Η αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί κάλεσε την Τρίτη την Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) να επιδείξει «αληθινή βούληση» να σταματήσει τον κύκλο της βίας εναντίον των Ροχίνγκια, στη διάρκεια επίσκεψής της σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές.
Η χολιγουντιανή σταρ, η οποία ήρθε με την ιδιότητα της ειδικής απεσταλμένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έφθασε τη Δευτέρα, στο Μπανγκλαντές, φτωχή χώρα της νότιας Ασίας όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια συνωστίζονται σε γιγάντιους καταυλισμούς από σκηνές αφού διέφυγαν από τις διώξεις εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητάς τους στη γειτονική Μιανμάρ.
«Καλώ τις αρχές της Μιανμάρ να δείξουν την απαραίτητη αληθινή βούληση για να βάλουν τέλος στον κύκλο της βίας και των εκτοπίσεων και να βελτιώσουν τις συνθήκες για όλες τις κοινότητες στην Πολιτεία Ραχίν», απ′ όπου προέρχονται οι Ροχίνγκια, δήλωσε η ηθοποιός σε δημοσιογράφους.
Στη διάρκεια της επίσκεψής της στους καταυλισμούς της νότιας περιφέρειας Κοξ Μπαζάρ, οι οποίοι υποδέχθηκαν 740.000 ανθρώπους στα τέλη του 2017, η Αντζελίνα Τζολί πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες που βιάσθηκαν από στρατιωτικούς της Μιανμάρ.
«Συνάντησα μια γυναίκα, μια επιζήσασα βιασμού στη Μιανμάρ, και μου είπε, ‘θα πρέπει να με πυροβολήσετε για να επιστρέψω εκεί χωρίς τα δικαιώματά μου’», είπε στους δημοσιογράφους η 43χρονη ηθοποιός.
Μειονότητα παρίας στη Μιανμάρ, οι Ροχίνγκια θεωρούνται παράνομοι μετανάστες παρόλο που ορισμένοι ζουν εκεί εδώ και γενιές. Το φθινόπωρο 2017 διέφυγαν μαζικά απ′ αυτή τη χώρα, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι βουδιστές, διαφεύγοντας από μια εκστρατεία του στρατού, για την οποία έρευνα του ΟΗΕ συνέστησε την άσκηση διώξεων για «γενοκτονία».
Οι Ροχίνγκια που έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές θα πρέπει να μπορέσουν να επιστρέψουν στη Μιανμάρ «μόνον όταν αισθανθούν αρκετά ασφαλείς για να το κάνουν με τη θέλησή τους και γνωρίζοντας πως τα δικαιώματά τους θα γίνουν σεβαστά», επέμεινε η Τζολί, η οποία θα ολοκληρώσει την Τετάρτη, την επίσκεψή της στο Μπανγκλαντές με μια συνάντηση με την πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.