Από τις Φιλιππίνες έως το Κιργιζστάν και τη Βραζιλία, και από το Βέλγιο έως τη ΝΙγηρία οι Γιατροί του Κόσμου με παρουσία το 2020 σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, βίωσαν μια ακόμη πολύ διαφορετική χρονιά, με τον πανδημία κορονοϊού να σαρώνει την υφήλιο και να κάνει το έργο τους ακόμη πιο απαιτητικό.
“12 μήνες γεμάτοι απρόοπτα, προκλήσεις, νίκες αλλά και απώλειες” όπως λέει η ΜΚΟ τα μέλη της οποίας βρέθηκαν σε γωνιές της Γης όπου εκτυλίσσονται οι μεγαλύτερες κρίσεις, για να προσφέρουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στην Αφρική, την Ασία, η Μέση Ανατολή και την Αμερική. Σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές όπου εκδηλώθηκαν φυσικές καταστροφές, σε χώρες που μαστίζονται από επιδημίες, στη θάλασσα με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.
Η πιο μεγάλη βέβαια ίσως ιδιαιτερότητα ήταν πως φέτος, λόγω της πανδημίας οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν για πρώτη φορά και στην καρδιά της Ευρώπης, μαχόμενοι και αυτοί στην πρώτη γραμμή κόντρα στην πανδημία.
Πώς ήταν για όλους αυτούς του ανθρώπους λοιπόν αυτή η χρονιά. Μας δίνουν μια γεύση μέσα από 12 φωτογραφίες, για τους 12 μήνες συνεχών αποστολών, συν μία φωτογραφία για τη νέα χρονιά.
Φιλιππίνες, Veejay Villafranca
Ασθενείς από την πολιορκημένη πόλη Marawi και από γειτονικές περιοχές στην επαρχία Lanao del Sur στις Φιλιππίνες επισκέπτονται το περιφερειακό κέντρο υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για δωρεάν ιατρικές εξετάσεις. Το νότιο τμήμα των Φιλιππίνων φιλοξενεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας. Το 40% των κατοίκων που ζει εκεί βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Κιργιζστάν, Maxime Fossat
Ο μοναχικός περίπατος ενός γιατρού δίπλα στο νοσοκομείο Aydarken. Παρά το ισχυρό σύστημα υγείας της χώρας, η διατήρηση ποιοτικών υπηρεσιών έξω από τις μεγάλες πόλεις αποτελεί πρόκληση, καθώς έχουν μειωθεί οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας. Η χώρα εμφανίζει υψηλά ποσοστά ατόμων με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται μακροχρόνια περίθαλψη. Τα τελευταία 4 χρόνια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας για να υποστηρίξουν το υγειονομικό σύστημα της χώρας.
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, James Oatway
Η 28χρονη Σαλαμάτου έχει τέσσερα παιδιά. Εδώ με το μικρότερο γιο της που τον έφερε να εμβολιαστεί από τους Γιατρούς Χωρίς σύνορα κατά της ιλαράς. Η Σαλαμάτου έφυγε από το χωριό της στα σύνορα με το Καμερούν, επειδή ένοπλες ομάδες επιτέθηκαν στην κοινότητα και σκότωσαν τον πατέρα της. Έπρεπε να αφήσει τα πάντα πίσω της για να σωθεί και να ξεκινήσει μία νέα ζωή.
Ελλάδα, Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Αυτό το 10 ημερών μωρό εισέπνευσε καπνούς και δακρυγόνα τη νύχτα της μεγάλης φωτιάς στη Μόρια και αναγκάστηκε να κοιμηθεί τέσσερις μέρες στο δρόμο χωρίς σκηνή. Εδώ λαμβάνει τη φροντίδα της Μαρίνας, μαίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Βέλγιο, Albert Masias/MSF
Η Σάρα απολυμαίνει τον προστατευτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην αίθουσα απομόνωσης ασθενών με COVID-19 στο Βέλγιο. Το Βέλγιο ήταν μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που χτυπήθηκαν έντονα από την πανδημία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστήριξαν νοσοκομεία με στόχο την αποσυμφόρησή τους, παρείχαν ιατρική βοήθεια σε οίκους ευγηρίας και ανταποκρίθηκαν στις αυξημένες ανάγκες ευπαθών ομάδων και αποκλεισμένων από το σύστημα υγείας, όπως άστεγους και μετανάστες χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.
Ελβετία, Nora Teylouni/MSF
Εικόνα από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομείο της Γενεύης. Για πρώτη φορά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος για την αντιμετώπιση της COVID-19 με στόχο τη στήριξη των υγειονομικών μονάδων.Το 2020 σημαδεύτηκε από την δολοφονική επίθεση σε μαιευτική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια της οποίας 16 μητέρες σκοτώθηκαν. Μια μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δύο παιδιά ηλικίας 7 και 8 ετών και άλλα έξι άτομα που ήταν παρόντα τη στιγμή της επίθεσης συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων.
Αφγανιστάν, Frederic Bonnot/MSF
Το 2020 σημαδεύτηκε από την δολοφονική επίθεση σε μαιευτική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια της οποίας 16 μητέρες σκοτώθηκαν. Μια μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δύο παιδιά ηλικίας 7 και 8 ετών και άλλα έξι άτομα που ήταν παρόντα τη στιγμή της επίθεσης συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων.
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Davide Scalenghe
Αυτός ο νεαρός άνδρας βρήκε καταφύγιο στην περιοχή Itota της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, καθώς έπεσε θύμα βίας και κακοποίησης από ένοπλους άνδρες στο χωριό του. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μαστίζεται από χρόνιες συγκρούσεις, με τη βία και την απειλή να αποτελούν κομμάτι μιας νοσηρής καθημερινότητας για χιλιάδες ανθρώπους.
Λίβανος, Mohamad Cheblak/MSF
Ο τετράχρονος Χαμζά εξετάζεται από το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετά την καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε στη Βηρυτό τον Αύγουστο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιήσαν επείγουσα παρέμβαση με στόχο την παροχή ιατρικής φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης στους ανθρώπους που επλήγησαν.
Νιγηρία Scott Hamilton/MSF
Μία νεαρή γυναίκα ετοιμάζει το φαγητό για την οικογένειά της στον καταυλισμό Abagana. Στην πολιτεία Benue της Νιγηρίας ζουν πάνω από 160.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι πρόσφυγες σε επίσημους και ανεπίσημους καταυλισμούς.
Μεσόγειος, Hannah Wallace Bowman/MSF
Τυλιγμένος στην κουβέρτα του, αυτός ο άνδρας μόλις διασώθηκε από το Sea Watch 4, που πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Το πρώτο εννιάμηνο του 2020 πάνω από 430 άνθρωποι – περίπου 10 την εβδομάδα - πνίγηκαν ή χάθηκαν στη θάλασσα αναζητώντας έναν πιο ασφαλή τόπο διαμονής. MSF/Hannah Wallace Bowman
Νότιο Σουδάν, Tetiana Gaviuk
Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν, οι δρόμοι είναι αδιάβατοι. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με κινητές κλινικές προσπαθούν να προσεγγίσουν όσους έχουν ανάγκη. Εδώ ένα αγόρι μετρά το βάρος του στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή Lanyeri payam.