Μέχρι και πριν μερικές εβδομάδες, η εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού στην Ινδία ήταν εξαιρετικά αργή, κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευτύχημα για την δεύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο, με το 1,3 δισ. κατοίκους, όπου ο συγχρωτισμός είναι μέρος της καθημερινότητας. Πλέον όμως είναι η τρίτη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, (δηλαδή αμέσως μετά τις ΗΠΑ όπου η ραγδαία εξάπλωση άρχισε εδώ και μήνες και την Βραζιλία που ακολούθησε).
Ωστόσο, τα διαθέσιμα δεδομένα για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα είναι υπό αμφισβήτηση καθώς η Ινδία εξαιτίας τόσο του χαμηλού αριθμού νεκρών, παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων αλλά και εξαιτίας των μη επαρκούς αριθμού διαγνωστικών τεστ που διενεργούνται, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τους επιστήμονες, όπως επισημαίνει το BBC.
1. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνει ταχύτατα
Στις 8 Ιουλίου η Ινδία είχε 769.257 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφει καθημερινά δεκάδες χιλιάδες νέα με αποκορύφωμα τα 25.571 (8/7/2020). Η δε μεγάλη άνοδος παρατηρείται περί τα μέσα Ιουνίου και πολύ περισσότερο προς το τέλος δηλαδή με την χαλάρωση των μέτρων.
Ωστόσο, η πραγματική εξάπλωση του ιού στην Ινδία δεν είναι ξεκάθαρη, σύμφωνα με τον ιολόγο Σαχίντ Τζαμίλ. Η κυβέρνηση διενήργησε δειγματοληπτικά τεστ τον Μάιο σε 26.000 Ινδών και το 0,73% βρέθηκε θετικό. Ορισμένοι ειδικοί έχουν επιφυλάξεις ως προς το μέγεθος του δείγματος, ενώ άλλοι, όπως ο Δρ. Τζαμίλ επισημαίνει πως σε κάθε περίπτωση είναι ο μόνος δείκτης, σε εθνικό επίπεδο, που παρέχει στοιχεία και βάσει του οποίου πρέπει να δουλέψουν.
Όπως αναφέρει εάν γίνει αναγωγή στον αριθμό του συνολικού πληθυσμού τότε θα είχαμε περίπου 10εκατ. κρούσματα.
Δεδομένου ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων φορέων του ιού στην Ινδία διπλασιάζονται κάθε 20 ημέρες, αυτό σημαίνει πως πλέον ο πραγματικός αριθμός των του κρουσμάτων είναι στα 30 με 40 εκατ.
Το χάσμα μεταξύ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και πραγματικών υπάρχει φυσικά σε όλες τις χώρες, αλλά σε διαφορετικό βαθμό και η διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων τεστ είναι ο μόνος τρόπος για να ”γεφυρωθεί” και να έχει κανείς την πραγματική εικόνα.
”Αν κάνετε περισσότερα τεστ, θα βρείτε και περισσότερα [σ.σ. κρούσματα]” αναφέρει ο δρ. Τζαμίλ.
Αυτό συνέβη στην Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες - καθώς η κυβέρνηση αύξησε το ποσοστό των διενεργούμενων τεστ και έτσι αυξήθηκαν αυτομάτως και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
2. Και πάλι όμως η Ινδία δεν κάνει αρκετά τεστ
Στην Ινδία έχουν διενεργηθεί περί τα 10,7 εκατ. τεστ αλλά περισσότερα από τα μισά πραγματοποιήθηκαν μετά την 1η Ιουνίου.
Και πάλι βέβαια έρχεται 138η σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κατάταξη στην διενέργεια αριθμού τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού στο οποίο αντιστοιχούν 7.782 (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του WorldMeters).
Είναι χαρακτηριστικό πως αν και σε απόλυτους αριθμούς η Ινδία έχει πολλά επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι επίσης πολύ λίγα αναλογικά με τον πληθυσμό.
Αυτό βέβαια, σύμφωνα με τον δρ. Τζαμίλ, συμβαίνει ακριβώς επειδή διενεργούνται λίγα τεστ. Εάν συγκρίνει κανείς την Ινδια με χώρες που έχουν υψηλό κατά κεφαλή επιδημιολογικό φορτίο θα διαπιστώσει ότι αυτές οι χώρες πραγματοποιούν περισσότερα διαγωνιστικά τεστ. Σε αυτή την κλίμακα, τα κρούσματα είναι ελάχιστα.
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο το πόσα τεστ διενεργούνται αλλά και σε ποιους.
Οι αρχές εστίασαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και στις επαφές τους σε βαθμό που περιορίστηκε σημαντικά η διενέργεια τεστ στον ευρύτερο πληθυσμό.
Επίσης τα τεστ και η ιχνηλάτηση επαφών δεν βοηθούν τόσο, όταν αρχίσει η ταχεία εξάπλωση του ιού, υποστηρίζουν οι μαθηματικοί Χιμανσού Τιάγκι και Αντίτγια Γκοπαλαν που έχουν μελετήσει τις στρατηγικές διενέργειας τεστ για τον κορονοϊο.
Όπως επισημαίνουν, αν και το τεστ και η ιχνηλάτηση βοηθά στον περιορισμό, δεν βοηθά στην ανακάλυψη νέων κρουσμάτων που υπάρχουν εντός της κοινότητας.
Η Ινδία εκτιμάται πως θα πρέπει να διενεργήσει τεστ σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων για να εντοπίσει νέα περιστατικά ή εστίες.
Αλλά πώς ξέρουμε ποιους υποβάλλουν σε τεστ οι αρχές;
Εδώ υπάρχουν πρόσθετα ζητήματα. Άλλες χώρες αναφέρουν τον αριθμό των ατόμων που υποβάλλονται σε τεστ και άλλες τον ίδιο τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ. Η Ινδία ακολουθεί την δεύτερη οδό και εδώ υπάρχει το πρόβλημα πως ένας άνθρωπος μπορεί να υποβληθεί αρκετές φορές σε τεστ. Άρα αυτομάτως γνωρίζουμε πως σίγουρα ο αριθμός των αθρώπων που έχουν υποβληθεί σε τεστ είναι σημαντικά μικρότερος.
Έτσι, οι επιστήμονες προτιμούν να υπολογίζουν πόσα τεστ χρειάζονται για να εντοπιστεί ένα και μόνο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Όσο περισσότερα, τόσο πιο ακριβής η εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων και σε αυτό το επίπεδο η Ινδία έχει χαμηλές επιδόσεις.
Και φυσικά όσο πιο ευρύ είναι το φάσμα των τεστ, τόσο πιο μειωμένο είναι το ποσοστό κρουσμάτων. Γι αυτό και τα ποσοστά της Νέα Ζηλανδία και της Ταϊβάν είναι κάτω του 1% ενώ της Ινδίας 3,8% τον Απρίλιο και 6,4% τον Ιούλιο.
Εάν η αύξηση αυτή συνεχιστεί, αυτό θα σημαίνει πως συνεχίζει να περιορίζει την διεξαγωγή τεστ στην μικρή δεξαμενή των υψηλού κινδύνου πολιτών και στις επαφές τους.
3. Η Ινδία παρουσιάζει πολύ καλό ποσοστό ασθενών που αναρρώνουν
Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι όσοι έχουν διαγνωστεί με τον ιό αναρρώνουν από αυτόν γρηγορότερα από ό,τι εκείνοι που πεθαίνουν.
Αυτός είναι ένας κρίσιμος δείκτης, λέει ο δρ Jameel, διότι σχετίζεται με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.
Επί του παρόντος, οι θάνατοι αυξάνονται πιο αργά απ′ ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ή οι αναρρώσεις αλλά εάν επιταχυνθεί αυτός ο ρυθμός, θα αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία που πιθανότατα θα οδηγήσει και σε περαιτέρω αύξηση των θανάτων.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η Ινδία έχει καταγράψει 21.161 νεκρούς επί 769.257 κρουσμάτων (δηλ. 4%) και 476.600 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.
To θέμα όμως είναι πως τα χαμηλά ποσοστά διενεργούμενων τεστ λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και με πιο αργό ρυθμό, κάτι που αυξάνει γρήγορα το ποσοστό των ασθενών που αναρρώνουν σε σύγκριση με αυτόν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η καμπύλη ανάρρωσης της Ινδίας φαίνεται πιο απότομη από άλλες χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά, κάτι που είναι φυσικά θετικό. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς με Covid-19 στην Ινδία αναρρώνουν γρηγορότερα από εκείνους στις ΗΠΑ ή τη Βραζιλία.
Το ποσοστό των αναρρώσεων στην Ινδία - δηλαδή, το ποσοστό των συνολικών επιβεβαιωμένων περιπτώσεων σε μια δεδομένη χώρα που έχουν αναρρώσει πλήρως - είναι επίσης υψηλότερο. Συγκεκριμένα κυμαίνεται σχεδόν στο 60% αντί πχ των ΗΠΑ που είναι στο 27%.
Βέβαια και στο θέμα της ανάρρωσης των ασθενών, τα δεδομένα είναι ανομοιογενή και ποικίλουν.
Η Ινδία ορίζει ως ”ανάρρωση” την περίπτωση ενός ασθενή που είχε εξεταστεί και βρεθεί θετικός στον ιό και στη συνέχεια, εβδομάδες αργότερα, εξετάζεται ξανά και είναι αρνητικός. Άλλες χώρες όμως ορίζουν ως ”ανάρρωση” μόνο τις περιπτώσεις ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι, ανεξάρτητα από το πόσα άτομα αναρρώνουν σε καθεμία από αυτές τις χώρες, το ποσοστό των αναρρώσεων της Ινδίας είναι υψηλότερο. Και αυτό επειδή οι αναφερόμενοι θάνατοι στην Ινδία είναι λιγότεροι.
4. Η Ινδία έχει πολύ χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας
Η Ινδία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 21.161 νεκρούς από κορονοϊό. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτός είναι ο όγδοος υψηλότερος αριθμός στον κόσμο. Αλλά ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έρχεται 103η. ”Είναι ένα κλάσμα από αυτό που βλέπετε στη Δυτική Ευρώπη”, σχολίασε η Σαμίκα Ραβί οικονομολόγος και συνεργάτης του Brookings Institution.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στην Ινδία και η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως δεν καταγράφονται όλοι οι θάνατοι.
Ωστόσο, η Ραβί κάνοντας μια σύγκριση των αριθμών των νεκρών στην Ευρώπη και την Ινδία τονίζει πως ”Εάν είχαμε [σ.σ. η Ινδία] πράγματι υψηλά ποσοστά θανάτου, κανένα άλλο δεδομένο δεν θα μπορούσε να το κρύψει αυτό - πρόκειται για 20 με 40 φορές περισσότερους θανάτους”.
Το χαμηλό ποσοστό θανάτων στην Ινδία, θυμίζει επίσης αυτό σε χώρες όπως το Πακιστάν και την Ινδονησία.
Οι σχετικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί είναι αρκετές όπως ότι στην Ινδία έχει εμφανιστεί ένα λιγότερο μολυσματικό στέλεχος του ιού, ότι το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας σχετίζεται με τον υψηλό αριθμό νέων ανθρώπων (σε αντίθεση με τον ”ηλικιωμένο” πληθυσμό σε χώρες της Δύσης που είναι πιο ευάλωτος) κ.α.
Από την πλευρά του ο δρ. Τζαμίλ τονίζει πως μπορεί ο μικρός θανάτων να σχετίζεται με σχετίζεται με κάποια ”έμφυτη ανοσία σε αυτούς τους πληθυσμούς η οποία είναι πιο ισχυρή λόγω του υψηλού φορτίου από άλλες λοιμώξεις” αλλά. ”πραγματικά δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί τα ποσοστά θανάτων είναι τόσο χαμηλά”.
5. Κάθε πολιτεία στην Ινδία παρουσιάζει διαφορετική εικόνα
Όπως και στην περίπτωση των ΗΠΑ ή της ΕΕ τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πανδημία κορονοϊού ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από τη μια πολιτεία της Ινδίας στην άλλη.
Σε τρεις πολιτείες - το Δελχί, η Μαχαράστρα και το Ταμίλ Ναντού - εντοπίζεται περίπου το 60% των κρουσμάτων. Επίσης ενώ σε άλλες πολιτείες η εμφάνιση νέων κρουσμάτων υποχωρεί σε άλλες επιταχύνεται
Πιο πρόσφατη είναι η έξαρση σε Καρνάτακα και Τελανγκάνα, στο νότο. Μια άλλη νότια πολιτεία, η Άντρα Πραντές, καταγράφει επίσης σταθερή και σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.
Τέλος όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η Ινδία αντέδρασε στην εξάπλωση της πανδημίας κεντρικά, με έναν συγκεντρωτικό τρόπο, και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.
Σύμφωνα με τον δρ.Τζαμίλ η χώρα θα πρέπει να ”χωριστεί σε περιφέρειες” για να εφαρμόσει μια πιο επιτυχημένη στρατηγική κατά «επειδή ένα ακόμη lock down σε εθνικό επίπεδο μπορεί να αποβεί ακόμη λιγότερο αποτελεσματικό από το τελευταίο”.
Επίσης είναι σημαντικό αντί να υπάρχει εικόνα σε επίπεδο πολιτείας οι αρχές να εστιάσουν σε λεπτομερή, τοπικά δεδομένα, σύμφωνα με την κ.Ravi. ”Πρέπει να γνωρίζουμε Κάθε μπλοκ, πρέπει να γνωρίζουμε εάν έχετε συμπτώματα”, είπε.