Η τάση της στροφής από τα «βιομηχανικά» προϊόντα στα πιο «φυσικής» προέλευσης υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, και η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, με την εξάπλωση του Ίντερνετ και των social media (που είναι πιο εύκολο να βρει κανείς «εναλλακτικές» επιλογές ή ιδέες για τέτοιες) έχει ενισχυθεί ως φαινόμενο. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως όλα αυτά είναι καλές ιδέες- ή ότι δεν υπάρχουν κάποιες εξ αυτών που να είναι- ή φαίνονται- (επιεικώς) ακραίες.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Μίριαμ Λάνσγουντ, η οποία εμφανίστηκε με τον σύζυγό της, Πίτερ, στο «Ben Fogle: New Lives in the Wild» του βρετανικού Channel 5. Η Λάνσγουντ και ο σύζυγός της ζουν ως ερημίτες στα βουνά της Βουλγαρίας, ζώντας με αυτά που τους παρέχει η φύση- και μεταξύ αυτών, είναι η και η επιλογή της χρήσης των...ίδιων της των ούρων για λούσιμο, αντί για σαμπουάν (!). Και το έκανε και ο παρουσιαστής, Μπεν Φογκλ- οι οδηγίες της Λάνσγουντ ήταν να ρίξει τα ούρα στα μαλλιά και να το αφήσει έτσι για 20 λεπτά.
Μεταξύ αυτών που είδαν την εκπομπή και...γοητεύτηκαν, ήταν και η δημοσιογράφος/ ραδιοφωνική παραγωγός Μπέβερλι Τέρνερ, η οποία είπε να το δοκιμάσει και η ίδια. Άλλωστε, όπως έγραψε στο Twitter, «τα μαλλιά της ήταν υπέροχα!».
Η ίδια έγραψε για αυτό σε άρθρο της στην Telegraph, σχολιάζοντας πως η Μίριαμ της φαινόταν διαφορετική από τους συνήθεις «εναλλακτικούς» και τις προτάσεις τους: «Είναι Ολλανδή, μα θα μπορούσε εύκολα να την περάσει κανείς για σουπερμόντελ από την Αυστραλία, με άψογο δέρμα, φωτεινά μάτια και γραμμωμένα, δυνατά άκρα...και τα μαλλιά της! Δεν είχε πλησιάσει κομμωτήριο για μια δεκαετία και έλαμπαν, με φυσικά ξανθά highlights εκεί που κάθονταν τέλεια γύρω από το πρόσωπό της».
Όπως έγραψε η Τέρνερ, η Λάνσγουντ έχει εκδώσει βιβλίο στην Ολλανδία, όπου «γυναίκες σαν εμένα τη λατρεύουν: 40-50 ετών, που συναρπάζονται από μια γυναίκα που έχει αγνοήσει τις κοινωνικές νόρμες και ζει μια πρωτόγονη ζωή, σε αρμονία με τη φύση».
«Μπορεί να μην είμαι σε θέση να παρατήσω τα παιδιά για μια σπηλιά στη Βουλγαρία, αλλά μπορούσα τουλάχιστον να προσπαθήσω να αποκτήσω τα μαλλιά της!».
Και η εμπειρία; Όπως γράφει, λούστηκε κανονικά και μετά...έριξε ένα ποτήρι από τα ούρα της πάνω τους, κάνοντας μασάζ στο δέρμα της κεφαλής (περιγράφοντας τον ελαφρύ...πανικό που ένιωσε όταν μερικές σταγόνες κινήθηκαν στο σαγόνι της). Και μετά, αφού περίμενε πέντε λεπτά («δεν είχα την πολυτέλεια των 20») τα ξέπλυνε μετά μανίας και τα έλουσε.
Όσον αφορά στο επιστημονικό υπόβαθρο της όλης υπόθεσης, η Τέρνερ σημειώνει πως έχει αποδειχτεί πως το μασάζ με ούρα στο δέρμα της κεφαλής είναι επωφελές, αντιμετωπίζοντας την απώλεια μαλλιών. Επίσης, γράφει, είναι αντισηπτικό, καθώς περιέχει αμμωνία, η οποία επίσης, μέσα στο νερό, διασπά τα οργανικά υλικά, οπότε και είναι χρήσιμη για το μαλάκωμα και την επεξεργασία δερμάτων ζώων. «Με άλλα λόγια, τα ούρα έχουν όλες τις καλές καθαριστικές ιδιότητες που θα θέλατε σε ένα ακριβό σαμπουάν».
«Αν και δεν χρησιμοποίησα το συνηθισμένο μου conditioner, τα μαλλιά μου ήταν ασυνήθιστα εύκολα στο βούρτσισμα. Μετά από ένα γρήγορο στέγνωμα πέντε λεπτών, είχαν περισσότερο όγκο από ό,τι συνήθως. Έκπληκτη, περνούσα τα δάχτυλά μου μέσα από αυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, παραξενεμένη από το πόσο μαλακά ήταν...ειλικρινά, είχα πειστεί».
Όπως γράφει, «τα ούρα ως σαμπουάν μπορεί να μην είναι για όλους, αλλά θα έπρεπε όλες να εμπνευστούμε για να είμαστε λίγο πιο “Μίριαμ”- να ακολουθούμε τον δικό μας δρόμο, ανατρέποντας τις προσδοκίες της κοινωνίας για τις γυναίκες. Έστειλα μήνυμα στον Μπεν, λέγοντάς του πως είχα εμπνευστεί από το πρόγραμμά του. “Θα έπρεπε να δεις τι κάνει με τα κόπρανά της” μου απάντησε. Νομίζω πως έκανε πλάκα».