Το δημοφιλές φαγητό που συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας

Και τοποθετήθηκε στην ίδια ομάδα «κινδύνου» με το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Ενας στους δυο ανθρώπους θα επηρεαστεί από την άνοια.
PixelsEffect via Getty Images
Ενας στους δυο ανθρώπους θα επηρεαστεί από την άνοια.

Ένας στους τρεις ανθρώπους θα εμφανίσει άνοια στη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με το Alzheimer’s Research UK, ενώ ένας στους δύο θα επηρεαστεί από αυτήν.

Η πιο κοινή αιτία άνοιας είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ, αλλά υπάρχουν πολλές ασθένειες και καταστάσεις που έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη της άνοιας με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι ένα «φυσιολογικό» μέρος της γήρανσης.

Τώρα, μελέτη δεκαετιών από ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα στο Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας πρόσληψης κόκκινου κρέατος και της άνοιας.

Η σχέση μεταξύ του κόκκινου κρέατος και της άνοιας

Τα ευρήματα βασίζονται σε αρχειακή καταγραφή133.771 ατόμων σε δύο βάσεις δεδομένων υγείας των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για έως και 43 χρόνια, με διατροφικά μοτίβα που καταγράφονται έναντι της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας.

Λίγο περισσότερα από 11.000 άτομα στη μελέτη κατέληξαν να αναπτύξουν άνοια.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι η κατανάλωση περίπου δύο μερίδων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα αύξησε τον κίνδυνο άνοιας κατά 14% σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν λιγότερες από τρεις μερίδες το μήνα.

Οι ερευνητές είπαν: «Η υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, ιδιαίτερα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και χειρότερης γνωστικής λειτουργίας.

«Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις διατροφικές οδηγίες για την προώθηση της γνωστικής υγείας».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι εάν οι άνθρωποι αντάλλασαν κόκκινο κρέας με ξηρούς καρπούς, τόφου ή φασόλια, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 19% και να μειώσουν το ποσοστό γνωστικής γήρανσης.

Το Science Alert εξήγησε: «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι μελέτες αυτού του τύπου δεν δείχνουν άμεση αιτία και αποτέλεσμα. Όλα τα είδη παραγόντων μπορούν να παίξουν ρόλο στον κίνδυνο άνοιας - από την ποιότητα του ύπνου μέχρι την πρόσληψη αλκοόλ έως τις γενετικές παραλλαγές - και αυτή η έρευνα δεν τους κάλυψε όλους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η κατανάλωση περισσότερου κόκκινου κρέατος ήταν άμεσα υπεύθυνη για μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας. Επειδή, ωστόσο, η μελέτη περιλάμβανε μια τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων, παρέχει ισχυρές αποδείξεις για τη σχέση μεταξύ των δύο».

Η έρευνα συνεχίζεται για τα μέλη της ομάδας, καθώς θέλει να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στο γιατί το κόκκινο κρέας συνδέεται με την άνοια – συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που κάνει το κρέας στο μικροβίωμα του εντέρου – και επίσης να επεκτείνει την ανάλυση σε μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων.

Οι οδηγίες του NHS προτείνουν τη μείωση του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος

Υπάρχουν συνεχείς ανησυχίες για το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας εδώ και αρκετό καιρό.

Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινόμησε το επεξεργασμένο κρέας ως «σίγουρη» αιτία καρκίνου ή καρκινογόνο της ομάδας 1.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, αυτό το τοποθετεί στην ίδια ομάδα με το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας δηλώνει ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας κόκκινου κρέατος –όπως μοσχάρι, αρνί, πρόβειο κρέας, χοιρινό, μοσχαρίσιο κρέας, ελάφι και κατσίκι– είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η υγειονομική υπηρεσία συμβουλεύει: «Εάν καταναλώνουμε αυτή τη στιγμή περισσότερα από 90 γραμμάρια (μαγειρεμένο βάρος) κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, συνιστάται να μειώσουμε στα 70 γραμμάρια».