Δεν κάνει πίσω η Βρετανία στην απέλαση αιτούντων άσυλο στην Ρουάντα παρά την απόφαση του ΕΔΑΔ

Αναφορές πως η κυβέρνηση Τζόνσον εξετάζει ακόμη και την αποχώρηση της χώρας από το ΕΔΑΔ για να εφαρμόσει την απάνθρωπη πολιτική της.
Το καθηλωμένο αεροσκάφος
Το καθηλωμένο αεροσκάφος
Dan Kitwood via Getty Images

Φρένο, τουλάχιστον προς το παρόν, στην απάνθρωπη και νεο-αποικιοκρατικής αντίληψης πολιτική της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον που θέλει να στέλνει στην Ρουάντα αιτούντες άσυλο που εισήλθαν παράνομα στην Βρετανία και να περιμένουν εκεί τις αποφάσεις για την χορήγηση του ή μη, έβαλε το Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

To Δικαστήριο εξέδωσε μια κατεπείγουσα απόφαση και κατάφερε να αποτρέψει την χθεσινοβραδυνή πρώτη πτήση τσάρτερ προς την αφρικανική χώρα που θα μετάφερε αρχικά 130 αλλοδαπούς (Ιρανούς, Ιρακινούς, Αλβανούς, Σύριους).

Το αεροσκάφος που είχε ενοικιαστεί έναντι 500.000 λιρών, όπως αναφέρει η HuffPost UK, καθηλώθηκε στο έδαφος και η βρετανική κυβέρνηση που αγνόησε επιδεικτικά παρά τις αντιδράσεις και τις σοβαρές προειδοποιήσεις-απο του ΟΗΕ έως πλήθους ΜΚΟ- σχετικά όχι μόνο το ηθικό σκέλος της πολιτικής αυτής αλλά και τη ίδια τη νομιμότητα της, υπέστη ήττα.

Με το αμφιλεγόμενο σχέδιό της βρετανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπορις Τζόνσν και την κυβέρνησή του, θα φρενάρει τις παράνομες διελεύσεις της Μάγχης, που δεν έχουν πάψει να αυξάνονται παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της ότι θα έθετε υπό έλεγχο τη μετανάστευση μετά το Brexit. Το σχέδιο δε είναι δημοφιλές στο εκλογικό ακροατήριο του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος των Τόρις όπως έχουν δείξει οι δημοσκοπήσεις.

Διαμαρτυρία κοντά στο αεροδρόμιο
Διαμαρτυρία κοντά στο αεροδρόμιο
Finnbarr Webster via Getty Images

″Θα πάρουν την επόμενη πτήση” και αναφορές για αποχώρηση από το ΕΔΑΔ

Η ανατροπή των σχεδιασμών της όμως δεν πτοεί την κυβέρνηση. Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, καταφέρθηκε εναντίον του ΕΔΑΔ αλλά όπως είπε το Λονδίνο δεν κάνει πίσω και οι μετανάστες που δεν ταξίδεψαν για την Ρουάντα την Τρίτη θα επιβιβαστούν «στην επόμενη» τέτοια πτήση.

Η Βρετανία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να ξεπεράσει νομικές προκλήσεις στην προσπάθειά της να απελάσει τους αιτούντες άσυλο στην Ρουάντα ενώ ο πρωθυπουργός Μπορις Τζόνσον ερωτηθείς εάν αν η Βρετανία μπορεί να αποσύρθεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: ”Είναι σίγουρο ότι (...) ο νομικός κόσμος είναι πολύ καλός στο να επιλέγει τρόπους για να προσπαθήσει να σταματήσει την κυβέρνηση να τηρήσει αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ένας λογικός νόμος. (...) Θα χρειαστεί να αλλάξουμε κάποιους νόμους για να βοηθηθούμε καθώς προχωράμε; Μπορεί να γίνει και όλες αυτές οι επιλογές βρίσκονται υπό διαρκή εξέταση”.

Σημειώνεται πως σε θέμα αποχώρησης από την Ευρώπαϊκή Σύμβαση, αναφέρεται η εφημερίδα Telegraph.

Δεν είναι όμως οι δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες θα πρέπει να ξεγλιστρήσει η κυβέρνηση αλλά οι σφοδρές αντιδράσεις διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων της αγγλικανικής εκκλησίας — και ακόμη και του πρίγκιπα Κάρολου, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.

Υπ.Εσωτερικών, Π.Πατέλ
Υπ.Εσωτερικών, Π.Πατέλ
WPA Pool via Getty Images

Το σκεπτικό της απόφασης του ΕΔΑΔ

Το ΕΔΑΔ, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο, αποφάσισε πρακτικά επί της προσφυγής ενός Ιρακινού και έκρινε ότι η απέλαση του πρέπει να αναβληθεί ωσότου η βρετανική δικαιοσύνη αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο. Θα πρέπει ιδίως να εξασφαλιστούν εγγυήσεις πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση σε δίκαιες διαδικασίες στη Ρουάντα και να κριθεί ότι η Ρουάντα είναι ασφαλής χώρα.

Στη Ρουάντα, όπου κυβερνά ο πρόεδρος Πολ Καγκάμι μετά το τέλος της γενοκτονίας του 1994, όταν σκοτώθηκαν 800.000 άνθρωποι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κυβέρνηση επικρίνεται συχνά από ΜΚΟ ότι καταστέλλει την ελευθερία της έκφρασης, την κριτική και την πολιτική διαφωνία.

Οργανώσεις υποστήριξης των προσφύγων εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση, όπως το Refugee Council («Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες»), που έκανε λόγο μέσω Twitter για «τεράστια ανακούφιση».

Διαδηλώσεις στο Λονδίνο κατά των σχεδίων της Κυβέρνησης
Διαδηλώσεις στο Λονδίνο κατά των σχεδίων της Κυβέρνησης
Leon Neal via Getty Images

Βρετανικός Τύπος: ”Μασκαράτα”, ” Χάος”

Οι εφημερίδες Metro και The Mirror κάνουν λόγο για μια ”μασκαράτα” ενώ ο Guardian κάνει λόγο για ένα τεράστιο ”χάος”.

Στο μεταξύ, στο Καλέ (βόρεια Γαλλία), από όπου αναχωρούν πολλοί από τους ανθρώπους που ελπίζουν να εγκατασταθούν στην Αγγλία, το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης δεν αποθαρρύνει τους μετανάστες.

Δυνάμει της συμφωνίας με το Κιγκάλι, το Λονδίνο θα διαθέσει αρχικά ποσό 120 εκατ. λιρών (140 εκατ. ευρώ). Η κυβέρνηση της Ρουάντας διαβεβαιώνει πως θα προτείνει στους μετανάστες να εξετάσουν το ενδεχόμενο «να εγκατασταθούν μόνιμα».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κιγκάλι, η κυβερνητική εκπρόσωπος Γιολάντε Μακόλο διαβεβαίωσε ότι η Ρουάντα θα ήταν «ευτυχής» να υποδεχθεί «χιλιάδες μετανάστες».

Από την αρχή της χρονιάς, πάνω από 10.000 μετανάστες έχουν διαπλεύσει παράνομα τη Μάγχη με μικρά πλεούμενα για να φθάσουν στις βρετανικές ακτές· ο αριθμός τους ίσως σπάσει εκ νέου ρεκόρ φέτος. Αρκετές εκατοντάδες έφθασαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες και χθες το πρωί.

Πηγές: HuffPost UK, Reuters

Δημοφιλή