Επί 25 χρόνια, το κοινό σε όλο τον κόσμο υποστηρίζει σθεναρά ότι Τζακ θα μπορούσε να είχε επιβιώσει στο τέλος της ταινίας «Τιτανικός». Όμως ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, απαντώντας στη θεωρία αυτή, αποκάλυψε ότι διεξήγαγε μια «επιστημονική έρευνα» προκειμένου να αποδείξει επιτέλους το αντίθετο.
Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία τελειώνει με τον Τζακ (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) να θυσιάζεται μένοντας στα παγωμένα νερά του ωκεανού, έτσι ώστε η Ρόουζ (Κέιτ Γουίνσλετ) να παραμείνει πάνω σε ένα από τα συντρίμμια του πλοίου που είχε βυθιστεί. Πολλοί θεατές ωστόσο, υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να χωρέσουν και οι δύο στην πόρτα που επέπλεε.
«Κάναμε μια επιστημονική μελέτη για να τελειώνει όλο αυτό το πράγμα μια για πάντα», είπε ο Κάμερον στο Postmedia. «Έχουμε κάνει μια ενδελεχή ιατροδικαστική ανάλυση με έναν ειδικό στην υποθερμία ο οποίος αναπαρήγαγε τη σχεδία από την ταινία».
Το 2012, οι οικοδεσπότες της εκπομπής «MythBusters» έκαναν το δικό τους πείραμα και παρουσίασαν στον Κάμερον τα ευρήματα, τα οποία υποδήλωναν ότι τόσο ο Τζακ όσο και η Ρόουζ θα μπορούσαν να είχαν μοιραστεί την πόρτα, γεγονός που δεν έδειξε να επηρεάζει τον σκηνοθέτη.
«Είναι διασκεδαστικοί τύποι και μου άρεσε που έκανα το σόου μαζί τους, αλλά λένε ανοησίες», είπε αργότερα ο Κάμερον στο The Daily Beast.
Εξηγώντας τη νέα ανάλυσή του στο Postmedia, ο Κάμερον είπε: «Πήραμε δύο κασκαντέρ που είχαν την ίδια μάζα σώματος με την Κέιτ και τον Λίο, τοποθετήσαμε πάνω τους αισθητήρες, τους βάλαμε σε παγωμένο νερό και δοκιμάσαμε με διάφορους τρόπους να δούμε αν θα μπορούσαν να έχουν επιβιώσει».
Ο σκηνοθέτης είπε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «δεν υπήρχε περίπτωση να επιβιώσουν και οι δύο». Υποστήριξε όμως, επίσης ότι ο Τζακ «έπρεπε να πεθάνει» καθώς τα θέματα της ταινίας ήταν «η αγάπη, η θυσία και η θνητότητα».
Ο Κάμερον κατέγραψε την ανάλυσή του για τον «Τιτανικό» σε ένα ειδικό τεύχος του National Geographic που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συμπίπτει με την επιστροφή της ταινίας στους κινηματογράφους για τη Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.
«Ίσως… ίσως… μετά από 25 χρόνια, δεν θα χρειάζεται να ασχολούμαι άλλο με αυτό», είπε ο Κάμερον στο Postmedia.