Το χειρότερο μέρος του κόσμου για να χαθεί κανείς στη θάλασσα

Το χειρότερο μέρος του κόσμου για να χαθεί κανείς στη θάλασσα
JEAN-FRANCOIS MONIER via Getty Images

Ο Αμπχιλάς Τόμι, Ινδός ιδιοκτήτης γιοτ, ήταν ιδιαίτερα τυχερός: Εντοπίστηκε και διασώθηκε αφού το σκάφος του υπέστη ζημιές σε απόσταση περίπου 3.200 χλμ από τις ακτές της δυτικής Αυστραλίας- μια από τις χειρότερες περιοχές του κόσμου για να χαθεί κανείς στη θάλασσα.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, o νότιος Ινδικός Ωκεανός είναι σε μεγάλο βαθμό άδειος από ανθρώπους- και ο Τόμι το συνειδητοποίησε αυτό ιδίοις όμμασι όταν το σκάφος του, «Θουρίγια», υπέστη ζημιές στο κατάρτι κατά τη διάρκεια καταιγίδας την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του αγώνα Golden Globe (οι διαγωνιζόμενοι κάνουν τον γύρο του κόσμου μόνοι τους), στον οποίο συμμετείχε, ο Τόμι βρέθηκε αποκλεισμένος στη θάλασσα σε απόσταση 1.900 μιλίων από την Αυστραλία, στο απόλυτο όριο της εμβέλειας άμεσης διάσωσης. Η Australian Maritime Safety Authority, που συντόνιζε τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη διάσωσή του, έκανε λόγο για μια από τις απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, η οποία απέχει εξίσου από οποιαδήποτε εγκατάσταση έρευνας και διάσωσης. Ωστόσο, (σχετικά) κοντά βρισκόταν το γαλλικό αλιευτικό «Όσιρις», το οποίο τον διέσωσε τη Δευτέρα.

DAMIEN MEYER via Getty Images

Σύμφωνα με τα US National Centers for Environmental Information, η επιφάνεια του Ινδικού ανέρχεται συνολικά στα 70,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπάρχουν πολλές μεγάλες εκτάσεις όπου πραγματικά δεν συμβαίνουν και πολλά πράγματα (από ανθρώπινης οπτικής) ανά τα χρόνια. Όταν σκάφη αντιμετωπίζουν προβλήματα σε τέτοιες ζώνες, οι ακτοφυλακές δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν λόγω των μεγάλων αποστάσεων- οπότε και αναγκαστικά στρέφονται στη διεθνή ναυτιλία- στα πλοία που περνούν από τις περιοχές αυτές. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, οι καπετάνιοι είναι υποχρεωμένοι να βοηθούν αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη θάλασσα, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους, εάν και εφόσον μπορούν. Ωστόσο η περιοχή αυτή του Ινδικού όπου ο Τόμι αποκλείστηκε δεν έχει κάποια πολυσύχναστη ναυτιλιακή γραμμή. Επίσης, οι συνθήκες στη θάλασσα μπορούν να δυσχεράνουν τις προσπάθειες διάσωσης. Ευτυχώς για τον Τόμι, οι άνεμοι και τα κύματα είχαν πέσει όταν έφτασε το γαλλικό σκάφος.

DAMIEN MEYER via Getty Images

Πάντως η περιοχή αυτή όπου «έμεινε» το σκάφος του δεν είναι η πλέον απρόσιτη/ απόμακρη: Αυτή βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό, και πρόκειται για το «Σημείο Νέμο», 2.668 χλμ από τη Νήσο Ντούσι, των νησιών Πίτκερν, το Μότου Νούι των Νησιών του Πάσχα και τη Νήσο Μάχερ, που ανήκει στην Ανταρκτική. Κανείς δεν ζει στα προαναφερθέντα νησιά- σε σημείο που οι κοντινότεροι σε αυτό άνθρωποι είναι οι...αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ενώ μάλιστα χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως σημείο «ταφής» διαστημοπλοίων (από δορυφόρους μέχρι τον παλιό ρωσικό διαστημικό σταθμό Μιρ). Στο Σημείο Νέμο θεωρείται ότι έχουν πέσει πάνω από 100 παλιά διαστημόπλοια- για την ακρίβεια, τα κομμάτια τους, καθώς δεν είναι πολλά αυτά που απομένουν από τις επανεισόδους τους στην ατμόσφαιρα. Οπότε, πρόκειται για το μέρος του κόσμου που κερδίζει επάξια τον τίτλο του χειρότερου μέρους του κόσμου για να χαθεί κανείς στη θάλασσα.

Δημοφιλή