Το να σηκώνεται κανείς από την καρέκλα κάθε δύο ώρες και να κάνει μερικά βήματα, αλλά και να τρώει μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς καθημερινά είναι οι νέες συστάσεις που δίνει το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Υγείας και Διατροφής για το 2019.
Για πρώτη φορά, στις ”συστάσεις” αυτές για τη διατροφή και τη σωματική άσκηση λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας περιβάλλον: έτσι, προτείνεται στους Γάλλους να καταναλώνουν προϊόντα τοπικών παραγωγών, ανάλογα με την εποχή, αν είναι δυνατόν βιολογικά αλλά και να τρώνε λιγότερο κρέας.
Επίσης, όπως εξήγησε η Αν-Ζιλιέτ Σερί στο Γαλλικό Πρακτορείο, διαχωρίζεται ο αγώνας κατά της καθιστικής ζωής (με την παρότρυνση να περνούν οι άνθρωποι λιγότερο χρόνο καθιστοί στην καρέκλα τους) από την προτροπή για εντονότερη σωματική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως).
Το μήνυμα για κατανάλωση πέντε φρούτων και λαχανικών ημερησίως παραμένει πάντα επίκαιρο, όμως ταυτόχρονα προτείνεται στους ανθρώπους να τρώνε όσπρια (φακές, ρεβίθια...) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Άλλη συμβουλή: τουλάχιστον ένα αμυλούχο τρόφιμο (μακαρόνια, ψωμί, ρύζι) την ημέρα, που είναι πιο πλούσιο σε ίνες από τα επεξεργασμένα προϊόντα (για παράδειγμα, το ψωμί πολυτελείας). Συστήνεται επίσης να προσθέσουν οι Γάλλοι στο διαιτολόγιό τους μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς: καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια...
Όσον αφορά το κρέας, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ξεπερνά τα 500 γραμμάρια την εβδομάδα και να είναι κατά προτίμηση λευκό (κοτόπουλο, γαλοπούλα). Τα αλλαντικά δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 150 γραμμάρια (περίπου 3 φέτες ζαμπόν) την εβδομάδα. Στο εβδομαδιαίο μενού επιβάλλονται και τα ψάρια: δύο φορές την εβδομάδα και μάλιστα στη μία από αυτές να προτιμούν το ”λιπαρό” ψάρι (σαρδέλες, σολομός, ρέγκα...).
Οι ειδικοί συστήνουν, όπως κάθε φορά, τη μείωση του αλατιού αλλά και των γαλακτοκομικών προϊόντων (δύο μερίδες ημερησίως, αντί για τρεις που ίσχυε παλαιότερα). Και φυσικά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν περιλαμβάνεται η κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, που είναι υπερβολικά λιπαρά, ούτε και οι διάφορες κρέμες επιδορπίων, που συχνά περιέχουν πολλή ζάχαρη.
Η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουν οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από δύο ποτήρια ημερησίως – και αυτό, όχι κάθε μέρα.
Όπως επισήμανε η Σερί, δεν αρκεί να είναι κανείς δραστήριος (για παράδειγμα, να αθλείται ή να ανεβαίνει από τις σκάλες αντί για το ασανσέρ) αλλά πρέπει να περιορίσει όσο το δυνατόν και τον χρόνο που περνά καθιστός. ”Πρέπει να θυμόμαστε να σηκωνόμαστε κάθε δύο ώρες για να κάνουμε λίγα βήματα όταν είμαστε στη δουλειά”, είπε, υπενθυμίζοντας ότι η καθιστική ζωή θεωρείται ως ο τέταρτος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο παγκοσμίως.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ