Τίτλοι τέλους και οριστική αυλαία για τον Internet Explorer

Μετά από 27 χρόνια ζωής, το άλλοτε κυρίαρχο πρόγραμμα περιήγησης περνάει στην ιστορία.
via Associated Press

Οριστικά παρελθόν αποτελεί από σήμερα ο Internet Explorer.

Η Microsoft δεν θα υποστηρίζει πλέον το άλλοτε κυρίαρχο πρόγραμμα περιήγησης που λατρεύουν να μισούν οι χρήστες του Διαδικτύου - και μερικοί εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι λατρεύουν.

Η 27χρονη εφαρμογή περνάει πλέον στο χρονοντούλαπο της τεχνολογικής ιστορίας, όπου θα συναντήσει τα BlackBerry, τα μόντεμ μέσω τηλεφώνου και τα Palm Pilots.

Ο θάνατος του Internet Explorer δεν είναι έκπληξη, ωστόσο. Πριν από ένα χρόνο, η Microsoft είχε προαναγγείλει ότι θα έβαζε τέλος στις 15 Ιουνίου 2022.

Η εταιρεία κατέστησε σαφές ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε,

Η Microsoft κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του Internet Explorer το 1995, την πρώιμη εποχή της περιήγησης στο Διαδίκτυο όπου κυριαρχούσε το πρώτο ευρέως δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης, το Netscape Navigator. Η κυκλοφορία του σηματοδότησε την αρχή του τέλους του Navigator.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε τη Microsoft το 1997, λέγοντας ότι παραβίασε ένα διάταγμα συναίνεσης, απαιτώντας από τους κατασκευαστές υπολογιστών να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησής της ως προϋπόθεση για τη χρήση των Windows.

Τελικά, συμφώνησε να διευθετήσει την αντιμονοπωλιακή μάχη το 2002 σχετικά με τη μονοπωλιακή χρήση των Windows για να συντρίψει τους ανταγωνιστές της. Μπλέχθηκε, επίσης, με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές που κι αυτές αποφάνθηκαν ότι η σύνδεση του Internet Explorer με τα Windows έδινε στον τεχνολογικό κολοσσό ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι αντιπάλων όπως ο Firefox της Mozilla, η Opera και ο Chrome της Google.

Οι χρήστες, εν τω μεταξύ, έκαναν όλο και περισσότερα παράπονα ότι ο IE ήταν αργός, επιρρεπής σε «κρασαρίσματα» και ευάλωτος σε χάκινγκ. Το μερίδιο αγοράς του IE, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν πάνω από 90%, άρχισε να εξασθενεί καθώς οι περιηγητές βρήκαν πιο ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις.

Σήμερα, το πρόγραμμα περιήγησης Chrome κυριαρχεί με περίπου 65% μερίδιο στην παγκόσμια αγοράς προγραμμάτων περιήγησης, ακολουθούμενο από το Safari της Apple με 19%. Ο κληρονόμος του IE, Edge, υστερεί με περίπου 4%, ακριβώς μπροστά από τον Firefox.

(με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή