Δεν εμπιστεύονται το τραπεζικό σύστημα, ανησυχούν για τον πληθωρισμό και τελικά κυριεύονται από τη γοητεία των κρυπτονομισμάτων. Ο λόγος για εκατοντάδες ανθρώπους που αποφασίζουν να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε ψηφιακά νομίσματα, τα οποία «ξετρυπώνουν» το ένα μετά το άλλο. Η διάδοση τους ξεκίνησε με το επιτυχημένο bitcoin, το οποίο υπήρξε τεχνολογικά καινοτόμο και τείνει να γίνει αποδεκτό από επιχειρήσεις ακόμη και από τράπεζες. Στον αντίποδα υπάρχουν και οι επικριτές του, οι οποίοι το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν για τις συνέπειες της «φούσκας» που σίγουρα θα σκάσει. Για την ανοδική πορεία των cryptocurrencies αλλά και όλα όσα αυτή σηματοδοτεί η HuffPost Greece μίλησε με τον ειδικό σε θέματα αγοράς και Currency Asset Manager, κ. Χρήστο Αλωνιστιώτη. Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματά μας.
«Φούσκα» ή ασφαλής επένδυση;
«Η πορεία του bitcoin αλλά και άλλων κρυπτονομισμάτων το 2017, ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα της γνωστής αμερικανικής χρηματιστηριακής παροιμίας «markets climb a wall of worry». Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη η δυσπιστία σε κάτι, τόσο μεγαλύτερη η άνοδος που σημειώνεται. Το bitcoin ήταν κάτι που ελάχιστοι μπόρεσαν να καταλάβουν, πόσο μάλλον να επενδύσουν σε αυτό, ιδιαίτερα μετά από τις συνεχείς προσπάθειες «χακαρίσματος» λογαριασμών και άλλων προβλημάτων που υπήρξαν κατά τους πρώτους μήνες.
Η παραβολική άνοδος του bitcoin και η εξαιρετικά μεγάλη μεταβλητότητα της συγκεκριμένης αγοράς, κάνουν την επένδυση σε αυτά τα νομίσματα ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ο συνδυασμός περιορισμένης προσφοράς και οι λίγοι επενδυτές που κατέχουν bitcoins, αποτελούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό. Η ασφάλεια της συγκεκριμένης επένδυσης, μπορεί να αποδοθεί για τεχνικά και υπαρξιακά ζητήματα καθώς και για ζητήματα ασφαλείας, αλλά σίγουρα η ασφάλεια της κεφαλαιακής επένδυσης είναι μια εξίσωση την οποία οι περισσότεροι επενδυτές δε μπορούν να επιλύσουν σωστά.
Εκτιμώ ότι κάποια στιγμή, εκτός από τους πανηγυρισμούς των πρώτων και των λίγων εξειδικευμένων επενδυτών, θα ακούσουμε και τις πρώτες ιστορίες δακρύων από επενδυτές που πίστεψαν ότι δεν υπάρχουν όρια στην άνοδο ή δεν υπολόγισαν σωστά τη μεταβλητότητα της αγοράς. Γιατί το bitcoin μπορεί εύκολα σε μια μέρα να κινηθεί με διακυμάνσεις 50%, που είναι αρκετές να καταστρέψουν τα επενδεδυμένα χρήματα. Κατά τα άλλα, το 2018 φαίνεται ότι θα είναι μια ακόμα χρονιά συγκινήσεων για τα κρυπτονομίσματα. Όπως άλλωστε αναφέρω και παρακάτω, αναμένονται κινήσεις τόσο μεγάλης σπουδαιότητας που αν επιβεβαιωθούν, το ράλι του 2017 ίσως και να μην είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα γίνει τότε».
Τι σημαίνουν οι επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα;
«Αν και το bitcoin συγκεντρώνει τόσο τα φώτα της δημοσιότητας όσο και τα επενδυτικό ενδιαφέρον, η άποψή μου είναι ότι πλέον οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν στην αναζήτηση άλλων κρυπτονομισμάτων που θα μπορούσαν να έχουν μια ξέφρενη ανοδική πορεία. Άλλωστε, στην αγορά αυτή κέρδη 500%-1000% μπορούν να έρθουν πολύ γρήγορα. Ο πιο λογικός τρόπος επένδυσης είναι οι επενδυτές να αναζητήσουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν κάποια κρυπτονομίσματα και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη δικαιολογία για την προσέλκυση έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Μια άλλη λύση είναι να μπορέσουν οι επενδυτές να αναζητήσουν τοποθετήσεις μεγαλύτερων επενδυτών αλλά και funds. Πλέον υπάρχουν funds τα οποία επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, οπότε η παρακολούθηση του χαρτοφυλακίου αυτών των funds, δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τα κρυπτονομίσματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια επόμενη επενδυτική ευκαιρία.
Μια ακόμα εξαιρετική επιλογή για τους επενδυτές έχουν και οι εταιρίες που με κάποιο τρόπο συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα. Η αμερικανική αγορά (NASDAQ) αλλά και η καναδική χρηματιστηριακή αγορά, κρύβουν πολλά τέτοια διαμάντια τα οποία ένας επαγγελματίας διαχειριστής, θα μπορούσε να προσθέσει στα χαρτοφυλάκια των πελατών του».
Ποιοι στηρίζουν τα cryptocurrencies
«Το μεγαλύτερο, αν όχι απόλυτο ποσοστό των επενδυτών, είναι δυο κατηγοριών: αυτοί που έχουν έντονο το στοιχείο του τζόγου και αυτοί που έχουν έντονο το στοιχείο της τεχνολογικής προόδου και της τεχνολογίας γενικότερα. Οι άνθρωποι πίσω από τεχνολογικά start-ups ήταν αυτοί που πίστεψαν πρώτοι στα κρυπτονομίσματα και είναι και αυτοί που αποκόμισαν και τα μεγαλύτερα κέρδη. Από την άλλη, άνθρωποι του finance, το απέρριψαν από την πρώτη στιγμή καθώς δεν μπορούσε να χωρέσει στις ακαδημαϊκές τους γνώσεις και είναι και αυτοί που αν κάποτε επενδύσουν θα το κάνουν τελευταίοι.
Τέλος, μια ακόμα κατηγορία, είναι οι επενδυτές οι οποίοι μέσα από τα κρυπτονομίσματα προσπαθούν να νομιμοποιήσουν χρήματα που προέρχονται από διάφορες παράνομες δραστηριότητες. Σε κάποιο βαθμό, το χρήμα που εισρέει από αυτές τις ομάδες, είναι όλο και περισσότερο και λογικά θα διοχετευθεί και σε κρυπτονομίσματα που δεν έχουν αποδώσει τόσο όσο το bitcoin.
Ο κανόνας είναι ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες αργούν σημαντικά να γίνουν αποδεκτές από το ευρύ κοινό, πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για ένα νόμισμα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι όταν βγήκε το πρώτο iPhone, ελάχιστοι πίστεψαν την αλλαγή που φέρνει η εποχή των smartphones. Η πλειοψηφία την αρνήθηκε και διαψεύστηκε. Και όλα δείχνουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ακόμα πιο εμφατικά».
Υπάρχει πιθανότητα να κηρυχθούν παράνομα στο μέλλον;
«Η μόλις προ ημερών επίσημη διαπραγμάτευση των παράγωγων συμβολαίων του bitcoin στο CBOE, οδήγησε στην απόρριψη της θεωρίας ότι τα κρυπτονομίσματα θα κυρηχθούν παράνομα. Τα παράγωγα συμβόλαια στο bitcoin, νομιμοποίησαν και επίσημα αυτό το νέο asset. Πέρα από αυτό, άλλες κινήσεις από εμπορικές αλλά και κεντρικές τράπεζες, ενισχύουν ακόμα περισσότερο το σενάριο ενός νέου νομίσματος που ήρθε για να μείνει.
Το στοιχείο ωστόσο το οποίο θα το καταστήσει πανίσχυρο θα είναι η σύνδεσή του με την πραγματική οικονομία. Ήδη χιλιάδες on-line retailers αποδέχονται το bitcoin για τις συναλλαγές τους. Εκτιμώ ότι μέσα στο 2018, θα υπάρξει η ανακοίνωση-βόμβα της αποδοχής του και από τον κολοσσό Amazon, κάτι που θα οδηγήσει σε ράλι δίχως τέλος το bitcoin. Επίσης, ήδη οι Κινέζοι έκαναν μια πρόταση για την αποδοχή του στις ναυτιλιακές συναλλαγές. Μέσα στο 2018, θεωρώ ότι θα γίνουν κι άλλες κινήσεις που θα προσδώσουν αξία και μέλλον στα κρυπτονομίσματα. Μια από τις κινήσεις αυτές, αναμένεται ότι θα είναι η αποδοχή του από μια εκ των μεγάλων εκδοτών πιστωτικών καρτών.
Δεδομένου ότι υπάρχει πλέον πληθώρα κρυπτονομισμάτων (πάνω από 1000), αν κάποια από αυτά καταρρεύσουν, πράγμα σίγουρο, ή κλείσουν για λόγους δικαστικούς, είναι σαφώς διαφορετικό θέμα και δεν θα έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την κήρυξη ολόκληρης της αγοράς ως παράνομης».