Θα μαγειρέψουμε τέσσερις υπέροχες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι της φετινής χρονιάς. Τέσσερα μοναδικά πιάτα.
Θα απολαύσουμε μια σούπα από μπρόκολο με μασκαρπόνε και ροζ πιπέρι για πρώτο, για κυρίως φιλέτο με μαυροδάφνη και φουά γκρα, ενώ για σαλάτα επιλέγουμε roast beef με χόρσραντις.
Για γλυκό θα προσφέρουμε κλασσική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα.
Χρόνια Πολλά
Σαλάτα με roast beef και χόρσραντις
Υλικά
12 φέτες roast beef
1 πράσινη σαλάτα
1 λόλα ρόσα
1 ματσάκι τρυφερή ρόκα
2 κλωναράκια σέλερι
για το ντρέσινγκ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.σ. γιαούρτι
2 κ.γ. χόρσραντις
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
για το roast beef
Ζητάμε από το χασάπη να μας ετοιμάσει ένα ρολό από μοσχαρίσιο τρανς ή κιλότο.
Αλατοπιπερώνουμε και το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Το βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240 °C για 10 λεπτά.
Σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα για 2 ώρες.
για το στήσιμο
Πλένουμε και στραγγίζουμε τα σαλατικά και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά του ντρέσινγκ και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ τα σαλατικά και σερβίρουμε με λεπτές φέτες του roast beef.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip
Το roast beef το διατηρούμε στο ψυγείο και κόβουμε λεπτές φέτες για σαλάτες και σάντουιτς.
Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Βαγγέλη Δρίσκα.
Σούπα μπρόκολο με μασκαρπόνε και ροζ πιπέρι
Υλικά
600 γρ. μπρόκολο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. κάρι
1 κ.γ. κύμινο σκόνη
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
4 κ.σ. μασκαρπόνε
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 κ.σ. ροζ πιπέρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε το μπρόκολο και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Το σοτάρουμε με το σκόρδο και το μπρόκολο στο βούτυρο για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ζωμό, το κύμινο και το κάρι, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ ή με τη ράβδο του μουλτιπράκτικ.
Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα και προσθέτουμε από μια κουταλιά μασκαρπόνε. Πασπαλίζουμε με το ροζ πιπέρι.
Tip
για τον ζωμό λαχανικών
Τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πράσο και 1 καρότο, κομμένα σε ροδέλες, σε ελάχιστο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με 500 ml λευκό κρασί. Προσθέτουμε 2½ λίτρα νερό, 1 ματσάκι μυρωδικών - 1 κλωνάρι σέλινο, μαϊντανό, θυμάρι και 1 δαφνόφυλλο, κόκκους πιπεριού και τα βράζουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον. Σουρώνουμε το ζωμό. Τα λαχανικά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για βραστή σαλάτα με λαδόξιδο.
Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Βαγγέλη Δρίσκα.
Φιλέτο με μαυροδάφνη και φουά γκρά
Υλικά
4 φιλέτα
για τη σάλτσα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
½ φλιτζάνι μαυροδάφνη
½ φλιτζάνι ζωμό κρέατος
100 γρ. φουά γκρά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τον πουρέ πατάτας
4 πατάτες
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο
1 ξερό κρεμμύδι
2 φέτες μπέικον
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
για τον πουρέ πατάτας
Καθαρίζουμε, κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε.
Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το σοτάρουμε με 2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει.
Αλατίζουμε ελαφρά και ανακατεύουμε με τις πολτοποιημένες πατάτες.
για την σάλτσα
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, προσθέτουμε το ζωμό, το φουά γκρά και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα και κατεβάζουμε από την εστία.
για τα φιλέτα
Ψήνουμε τα φιλέτα στη σχάρα ή στο γκριλ ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
για το στήσιμο
Μοιράζουμε τον πουρέ στα πιάτα, βάζουμε από ένα φιλέτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Tip
για τον ζωμό κρέατος
Ρίχνουμε 3-4 κόκκαλα από μοσχάρι, τα οποία έχουμε ζητήσει από τον χασάπη ή 1 κομμάτι κρέας για βραστό, 2 κ.σ. ξερό θυμάρι, 2 δαφνόφυλλα, 1 ξερό κρεμμύδι - στα 4, 2 καρότα σε ροδέλες, 1 πράσο σε ροδέλες, σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε 3λίτρα νερό για περίπου 1 ώρα.
Σουρώνουμε το ζωμό και τον αφήνουμε στο ψυγείο γαι 2 ώρες τουλάχιστον, ώστε να παγώσει στην επιφάνεια το λίπος, το οποίο θα αφαιρέσουμε μετά.
Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Βαγγέλη Δρίσκα.
Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Υλικά
για το μπισκότο
125 γρ. αλεύρι
λίγη τριμμένη κανέλα
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
5 αυγά
125 γρ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική
για τη γέμιση
100 γρ. σταφίδες ξανθές
100 γρ. δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
100 γρ. σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
800 γρ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική
9 αυγά
80 γρ. ρούμι
για τη σως
300 γρ. γάλα
250 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο, σε μικρά κομμάτια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
για το μπισκότο
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Χτυπαμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ έως ότου αφρατέψουν. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο κακάο, το αλεύρι και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με πλαστική κουτάλα.
Γεμίζουμε με το μείγμα μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ. βουτυρωμένη και αλευρωμένη. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 35 λεπτά και έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει.
για τη γέμιση
Μουσκεύουμε τα αποξηραμένα φρούτα στο ρούμι για 20 λεπτά.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το γάλα.
Ανακατεύουμε με έναν αυγογδάρτη τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά και το μείγμα γάλακτος. Ομογενοποιούμε πολύ καλά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σουρώνουμε τα φρούτα από το ρούμι και ρίχνουμε το ρούμι μέσα στο μείγμα των αυγών, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 -180 °C.
Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε μια φόρμα της αρεσκείας μας, κατά προτίμηση μπομπέ και ψηλή. Κόβουμε σε μεγάλους κύβους το μπισκότο που φτιάξαμε, τους ανακατεύουμε με τα αποξηραμένα φρούτα και γεμίζουμε τη φόρμα. Από πάνω αδειάζουμε το μείγμα του γάλακτος με τα αυγά.
Σκεπάζουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο, την τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί με νερό και ψήνουμε στο φούρνο για 2-3 ώρες τουλάχιστον, ανάλογα με το ύψος της φόρμας.
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι και αν βγει στεγνό, βγάζουμε την πουτίγκα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Τη συνοδεύουμε με σως σοκολάτας.
για τη σως
Βράζουμε το γάλα και το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε για 1 λεπτό, την ομογενοποιούμε με το μπλέντερ χειρός και την αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας πού και πού.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #8» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.