Times: Έτοιμη να καθυστερήσει το Brexit μέχρι το 2020 η ΕΕ

Tι αναφέρει δημοσίευμα των Times
Clodagh Kilcoyne / Reuters

Σχέδια να καθυστερήσουν τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ μελετούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφότου η Γερμανία και η Γαλλία εξέφρασαν την επιθυμία να δοθεί παράταση στις συνομιλίες εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που επικρατεί στη Βρετανία, αναφέρουν οι Times.

Σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς, η έξοδος επρόκειτο να πάρει τρίμηνη αναβολή, δηλαδή από τις 29 Μαρτίου να μετατεθεί στα τέλη Ιουνίου, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες που παραθέτει το πρακτορείο Reuters αναφέρουν πως πιθανότατα το προγραμματισμένο Brexit θα γίνει το 2020.

Προστασία της οικονομίας ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος

Την ανάγκη για άμεση συγκρότηση νέου πολιτικού σχεδίου επισημαίνει η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), σχολιάζοντας το χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο εκφράζει την απογοήτευση, τον εκνευρισμό και τον αυξανόμενο θυμό του επιχειρηματικού κόσμου μετά από δυόμιση χρόνια πολιτικής αστάθειας υψηλού ρίσκου, που δεν φαίνεται να σταματάει.

Η διευθύντρια του CBI, Carolyn Fairbairn, σχολιάζοντας τη δήλωση της βρετανίδας πρωθυπουργού, μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, τονίζει ότι έχει έρθει η ώρα για τους πολιτικούς της χώρας να γράψουν ιστορία ως ηγέτες και ότι οι βουλευτές πρέπει να σκεφτούν την ανάγκη για συμβιβασμό και να ενεργήσουν γρήγορα για να προστατεύσουν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Τα βασικά ερωτήματα στα πραγματικά επιχειρηματικά θέματα παραμένουν αναπάντητα και οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με την άτακτη έξοδο από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου» δήλωσε ο διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Adam Marshall. Όπως τονίζει προτεραιότητα τόσο της κυβέρνησης όσο και του κοινοβουλίου θα πρέπει να είναι η αποφυγή του ξεκάθαρου κινδύνου που θέτει μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία για τις επιχειρήσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. «Κάθε λεπτό που περνάει οι επιχειρήσεις ξοδεύουν χρήματα για ανεπιθύμητες αλλαγές, προχωρούν σε σχέδια έκτακτης ανάγκης ή προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και σταματούν επενδύσεις, στην προσπάθειά τους να προλάβουν ένα μέλλον που δεν είναι πιο σαφές από ότι ήταν κατά την περίοδο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» υποστηρίζει.

Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα «παζάρια» της τελευταίας στιγμής που οδήγησαν σε πολιτικό αδιέξοδο και να παρουσιάσει τα σχέδιά της για την αποφυγή μίας οικονομικής καταστροφής.

Οι μεγάλες πόλεις στα νότια θα πληγούν περισσότερο από το Brexit

Στο μεταξύ, το Κέντρο για την Οικονομική Απόδοση του London School of Economics διεξήγαγε έρευνα για τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στις τοπικές οικονομίες, από την οποία προκύπτει ότι οι πλουσιότερες πόλεις, στη νότια Αγγλία, θα πληγούν σκληρότερα από την έξοδο, κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν οι συνέπειες στις τοπικές αρχές υπό τις συνθήκες ενός ήπιου και ενός σκληρού Brexit και κατά πόσο αυτές οι συνέπειες θα επιτείνουν ή θα μειώσουν τις υπάρχουσες ανομοιότητες, αλλά και πως οι οικονομικές επιπτώσεις σχετίζονται με τον τρόπο που ψηφίζουν για την έξοδο (στο δημοψήφισμα).

Όπως προβλέπεται, κάθε τοπική αρχή θα δει εξαιτίας του Brexit πτώση στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και οι επιπτώσεις θα είναι περισσότερο αρνητικές με ένα σκληρό Brexit, εφόσον η αύξηση του εμπορικού κόστους θα είναι μεγαλύτερη. Πιο συγκεκριμένα, οι πόλεις θα έχουν μεγαλύτερη πτώση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας από τις μη αστικές περιοχές, και στα δύο σενάρια. Η μέση πτώση της ΑΠΑ στην περίπτωση του ήπιου Brexit εκτιμάται στο 1,2% στις πόλεις σε σχέση με το 1,1% στις μη αστικές περιοχές και στο 2,3% σε σύγκριση με το 2%, αντίστοιχα, στην περίπτωση του σκληρού Brexit.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας του LSE, Henry Overman, οι πλουσιότερες πόλεις - κυρίως στη νότια Αγγλία - είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο και πιο άμεσα, κυρίως επειδή ειδικεύονται σε οικονομικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αύξηση των δασμών που μπορεί να επιφέρει το Brexit. Επίσης, συμπεραίνει ότι οι προβλεπόμενες αρνητικές συνέπειες είναι μεγαλύτερες στις περιοχές που έτειναν στο να υποστηρίζουν το Remain.

Δημοφιλή