Το εμβόλιό της για τον κορονοϊό είναι έτοιμο για δοκιμές, λέει η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna

Μέσα σε 42 ημέρες.
ASSOCIATED PRESS

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna έχει στείλει ένα πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό σε ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης, μόλις έξι εβδομάδες μετά την έναρξη των εργασιών της πάνω στην ανοσοποίηση.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNN, οι αρχικές δοκιμές για το δυνάμει εμβόλιο θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο, ωστόσο οι διαδικασίες των δοκιμών και της έγκρισης θα μπορούσαν διαρκέσουν συνολικά τουλάχιστον έναν χρόνο.

Η Moderna (MRNA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η πρώτη δόση του εμβολίου της, ονόματι mRNA-1273, έχει αποσταλεί στο NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases). Οι μετοχές της εταιρείας, που εδρεύει κοντά στη Βοστώνη, σημείωσαν άνοδο 15% την Τρίτη.

Η Moderna ανέφερε πως τα πρώτα φιαλίδια του πειραματικού εμβολίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο μιας έρευνας πρώτης φάσης στις ΗΠΑ, που κατά κανόνα περιλαμβάνει δοκιμές σε μικρό αριθμό υγιών ανθρώπων.

Ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του ΝIAID, είπε ότι οι κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να αρχίσουν από τα τέλη του Απριλίου, ένα «πρώτο βήμα» προς την κατεύθυνση της διάθεσης ενός εμβολίου.

Η Wall Street Journal, που ήταν η πρώτη που ανέφερε τη συγκεκριμένη εξέλιξη, είπε πως δύο δόσεις του εμβολίου θα δοκιμάζονταν σε εθελοντές για να διαπιστωθεί εάν προκαλείται ανοσοποιητική αντίδραση που προστατεύει από τον ιό. Ο Φάουτσι είπε στο CNN ότι 45 άτομα θα συμμετείχαν στη δοκιμή.

Ακόμη και αν η κλινική δοκιμή είναι επιτυχής, θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές και εγκρίσεις από αρχές πριν αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως το εμβόλιο.

Αξιωματούχοι του χώρου της υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες ανά τον κόσμο εργάζονται με ταχείς ρυθμούς για να βρουν θεραπείες ή κάποιο εμβόλιο για χρήση εναντίον του κορονοϊού, που έχει μολύνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Ο Φάουτσι είχε πει στο CNN ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης για ένα εμβόλιο- ωστόσο, όπως τόνισε την Τρίτη, ακόμα και με πολύ μεγάλες ταχύτητες, ένα εμβόλιο δεν θα ήταν διαθέσιμο για χρήση για τουλάχιστον έναν χρόνο ή 18 μήνες.

Η Moderna δεν είναι η μόνη εταιρεία που ελπίζει να δημιουργήσει εμβόλιο για τον ιό. Οι Johnson & Johnson και GlaxoSmithKline δουλεύουν πάνω σε εμβόλια, όπως και επιστήμονες της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και κάποιοι στο NIAID.

Οι μετοχές της Gilead σημείωσαν άνοδο 5% τη Δευτέρα, αφού ο ΠΟΥ ανέφερε ότι ένα από τα φάρμακά της, το remdesivir, φαίνεται να βοηθά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Αν και το πειραματικό εμβόλιο που ανέπτυξε η Moderna δεν έχει δοκιμαστεί, η ταχύτητα με την οποία δημιουργήθηκε είναι αξιοσημείωτη: Η εταιρεία υποστηρίζει πως το εμβόλιο αναπτύχθηκε μέσα σε 42 ημέρες από τη στιγμή που η εταιρεία απέκτησε γενετικές πληροφορίες για τον κορονοϊό.

Δημοφιλή