Το 2025 το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών θα έχει ένα ολοκαίνουργιο συνεδριακό συγκρότημα

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση του έργου, η περάτωση του οποίου αποκτά χρονικό ορίζοντα.
.
.
Franz Aberham via Getty Images

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο του εκσυγχρονισμού του συνεδριακού κέντρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Το έργο, προϋπολογισμού 10.609.000 ευρώ, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ. Η δημοπράτησή του γίνεται τον Σεπτέμβριο, ώστε έως το τέλος του 2025 να είναι έτοιμο να εισέλθει στη νέα του εποχή.

Σε ανακοίνωση που στέλνει το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει ότι η προγραμματική σύμβαση η οποία υπογράφηκε πρόσφατα από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον πρόεδρό του Κέντρου, Παναγιώτη Ροϊλό, δίνει την δυνατότητα να δοθεί χρονικός ορίζοντας αποπεράτωσης του έργου.

«Για το διάστημα που θα πραγματοποιούνται οι εργασίες αναβάθμισης, θα αναζητήσουμε λύσεις, ώστε να συνεχίσουν οι πολιτιστικές λειτουργίες του Κέντρου, στον βαθμό που είναι δυνατό», ανέφερε σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Ροϊλός, ενώ η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι «παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί, έργα εντός του αρχαιολογικού χώρου, τόσο για την προστασία του σπουδαίου μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όσο και για την ενίσχυση της λειτουργίας του χώρου, ως αναπτυξιακού πόρου για την ευρεία περιοχή».

Αίθουσα Σικελιανού
Αίθουσα Σικελιανού
eccd.gr

Το συνεδριακό συγκρότημα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Το συνεδριακό συγκρότημα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών βρίσκεται σε έκταση 100 στρεμμάτων και περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, ξενώνα και υπαίθριο θέατρο. Αποτελεί τυπικό αρχιτεκτονικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος. Το συνεδριακό κέντρο διαθέτει δύο κύριες και τέσσερις βοηθητικές αίθουσες συσκέψεων, βιβλιοθήκη και χώρους γραμματείας, καθώς και ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κατάλληλη για εκθέσεις και σεμινάρια. Παράλληλα, στους κήπους και στους πευκώνες του συνεδριακού κέντρου, υπάρχει πάρκο λλυπτικής με σημαντικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Αίθουσα Αρβελέρ
Αίθουσα Αρβελέρ
eccd.gr

Το συνεδριακό κέντρο αποτελείται από τις παρακάτω κύριες αίθουσες συσκέψεων:


1.Αμφιθέατρο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής (250 ατόμων),
2.Αίθουσα Ελένη Αρβελέρ (πρώην Διόνυσος), δυναμικότητας 80-100 ατόμων,
3. Αίθουσα Σικελιανού (πρώην Γαΐτη), δυναμικότητας 15- 40 ατόμων,
4. Αίθουσα Εκθέσεων εμβαδού 100 τ.μ.,
5.Βιβλιοθήκη γενικής παιδείας με έμφαση στις ανθρωπιστικές και κλασικές σπουδές, με περίπου 5.000 βιβλία και περιοδικά. Ο χώρος μπορεί να λειτουργήσει και ως αίθουσα συσκέψεων για 25-30 άτομα.
6. Αίθουσα εργαστηρίων-Αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών και Γραμματείας- Χώρου υποδοχής.

Αμφιθέατρο Κωνσταντίνος Καραμανλής
Αμφιθέατρο Κωνσταντίνος Καραμανλής
eccd.gr

Και μια ματιά στην ιστορία του

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με στόχο τη δημιουργία στους Δελφούς ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου.

Οι πρώτες σκέψεις και συζητήσεις ξεκινούν τη δεκαετία του ’50. Το 1957 υποβάλλεται από ομάδα Ελλήνων βουλευτών πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για ίδρυση Πνευματικού Κέντρου στους Δελφούς, η οποία γίνεται αποδεκτή.

Το 1966, σε γήπεδο που παραχωρείται για τον σκοπό αυτό από τον Ε.Ο.Τ., αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή συνεδριακού συγκροτήματος και ξενώνα σε σχέδια του αρχιτέκτονα και καθηγητή του Πολυτεχνείου Κώστα Κιτσίκη και του συνεργάτη του αρχιτέκτονα Αντώνη Λαμπάκι και ολοκληρώνονται το 1970. Το κόστος καλύπτεται από κρατικούς πόρους και με εφάπαξ οικονομική συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το 1977, με το Νόμο 645 ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, σκοπός του Ε.Π.Κε.Δ. είναι η «εξυπηρέτησις διεθνούς πολιτιστικού συμφέροντος» και «η ανάπτυξις των κοινών πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης» με «σύνταξιν μελετών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την διοργάνωσιν συναντήσεων και πάσης φύσεως δραστηριοτήτων πολιτιστικού περιεχομένου…».

Δημοφιλή