Πρασίνων – Σοσιαλιστών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του στον υποψήφιο του PES και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φ. Τίμερμανς, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. πρέπει να είναι μία προσωπικότητα που

-να ενώνει την Ε.Ε. αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο

-να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων

-να τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Νέα ηγεσία ως τις 2 Ιουλίου

Επισημαίνεται ότι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας των 5 βασικών ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτικής Άμυνας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) είναι το βασικό ζήτημα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι βασικές επιλογές πρέπει να έχουν συμφωνηθεί το αργότερο έως τις 2 Ιουλίου. Εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του και στις 2 Ιουλίου θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρός του.

Ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων

Στην σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί ακόμη η Στρατηγική Ατζέντα της Ένωσης την επόμενη πενταετία, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών και η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας θα υπογραμμίσει ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Επίσης θα ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα της εμβάθυνσης της ευρωζώνης, επισημαίνοντας την ανάγκη το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την ευρωζώνη να προικοδοτηθεί με επαρκείς πόρους, ώστε να προωθεί ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του ευρώ. Μάλιστα θα προτείνει την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του δημοσιονομικού μέσου ανταγωνιστικότητας όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλαμβάνει σύστημα κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας.

Μην πειράξετε την ΚΠΑ και τις πολιτικές συνοχής

Ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, υπέρ της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας θα τονίσει ότι η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία ή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της Ε.Ε. – δηλαδή της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η άποψη του Αλ. Τσίπρα είναι ότι απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την επίτευξη, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της Ε.Ε. ως το 2050.

Δημοφιλή