Πολλάκις ο σημερινός πρωθυπουργός, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ιατροί-ερευνητές, έχουν τονίσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε έντονο καθοδικό ρυθμό μείωσης του πληθυσμού της από το 2011, οπότε και καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων για πρώτη φορά μετά την περίοδο της Κατοχής του 1944. Ενδεικτικά, το 2016 είχαμε 92.000 γεννήσεις και 118.000 θανάτους, άρα το ισοζύγιο ήταν μείον 26.000, ενώ το 2017 είχαμε 88.553 γεννήσεις και 124.501 θανάτους. Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν οι Έλληνες θα περιοριστούν στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη ως αντιπολίτευση από το βήμα της Βουλής είχε επισημάνει το περασμένο έτος: «Μια πατρίδα με ένα λαό όλο και λιγότερο κινδυνεύει και αυτή να μικρύνει. Η σημερινή νέα γενιά είναι η πρώτη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η οποία δεν ελπίζει ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της. Ο κοινωνικός ιμάντας της προόδου έχει στην πραγματικότητα βραχυκυκλώσει σε μια Ελλάδα που δεν δίνει ευκαιρίες. Για πολλά νέα ζευγάρια η δημιουργία οικογένειας αντιμετωπίζεται με δέος».
H Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη της Ευρώπης σχετικά με την υιοθέτηση πολιτικών στήριξης της μητρότητας, της οικογένειας και της γονιμότητας, και γι’ αυτό έχει θέσει ως κύριο στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ενίσχυσης των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που ψηφίστηκε στη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία με τίτλο «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις» με το οποίο θεμελιώνεται για πρώτη φορά μία σύγχρονη δημογραφική πολιτική. Το νομοσχέδιο εμπεριέχει σειρά μέτρων για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης με κορωνίδα το επίδομα γέννησης, ήτοι 2.000 για κάθε παιδί. Τα υπόλοιπα, όπως τα 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί και η μείωση ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και σχολικά καθίσματα συν την ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών, διαμορφώνουν μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι οικογένειες. Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος θα δημιουργήσει το περιβάλλον, αλλά και θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση μίας αποτελεσματικής πολιτικής για τη δημογραφική απειλή, το μεγαλύτερο κίνδυνο για το Έθνος μας.