To 1/5 περίπου του τροπικού δάσους του Αμαζονίου εκπέμπει περισσότερο Co2 απ′ όσο απορροφά, αποκαλύπτει νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν πως δυστυχώς το 20% της συνολικής έκτασης του δάσους έχει πλέον γίνει μια καθαρή πηγή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Βασική αιτία γι′ αυτό θεωρείται η αποψίλωση, καθώς ενώ τα δέντρα που αναπτύσσονται και μεγαλώνουν τείνουν να απορροφούν το αέριο, τα νεκρά δέντρα το απελευθερώνουν ξανά.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι πυρκαγιές που έχουν πλήξει τον Αμαζόνιο τα τελευταία χρόνια κατέστρεψαν ολοσχερώς τεράστιες εκτάσεις του δάσους που δεν αναπληρώνονται.
Τα συμπεράσματα της έρευνας -που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής- υποδηλώνουν πως το σωτήριο για το περιβάλλον δάσος που επιβράδυνε σημαντικά την υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορεί να μετατραπεί σε πηγή άνθρακα ταχύτερα απ′ ότι κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, κάθε δύο εβδομάδες, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια Λουτσιάνα Γκάτι, ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας, κατέγραφε με ακρίβεια τα αέρια του θερμοκηπίου σε διάφορα τμήματα της λεκάνης του Αμαζονίου μέσω αεροσκαφών που φέρουν αισθητήρες.
Αυτό που διαπίστωσε ήταν εντυπωσιακό: Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους εξακολουθεί να διατηρεί την ικανότητά του να απορροφά μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα - ειδικά τα παλαιότερα χρόνια- ένα τμήμα του, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποψιλωμένο, φαίνεται να μην έχει πια την δυνατότητα αυτή.
«Δυστυχώς κάθε χρόνο τα πράγματα είναι και χειρότερα», σχολίασε η Γκάτι μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.
«Παρατηρήσαμε πως το νοτιοανατολικό αυτό κομμάτι του δάσους σταθερά εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα», συμπλήρωσε.
Ο Κάρλος Νόμπρε, μέλος της ομάδας που εκπόνησε την έρευνα, μίλησε επίσης για μια «πολύ ανησυχητική εξέλιξη» επειδή θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας μεγάλης ανατροπής.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα νέα ευρήματα πιθανότατα σηματοδοτούν πως μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια, περισσότερο από το ήμισυ του Αμαζονίου θα μπορούσε να μετατραπεί από τροπικό δάσος σε σαβάνα.
Oι επιστήμονες όμως εδώ και χρόνια προειδοποιούν για την κατάσταση του Αμαζονίου. Σήμερα, με βάση τους υπολογισμούς, από το δάσος του εκπέμπονται περίπου 1-1,2 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.
Για να το θέσουμε αλλιώς, ένα δισεκατομμύριο τόνοι διοξειδίου του άνθρακα είναι σχεδόν το τριπλάσιο από αυτό που εξέπεμψε το Ηνωμένο Βασίλειο το 2018.
Υπενθυμίζεται πως ο Αμαζόνιος είχε φέτος περισσότερες από 80.000 δασικές πυρκαγιές, σημειώνοντας αύξηση κατά 75% από το 2018. Στις περισσότερες από αυτές εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας καθώς και επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποίησαν την γη για αγροτικούς και βιομηχανικούς λόγους, όπως την παραγωγή βοδινού κρέατος και σόγιας.
(Με πληροφορίες από BBC)