Το Χρηματιστήριο Αθηνών στο «στοίχημα» της οικονομικής ανάκαμψης - Κέρδη άνω του 70% για ΓΔΤ

Η εισροή των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης είναι όλο και πιο κοντά.
Το κτήριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Το κτήριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Getty Images

Η αγορά άρχισε να παίζει το «στοίχημα» της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με βασικό μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εισροή των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης είναι όλο και πιο κοντά. Τούτο επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας. Η αγορά επιβεβαίωσε τη σημασία του Σχεδίου Ανάκαμψης και ότι θα αποτελέσει έναν σημαντικό καταλύτη για την πορεία του Χρηματιστηρίου καταγράφοντας νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

Τη σημασία των επενδυτών στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης επιβεβαίωσε και ο οίκος αξιολόγησης DBRS, τονίζοντας, πως το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ συνιστά μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει σε συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επενδύσει στο μέλλον και να δει την οικονομία της να μεγενθύνεται μεσοπρόθεσμα. Μπορεί η επιβολή των περιοριστικών μέτρων να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, όμως αρκετοί αναλυτές, εκτιμούν ότι οι συνέπειες της πανδημίας για την Ελλάδα θα είναι οι μικρότερες σε σχέση με τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση της Morgan Stanley στην οποία τονίζεται ότι «οι «ουλές» που θα αφήσει η πανδημία σε βάθος 5ετίας θα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης επιδοτήσεις ίσες με το 8,8% του ΑΕΠ της (περισσότερες από όλες τις χώρες), η μόνιμη ζημιά στην οικονομία της περιορίζεται μόνο στο 1,5%. Ο Μάρτιος έκλεισε για το Χρηματιστήριο με υψηλά κέρδη 9,17% πηγαίνοντας κόντρα στις εποχικές παραδόσεις των μηνιαίων αποδόσεων του Χ.Α.. Ήταν ο καλύτερος μήνας σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές (99,6 εκατ. ευρώ) από τον Μάιο του 2019 (110 εκατ.) και γύρισε θετικό το πρόσημο του Γενικού Δείκτη ο οποίος στο πρώτο τρίμηνο κατέγραψε κέρδη 6,93%. Συγκρίνοντας την πορεία του Χ.Α. από τα χαμηλά των 480 μονάδων του Μαρτίου του 2020, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει κέρδη μέσα σε αυτό το δωδεκάμηνο που ξεπερνούν το 70%.

Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε επίπεδο δωδεκαμήνου πτώση σημειώνει μόνο η μετοχή της Πειραιώς. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο σε αυτό το διάστημα καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Viohalco, της Ελλάκτωρ, της Μυτιληναίος, της Εθνικής, της Eurobank και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εκτός του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υψηλά κέρδη σε επίπεδα δωδεκαμήνου καταγράφουν και οι μετοχές της Βιοτέρ, της Ίλυδα, Πλαστικά Θράκης, της Παϊρης, της Cenergy, της Δομικής Κρήτης, της Ιντρακόμ, της ’Αβαξ, της Κέκροψ, της Αλουμύλ, της Byte Computer και της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε άνοδο 6,93%, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 7,36%, ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης και ο δείκτης των Τραπεζών ενισχύθηκε κατά 3,48%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη απόδοση από τις αρχές του έτους καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Eurobank, της Viohalco, της ΔΕΗ, της Τιτάν, της Μυτιληναίος, της Motor Oil, της ΕΥΔΑΠ και της Εθνικής. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς, της Ελλάκτωρ, της Σαράντης και της Τέρνα Ενεργειακή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή