Το ένα και μοναδικό πράγμα που απαγορεύεται ρητά να κάνουμε καθαρίζοντας το αυτί μας

Ηρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μια καλύτερη - και ασφαλέστερη - μέθοδο.
Voyagerix via Getty Images

Το ανθρώπινο αυτί είναι ένα μαγικό όργανο που μας επιτρέπει να ακούμε και μας βοηθά να διατηρούμε την ισορροπία μας...

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσουμε τα αυτιά μας; Και είναι η χρήση μιας μπατονέτας (ή Q-Tip, η επωνυμία που έχει γίνει συνώνυμη με το μαλακό, ασαφές μικρό εργαλείο) πραγματικά τόσο προβληματική όσο μας είπαν;

Αυτό είναι που εμείς - ο Ρατζ Πουντζαμπί και ο Νόα Μάιχελσον, συνοικοδεσπότες του podcast της HuffPost “Am I Doing It Wrong?” — είχαμε σκοπό να μάθουμε, οπότε συνομιλήσαμε με τον δρ. Κρεγκ Κάσπερ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της New York Hearing Doctors, όταν ήρθε πρόσφατα από το στούντιο μας για να συζητήσει σχετικά με τους καλύτερους τρόπους προστασίας της ακοής μας.

«Μην χρησιμοποιείτε ποτέ Q-Tip», μας είπε ο Κάσπερ. «Αν κοιτάξετε τι αναφέρει το κουτί με τις μπατονέτες, δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των αυτιών. Είναι για τον καθαρισμό ηλεκτρονικών ειδών, το αφαίρεση του μακιγιάζ, κι όλα αυτά».

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κουτιά του προϊόντος αναφέρουν ρητά ότι ΔΕΝ πρέπει να βάζουμε στυλεό στο αυτί μας και ότι «η είσοδος στον ακουστικό σωλήνα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό».

«Αν ρίξουμε μια ματιά στη διάμετρο της μπατονέτας, είναι περίπου η διάμετρος του ακουστικού σωλήνα μας (σ.σ. που εκτείνεται από το εξωτερικό αυτί στο τύμπανο)», σημειώνει ο Κάσπερ, ο οποίος είναι ακουολόγος για περισσότερα από 25 χρόνια. «Και αν το χώσουμε στο αυτί μας, το μόνο που θα κάνουμε είναι να βυθίσουμε το κερί πιο μέσα στο σωλήνα. Μπορεί να νιώσουμε λίγη ικανοποίηση [βλέποντας] λίγο κερί στο Q-Tip, αλλά στην πραγματικότητα δεν βγάζουμε τίποτα».

Και, όχι μόνο. Θα μπορούσαμε να κάνουμε το κερί να παγιδευτεί - αντί να απελευθερωθεί από - το αυτί μας. Κι αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο...

Η χρήση μπατονέτας στο εξωτερικό του ακουστικού σωλήνα είναι ασφαλής, αλλά υπάρχουν καλύτερες μέθοδοι καθαρισμού στο εσωτερικό του αυτιού.

«Ο ίδιος ο ακουστικός σωλήνας είναι απλώς ιστός δέρματος και το κερί παράγεται από αυτό που λέγεται σμηγματογόνοι αδένες – είναι μικροί αδένες στον ακουστικό σωλήνα», εξήγησε ο ίδιος. «Το δέρμα του ακουστικού σωλήνα μοιάζει με έναν ιμάντα μεταφοράς όπου, καθώς αρχίζει να πεθαίνει, μεταναστεύει προς τα έξω, παίρνοντας μαζί του και το κερί. Έτσι, αν τρέξει απλώς νερό στο αυτί μας στο ντους, θα πρέπει να το ξεπλύνουμε».

Ο Μάιχελσον συμφώνησε: «Είχα ένα γιατρό που κάποτε είπε ότι όταν κάνουμε ντους και χρησιμοποιούμε σαμπουάν ή ο,τιδήποτε άλλο, ας τοποθετήσουμε ένα δάχτυλο με σαπούνι στο αυτί μας κι αυτό θα είναι εντάξει», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα παράγουν πολύ κερί αυτιών ή έχουν «πραγματικά τριχωτά ακουστικά κανάλια», είπε ο Κάσπερ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν λίγη περισσότερη βοήθεια για να διατηρήσουν τα αυτιά τους καθαρά.

«Σε αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ας μην ... σκάβουμε. Ας επισκεφθούμε έναν επαγγελματία, να μας κοιτάξει στα αυτιά», μας είπε. «Υπάρχουν εύκολοι, απλοί κι ασφαλείς τρόποι. Θα έλεγα μάλιστα να είμαστε προσεκτικοί με αυτές τις πλύσεις αυτιών χωρίς συνταγή και σίγουρα να μην βάζουμε πράγματα όπως καρφίτσες μαλλιών ή καπάκια στυλό στο αυτί μας».

Μερικές σταγόνες υπεροξειδίου του υδρογόνου ή παρόμοια προϊόντα είναι μια άλλη καλή επιλογή για να μαλακώσουμε το κερί ώστε να μπορεί να ξεπλυθεί.

«Αυτό είναι εντάξει… αλλά να μην το κάνουμε σε υπερβολικό βαθμό, γιατί το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε είναι να υπερ-καθαρίσουμε το αυτί μας».

Μιλήσαμε επίσης με τον Κάσπερ για το πόσο δυνατά πρέπει να είναι τα ακουστικά μας, ποιο είναι το μόνο πράγμα που κρατά τα αυτιά μας ασφαλή και πολλά άλλα.