Το αντάλλαγμα που έλαβε η Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τι περιλαμβάνει το κοινό υπόμνημα.
.
.
YVES HERMAN via REUTERS

Σε ανακοίνωσή της για την υπογραφή του τριμερούς υπομνήματος σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ η τουρκική προεδρία λέει πως η Τουρκία «πήρε αυτά που ήθελε» από τις συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι συμφωνήθηκε πλήρης συνεργασία με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ και των παρακλαδιών του. Όπως υποστηρίζεται, θα επιδειχθεί αλληλεγγύη προς την Τουρκία στη μάχη της κατά «όλων των μορφών τρομοκρατίας», και επιπρόσθετα Σουηδία και Φινλανδία δεσμεύτηκαν να μην υποστηρίζουν τις κουρδικές YPG στη βόρεια Συρία, καθώς και την οργάνωση του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (την οποία η Άγκυρα κατηγορεί για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016).

«Ως υποψήφιοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία επεκτείνουν την πλήρη στήριξή τους στην Τουρκία απέναντι σε απειλές στην εθνική της ασφάλεια» αναφέρεται, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική Daily Sabah, συμπληρώνοντας πως δεν θα παρέχεται στήριξη από τη Φινλανδία και τη Σουηδία στις YPG/PYD και «την οργάνωση που χαρακτηρίζεται ως FETO στην Τουρκία».

«Η Φινλανδία και η Σουηδία απορρίπτουν και καταδικάζουν την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές και εκφάνσεις», σημειώνεται, ενώ προστίθεται πως οι δύο χώρες καταδικάζουν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που υποκινούν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, εκφράζουν «βαθύτατη αλληλεγγύη» και δεσμεύονται για την αποτροπή δραστηριοτήτων του κουρδικού ΡΚΚ και «όλων των άλλων τρομοκρατιών οργανώσεων και των παρακλαδιών τους, καθώς και δραστηριότητες από άτομα σε ομάδες που πρόσκεινται και εμπνέονται, ή δίκτυα που συνδέονται με αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα προσκαλέσουν επίσημα τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη Συμμαχία την Τετάρτη, είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας πως «έχουμε μια συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να μπουν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν ένα υπόμνημα που ασχολείται με τους προβληματισμούς της Τουρκίας, περιλαμβανομένων εξαγωγών όπλων, και της μάχης κατά της τρομοκρατίας».

Η τουρκική προεδρία πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης στην άρση του εμπάργκο στις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία, που είχαν επιβληθεί λόγω της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης το 2019 στη Συρία. Επίσης, αναφέρεται πως οι δύο χώρες θα απαγορεύσουν «δραστηριότητες συγκέντρωσης χρηματοδότησης και στρατολόγησης» για το ΡΚΚ και θα «αποτρέψουν την τρομοκρατική προπαγάνδα κατά της Τουρκίας».

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το τριμερές μνημόνιο/ υπόμνημα δεν απαριθμεί πρόσωπα για να εκδοθούν.

Ο Νιινίστο είπε ότι το μνημόνιο περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένους πολίτες.

Ο Στόλτενμπεργκ πάντως είπε πως οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν η Σουηδία να εντατικοποιήσει εργασίες ως προς τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης φερόμενων ανταρτών και τροποποιήσεις στη σουηδική και τη φινλανδική νομοθεσία ώστε να σκληρύνει η στάση απέναντί τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει τη συμφωνία και έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, είπε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. Όπως ανέφερε, ο Μπάιντεν μίλησε στον Ερντογάν νωρίτερα την Τρίτη κατόπιν αιτήματος από τις δύο χώρες.

Ο αξιωματούχος είπε πως η συμφωνία θα επιτρέψει την επέκταση της Συμμαχίας και σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στo «posture» ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις οι απαιτήσεις της για νέα μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Daily Sabah, Reuters

Δημοφιλή