Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει για τη νέα Κομισιόν: Στροφή δεξιά - Προκλήσεις για την Ενωμένη Ευρώπη

Η φον ντερ Λάιεν διεκδικεί την έγκριση της πιο δεξιάς Κομισιόν των τελευταίων δεκαετιών εν μέσω παρασκηνιακών συμφωνιών και πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μιλάει, πριν από την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, Γαλλία, Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024. (AP Photo/Jean-Francois Badias)
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μιλάει, πριν από την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, Γαλλία, Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024. (AP Photo/Jean-Francois Badias)
via Associated Press

Έπειτα από διαρκείς διαβουλεύσεις, έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και παρασκηνιακές συμφωνίες, το Ευρωκοινοβούλιο ολοκληρώνει σήμερα την έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σηματοδοτώντας το τέλος του κύκλου που άνοιξε με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν τη νέα Επιτροπή υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Γερμανίδα πολιτικός θα προεδρεύσει της πιο δεξιάς Κομισιόν των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός που αναμένεται να δυσκολέψει την αριστερή πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου.

Το ΕΛΚ κυριαρχεί στο Ευρωκοινοβούλιο με 188 έδρες, ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) με 136. Τρίτη δύναμη είναι η ακροδεξιά ομάδα “Πατριώτες” που περιλαμβάνει το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν, ενώ ακολουθούν οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Τζόρτζια Μελόνι.

.
.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το ζητούμενο για τη φον ντερ Λάιεν είναι να εξασφαλίσει περισσότερες από 361 ψήφους, ώστε η νέα ομάδα της να αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Όμως, η σημερινή μέρα αναμένεται να αποδειχθεί μια νίκη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του ΕΛΚ. Οι μισοί από τους 27 επιτρόπους, συμπεριλαμβανομένης της φον ντερ Λάιεν, προέρχονται από τον κεντροδεξιό χώρο. Ένας είναι υπερσυντηρητικός (ο Φίτο από το ECR), ενώ ένας προέρχεται από την άκρα δεξιά: ο Ούγγρος Ολιβέρ Βάρχελι, μέλος της ομάδας “Πατριώτες” του Όρμπαν, που αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της υγείας και της ευημερίας των ζώων.

Για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα, υπήρξαν έντονες παρασκηνιακές συνομιλίες μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κεντρώων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών (S&D) και των Φιλελευθέρων (Renew Europe).

«Μήλον της έριδος» αποτέλεσαν οι υποψηφιότητες του Ιταλού Ραφαέλε Φίτο (προερχόμενου από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι), του Ούγγρου Όλιβερ Βάρχελι και της Ισπανίδας Τερέζα Ριμπέιρα (S&D). Η Ριμπέιρα, η οποία αντιμετώπισε έντονη πίεση από το ΕΛΚ λόγω των φερόμενων ευθυνών της για τις πρόσφατες θανατηφόρες πλημμύρες στην Ισπανία, τελικά εγκρίθηκε ως αντιπρόεδρος.

Η κεντροαριστερά και το ΕΛΚ κατέληξαν σε συμφωνία για όλους τους υποψηφίους. Υπέγραψαν μάλιστα κείμενο συνεργασίας, δεσμευόμενοι για την τήρηση των ευρωπαϊκών αξιών, του κράτους δικαίου και της στήριξης στην Ουκρανία. Με αυτόν τον τρόπο, επιχείρησαν να αποκλείσουν συμμαχίες με ακροδεξιές φωνές.

Οι «Πράσινοι», ωστόσο, αντέδρασαν έντονα στις συνεργασίες της φον ντερ Λάιεν με τα «ακραία» κόμματα. Είχαν κάθε λόγο, καθώς στα παρασκηνιακά παζάρια έμειναν εκτός και δεν τους ανατέθηκε κανένα χαρτοφυλάκιο. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι «Πράσινοι» αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας. Επιπλέον, τους δελέασε ορίζοντας τον πρώην επικεφαλής τους, Φιλίπ Λαμπέρ, ως σύμβουλό της για την κλιματική αλλαγή.

Η ανάγκη για να αναλάβει δράση η Κομισιόν πριν το νέο έτος κατέστη επιτακτική τόσο λόγω της πίεσης που ασκεί η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όσο και του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία, καθώς του εμπορικού πολέμου που έχει ξεκινήσει μεταξύ ΕΕ – Κίνας.

Το κατά πόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και περιορισμό της μετανάστευσης, παραμένει ανοιχτό. Η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία και τη Γαλλία, που αποτελούν τους πυλώνες της ΕΕ, δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις σε μια περίοδο γεωπολιτικών πιέσεων και εσωτερικών διχασμών.

Δημοφιλή