Τίγρης της Τασμανίας: Επιστήμονες σχεδιάζουν να επαναφέρουν στη Γη το εξαφανισμένο ζώο

Φιλόδοξο σχέδιο για ένα «Jurassic Park» στην πραγματική ζωή.
.
.
National Film and Sound Archive of Australia

Επιστήμονες στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο πρότζεκτ πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να επαναφέρουν στη ζωή τη θυλακίνη, ένα μαρσιποφόρο που εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1930.

Η θυλακίνη, γνωστή και ως τίγρης της Τασμανίας, είναι το δεύτερο εγχείρημα της Colossal, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα το Τέξας, η οποία πέρυσι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνικές γενετικής μηχανικής για να «αναστήσει» το μαλλιαρό μαμούθ, και να το επαναφέρει στην Αρκτική τούνδρα.

Το νέο φιλόδοξο πρότζεκτ είναι μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το οποίο νωρίτερα φέτος έλαβε μια φιλανθρωπική δωρεά ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για να ανοίξει ένα εργαστήριο γενετικής αποκατάστασης της θυλακίνης. Η ομάδα του εργαστηρίου είχε προηγουμένως αναλύσει την αλληλουχία του γονιδιώματος ενός δείγματος που κατείχε το Μουσείο της Βικτώριας, παρέχοντας αυτό που ο επικεφαλής καθηγητής Ανρτιου Πασκ αποκάλεσε «ένα πλήρες σχέδιο για το πώς να δημιουργηθεί ουσιαστικά μια θυλακίνη».

Η θυλακίνη ήταν ο μόνος αρπακτικός μαρσιποφόρος της Αυστραλίας. Κάποτε ζούσε σε όλη την ήπειρο, αλλά περιορίστηκε στην Τασμανία πριν από περίπου 3.000 χρόνια.

Το ζώο, που έμοιαζε με με σκύλο και είχε ρίγες στην πλάτη του, κυνηγήθηκε εκτενώς μετά τον ευρωπαϊκό αποικισμό της περιοχής. Το τελευταίο γνωστό ζώο του είδους πέθανε σε αιχμαλωσία το 1936. Παρά τις πολλές αναφορές περί θέασης του τις δεκαετίες που ακολούθησαν και εν μέσω κάποιων ατυχών προσπαθειών να αποδειχθεί η εξακολούθηση της ύπαρξής του, κηρύχθηκε επίσημα εξαφανισμένο τη δεκαετία του 1980.

Οι επιστήμονες στοχεύουν να το επαναφέρουν στη Γη, παίρνοντας βλαστοκύτταρα από ένα ζωντανό είδος με παρόμοιο DNA, τον άγνωστο στους περισσότερους από εμάς σμινθόψι (dunnart), και μετατρέποντάς τα σε κύτταρα «θυλακίνης» - ή σε μια όσο το δυνατόν πλησιέστερη προσέγγιση.

Περισσότεροι από 30 επιστήμονες εργάζονται για να επιταχύνουν αυτή την «τεράστια πρόκληση», όπως λένε, για την επαναφοράς της θυλακίνης «από τους νεκρούς». Οι ίδιοι αισιοδοξούν ότι σε 6-10 χρόνια θα μπορούσαν να γεννηθούν τα πρώτα νεογνά.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πρότζεκτ είναι σημαντικές και οι επιστήμονες παραδέχονται ότι θα πρέπει να γίνουν αρκετά καινοτόμα βήματα για να πετύχει.

Πολλοί συνάδελφοί τους, ωστόσο, αμφισβητούν τις πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος.

(με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή