Το Διακύβευμα των Ευρωεκλογών: Κρίσιμες Αποφάσεις για το Μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας

Να εκλέξουμε αξιόλογους και σοβαρούς επιστήμονες που κατανοούν τα περίπλοκα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα...
via Associated Press

Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα καθορίσουν τους εκπροσώπους που θα έχει η Ελλάδα κατά την σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσεχή πενταετία. Οι ευρωεκλογές είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού υπολογίζεται ότι παραπάνω από το 70% της εγχώριας νομοθεσίας κάθε κράτους μέλους προέρχεται ή είναι εφαρμογή του Ευρωπαϊκού/Ενωσιακού Δικαίου (νόμοι, οδηγίες, κανονισμοί, ψηφίσματα). Επομένως, οι Έλληνες εκπρόσωποι από την Ελληνική Δημοκρατία που θα εκλέξει 21 ευρωβουλευτές σε συνεργασία με τους 6 που θα εκλεγούν από την Κυπριακή Δημοκρατία (επί συνόλου 720) θα κληθούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν από το μόνο άμεσα εκλεγμένο αντιπροσωπευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Αυτές είναι οι δέκατες ευρωεκλογές που διεξάγονται στην Πατρίδα μας από την ιστορικής σημασίας ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, τότε Ε.Ο.Κ. το 1981 αλλά και οι πρώτες εκλογές μετά από μια σειρά πρωτοφανών κρίσεων. Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. με την ολοκλήρωση του Brexit στις 31/12/2020 σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού δημιούργησαν μεγάλη αναστάτωση. Η Ε.Ε. λαμβάνει αποφάσεις σε πληθώρα θεμάτων που επηρεάζουν τη ζωή μας όπως η οικονομία και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινής αγροτικής πολιτικής. Η αγροτική οικονομία αποτελεί ζωτικής σημασίας τομέα για τη χώρα μας και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους αγρότες, την αγροτική παραγωγή και την αντιμετώπιση ή μη της ακρίβειας που μαστίζει τους πολίτες.

Επιπροσθέτως, ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24/02/2022 και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση έχει δημιουργήσει αστάθεια και αβεβαιότητα που επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε.. Επιπλέον, ο αναβρασμός στην Μέση Ανατολή που ξεκίνησε με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς προς το Ισραήλ στις 07/10/2023 και ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης προσθέτουν επιπλέον βάρος στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού δεν διαφαίνεται ελπίδα λήξης των εχθροπραξιών στον ορίζοντα.

Επομένως, μια από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ε.Ε. γενικότερα είναι η ασφάλεια των πολιτών μέσω της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας καθώς και η διασφάλιση της άμυνας των κρατών μελών που πιθανώς μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ευρωστρατού. Παρότι η Ελλάδα αποτελεί τον σημαντικότερο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, αυτό το ευκταίο αλλά και εφικτό ενδεχόμενο θα ήταν κομβικής σημασίας εξέλιξη για τον Ελληνισμό. Η ίδρυση ευρωστρατού θα δρούσε ως πολλαπλασιαστής ισχύος που θα ενίσχυε την αμυντική ικανότητα Ελλάδας και Κύπρου και θα εξασφάλιζε εν πολλοίς την ειρήνη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρών των Βαλκανίων θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, επηρεάζοντας τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Νέα Δημοκρατία

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ε.Λ.Κ.) είναι σταθερά το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1999 και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να διατηρήσει αυτή τη θέση. Η Νέα Δημοκρατία, ως εξέχων και ίσως το πιο πετυχημένο κόμμα-μέλος του Ε.Λ.Κ., είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που μπορεί να διασφαλίσει μέσω των ευρωβουλευτών της ότι η Πατρίδα μας θα έχει ισχυρή παρουσία και θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και των καίριων αποφάσεων.

Εν κατακλείδι, οι αποφάσεις που θα ληφθούν τα επόμενα πέντε χρόνια θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης και του Ελληνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας και επιλέγοντας προσεκτικά τους καταλληλότερους υποψηφίους να εκλέξουν αξιόλογους και σοβαρούς επιστήμονες που κατανοούν τα περίπλοκα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, μιλούν ξένες γλώσσες, έχουν εντρυφήσει στις διαδικασίες λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και έχουν γνώσεις Ευρωπαϊκού/Ενωσιακού Δικαίου.

Άρα, οι 21 συν 6 εκπρόσωποι του Ελληνισμού πρέπει να έχουν τα εχέγγυα ώστε ως άτυπη Εθνική Ομάδα να είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέες πολιτικές και να μας εκπροσωπήσουν επάξια, διασφαλίζοντας ότι η χώρα μας θα έχει μια ενιαία, ισχυρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική φωνή στις Βρυξέλλες.

Ο Μιχάλης Αράπης (LLB, LLM, MA) είναι νομικός με μεταπτυχιακά στο «Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο» και στον τομέα του «Κυβερνοεγκλήματος και της Τρομοκρατίας». Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου (H.B.)

Δημοφιλή