Το Δημοψήφισμα στα Σκόπια και η εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών

Το Δημοψήφισμα στα Σκόπια και η εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών
ROBERT ATANASOVSKI via Getty Images

Την ερχόμενη Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί στην ΠΓΔΜ δημοψήφισμα με το οποίο ο λαός των Σκοπίων θα κληθεί να αποφασίσει για το εάν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει την περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το «ΝΑΙ» στην Συμφωνία των Πρεσπών θα επικρατήσει έστω και οριακά. Υπέρ του «ΝΑΙ» έχουν ταχθεί το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και τα κόμματα της Αλβανικής μειονότητας των Σκοπίων. To κόμμα VMRO του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι δεν έχει πάρει σαφή θέση για την στάση που θα τηρήσει στο δημοψήφισμα, σε αντίθεση με τον προερχόμενο από τις τάξεις του Πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ ο οποίος δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία της επόμενης Κυριακής.Να απέχουν της κάλπης του δημοψηφίσματος έχει καλέσει επίσης τους Σκοπιανούς πολίτες και το φιλο-Ρωσικό κόμμα «Ενωμένη Μακεδονία» το οποίο όμως διαθέτει ασήμαντη πολιτική επιρροή.

Σε κάθε περίπτωση αν η αποχή είναι μεγάλη και ψηφίσει ποσοστό μικρότερο του 50% του εκλογικού σώματος τότε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα έχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Αν καταψηφιστεί από τον Σκοπιανό λαό η Συμφωνία των Πρεσπών τότε επανερχόμαστε στο status quo ante δηλαδή στην προτέρα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών κατάσταση. Με απλά λόγια η Συμφωνία παύει να υφίσταται και κλείνει ο δρόμος των Σκοπίων για ένταξή στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Αν υπερψηφιστεί η Συμφωνία που είναι και το πιθανότερο σενάριο θα ακολουθήσει η διαδικασία τροποποίησης του Σκοπιανού Συντάγματος που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 επί του συνόλου των 120 εδρών του Κοινοβουλίου. Η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος ίσως αποδειχθεί δυσκολότερη για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η επιθυμητή πλειοψηφία των 2/3 (ήτοι 80 βουλευτές) τότε η Συμφωνία των Πρεσπών θα καταστεί νομικά και πολιτικά «νεκρή».

Τα προβλήματα για την Ελλάδα θα ξεκινήσουν στην περίπτωση που περάσει και η τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα εξηγήσουμε το γιατί παρακάτω αφού παραθέσουμε αυτούσιο το Άρθρο 2 παράγραφος 4β της Συμφωνίας: «Με τη λήψη της γνωστοποίησης της κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο του Δευτέρου Μέρους (Σκόπια), το Πρώτο Μέρος (Ελλάδα) χωρίς καθυστέρηση: (i) θα γνωστοποιήσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Δευτέρου Μέρους υπό τους όρους και τις ορολογίες του άρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας. (ii) θα γνωστοποιήσει στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει να απευθυνθεί από το ΝΑΤΟ προς το Δεύτερο Μέρος πρόσκληση ένταξης. Η εν λόγω υποστήριξη εκ μέρους του Πρώτου Μέρους τελεί υπό τους όρους, πρώτον, της έκβασης δημοψηφίσματος συνάδουσας με την παρούσα Συμφωνία, εάν το Δεύτερο Μέρος αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και, δεύτερον, της ολοκλήρωσης των συνταγματικών τροποποιήσεων που προβλέπονται στην παρούσα Συμφωνία. Με τη λήψη της γνωστοποίησης από το Δεύτερο Μέρος αναφορικά με την ολοκλήρωση όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του για τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας, περιλαμβανομένου ενδεχόμενου εθνικού δημοψηφίσματος με έκβαση συνάδουσα με την παρούσα Συμφωνία και με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα του Δευτέρου Μέρους, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει το Πρωτόκολλο για την ένταξη του Δευτέρου Μέρους στο ΝΑΤΟ. Η εν λόγω κυρωτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μαζί με τη διαδικασία κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας.»

Από την ανάγνωση της συγκεκριμένης παραγράφου του άρθρου 2 της Συμφωνίας των Πρεσπών γίνεται αντιληπτό ότι δεν αφήνει επί της ουσίας κανένα περιθώριο στη Βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για την κύρωση ή μη της εν λόγω Συμφωνίας. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με αρχιτέκτονα τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με την εθνικά επιζήμια και επαίσχυντη αυτή Συμφωνία έχουν δεσμεύσει πολιτικά και νομικά τη χώρα μας και έχουν πρακτικά εγκλωβίσει το Ελληνικό κοινοβούλιο να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που τα Σκόπια θα έχουν ψηφίσει «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα και θα έχουν προχωρήσει και στην τροποποίηση του Συντάγματός τους. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με άλλα λόγια τα έδωσε όλα στους Σκοπιανούς («Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα) με μοναδικό αντάλλαγμα την χρήση της νέας προβληματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που όπως αποδείχθηκε και από τις αποκαλύψεις των WikiLeaks ήταν πρόταση της κυβέρνησης Γκρουέφσκι ήδη από το 2008.

Πρώτη δημοσίευση στο ΚΕΔΙΣΑ

Δημοφιλή