Το Εργαστήρι του Γιάννη Παππά φυτώριο νέων καλλιτεχνών. Η επιθυμία του γλύπτη

Ξεκινά τη λειτουργία του το Νοέμβριο. Σε ποιούς απευθύνεται.
Εργαστήρι Γιάννη Παππά
Εργαστήρι Γιάννη Παππά
Μουσείο Μπενάκη

Το Εργαστήριο Γιάννη Παππά, παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη, βρίσκεται στην περιοχή Ζωγράφου και στεγάζεται στο κτήριο που αποτελούσε την οικογενειακή κατοικία του σημαντικού δημιουργού (1913-2005) έως τη δεκαετία του 1960.

Μοναδικό δείγμα χώρου εργασίας ενός καλλιτέχνη αφοσιωμένου τόσο στη γλυπτική όσο και στη ζωγραφική, το Εργαστήριο προσφέρθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τον γιο του Γιάννη Παππά, Αλέκο με κύριο στόχο τα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία ο ίδιος δώρισε το 2002 στο Μουσείο Μπενάκη, να παραμείνουν συγκεντρωμένα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Μία από τις επιθυμίες του Γιάννη Παππά ήταν, μετά τον θάνατό του, ο χώρος του Εργαστηρίου να μετατραπεί σε φυτώριο νέων καλλιτεχνών μέσα από τη διδασκαλία των καλών τεχνών.

Η δημιουργία του Εργαστηρίου Σχεδίου και Ζωγραφικής καθώς και η συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών για μια σειρά περιοδικών εκθέσεων σπουδαστών της έρχονται να εκπληρώσουν αυτήν του την επιθυμία.

Εργαστήρι Γιάννη Παππά
Εργαστήρι Γιάννη Παππά
Μουσείο Μπενάκη

Εργαστήρι Σχεδίου και Ζωγραφικής

Το Εργαστήριο Σχεδίου και Ζωγραφικής του Μουσείου Μπενάκη που ξεκινά τη λειτουργία του το Νοέμβριο, απευθύνεται σε σπουδαστές κάθε ηλικίας και επιπέδου προόδου, διαμορφώνοντας ένα προσωπικό πρόγραμμα φοίτησης ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε μαθητή.

Στο εργαστήριο γίνεται προετοιμασία για εισαγωγικές εξετάσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών όπου εξετάζονται οι υποψήφιοι στο σχέδιο, το χρώμα και τη σύνθεση, ενώ ευπρόσδεκτοι είναι και μαθητές οι οποίοι δεν στοχεύουν στην εισαγωγή σε Σχολή Καλών Τεχνών αλλά επιθυμούν να διδαχθούν σχέδιο και ζωγραφική.

Ο πληθωρικός καλλιτέχνης Γιάννης Παππάς

Ο Γιάννης Παππάς υπήρξε πληθωρικός καλλιτέχνης -δεινός σχεδιαστής, γλύπτης και αυτοδίδακτος ζωγράφος. Η τέχνη του είναι ανθρωποκεντρική και ρεαλιστική, συμπυκνώνοντας επιρροές από την ευρωπαϊκή, αιγυπτιακή και ελληνική σπουδή του. Τα κείμενά του επίσης συγκροτούν ένα αξιόλογο συγγραφικό και μεταφραστικό έργο, καταδεικνύοντας έναν πνευματικό άνθρωπο.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1913. Εγγονός του δημοτικιστή γιατρού Φώτη Φωτιάδη και γιος του χειρουργού και πολιτικού Αλέξανδρου Παππά, έλαβε αξιόλογη μόρφωση και ελληνική παιδεία. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Σπούδασε στην École des BeauxArts στο Παρίσι του Μεσοπολέμου, κοντά στον Jean Boucher. Πολέμησε στο ελληνο-ιταλικό μέτωπο το 1940, υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό το 1945 και εγκαταστάθηκε στη συνέχεια στην Αλεξάνδρεια, έως το 1952. Εκλέχτηκε Καθηγητής της Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όταν επέστρεψε στην Αθήνα, αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972 και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1980.

Εξελέγη Καθηγητής της Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όταν επέστρεψε στην Αθήνα, αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972 και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1980.

Πέθανε το 2005, πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών.

Κόστος συμμετοχής:

240 μηνιαία συνδρομή για 6 μέρες / εβδομάδα μαθήματα (ισχύει εκπτωτική τιμή €200 για φοιτητές)

100 μηνιαία συνδρομή για 1 μέρα / εβδομάδα μάθημα

Διδάσκει ο εικαστικός Θοδωρής Μπαργιώτας (theobargiotas.com), απόφοιτος του Γ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Α.Σ.Κ.Τ., του MFA Studio Art (University of Oxford), Doctor of Design (LSU College of Art & Design) και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά.

Εγγραφές γίνονται όλον τον χρόνο, περισσότερες πληροφορίες στα Τ 210 777 3946 - 6972603137 ή στο ergastiriopappa@benaki.org

Το εργαστήριο Σχεδίου και Ζωγραφικής του Μουσείου Μπενάκη θα λειτουργεί:

Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00-21:00 και το Σάββατο 12:00-16:00

Εκθεσιακό πρόγραμμα - Συνεργασίες

Το Εργαστήριο Σχεδίου και Ζωγραφικής του Μουσείου Μπενάκη συνεχίζει την παράδοση σύνδεσης του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών μέσα από μια σειρά περιοδικών εκθέσεων στον χώρο του Εργαστηρίου με έργα τριτοετών και τεταρτοετών φοιτητών, ξεκινώντας τη συνεργασία με το ΙΓ’ εργαστήριο ζωγραφικής.

Δημοφιλή